Koek voor de allerkleinsten bestaat voor kwart uit suiker: ‘Industrie maakt baby's verslaafd’
Koken&EtenVoor baby’s vanaf zes maanden zijn tegenwoordig talloze koekjes te koop. Net als in het koekschap voor volwassenen is de keuze reuze. Maar wat maakt deze snacks zo speciaal voor baby’s? Tv-programma Keuringsdienst van Waarde zocht het uit.
Delen per e-mail
Babykoekjes, de schappen in de supermarkt liggen er vol mee. En dat voor je kleintje vanaf zes maanden. Is dat wel goed? Winkelier Sandra Groeneveld vindt van niet. ,,Een kindje van zes maanden kun je wel een koekje geven als je het door een papje mengt, maar een los koekje geven raad ik niet aan”, vertelt ze in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde die vanavond wordt uitgezonden.
Samen met zijn dochter bezoekt presentator Ersin Kiris het consultatiebureau. Nu de moedermelk wat saai begint te worden vraagt hij zich af wat zijn dochter nog meer kan eten, misschien babykoekjes? ,,Babykoekjes zijn er wel, maar nodig zijn ze natuurlijk niet”, legt jeugdverpleegkundige Elsje Rood uit in deze aflevering. ,,Niemand heeft koekjes nodig, baby’s al helemaal niet.” Ook is er volgens Rood helemaal niks babyachtigs aan een koek. ,,Een koek is een koek, producenten proberen mensen gewoon te verleiden hun product te kopen.”
Vitamine B1
Als we de verpakkingen moeten geloven zitten veel babykoeken boordevol vitamine B1. Maar wie heeft dat eigenlijk nodig? Vitamine B1 helpt bij het verteren van ons eten en zit al voldoende in ons dagelijks voedsel, meent Rood. Hebben jullie dan nooit te maken met een baby met een vitamine B1-tekort, vraagt Ersin Kiris zich af. ,,Nee joh, een vitamine B1-tekort komt eigenlijk alleen voor bij alcoholisten en verslaafden. Alle andere mensen hebben nooit last van zo’n tekort”, zegt de jeugdverpleegkundige.
De meeste babykoekenbakkers claimen dat hun product geen toegevoegde suikers bevat en gebruiken vaak appelconcentraat of vruchtensuiker. Is het zoete goedje wel echt anders dan geraffineerde suiker? ,,Daar zit geen verschil tussen”, vertelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, aan presentator Daan Nieber. ,,Geconcentreerd appelsap is voornamelijk suiker en dat wordt door de wetgever ook beschouwd als een toegevoegde suiker.
Een kwart suiker
Even verderop in de aflevering doen Ersin Kiris en jeugdverpleegkundige Elsje Rood een schokkende ontdekking: bijna een kwart van een babykoekje bestaat uit suiker terwijl er in een simpel mariabiscuitje 19 gram per 100 gram zit.
Kirsten Wegener-Toeset, maakt koekjes speciaal voor baby’s en gebruikt naar eigen zeggen ‘natuurlijke’ ingrediënten. Ook haar babykoeken bestaan voor bijna een kwart uit suiker. ,,We gebruiken ongeraffineerde suikers die we als één pakketje toevoegen in plaats van de geraffineerde witte suikers die tot stand komen door het te ontdoen van alle hulpstoffen.”
Wegener-Toeset gelooft er heilig in dat ongeraffineerde suikers door het lichaam beter zijn te verwerken doordat ze ‘puurder’ zijn. Ongeraffineerd of niet, haar koeken bestaan alsnog voor een kwart uit suiker. Een tompouce heeft minder suiker dan jullie zachte koekjes, legt Teun van de Keuken de babykoekenbakker voor. ,,Ja dat klopt, het scheelt ongeveer drie gram, dus feitelijk gezien klopt het.”
Een biologische koek of niet, door je kind een babykoek te geven geef je het in feite rommel, vindt jeugdverpleegkundige Rood. ,,Eigenlijk is het een val waar je als ouders met z’n allen bijna intrapt”, besluit ze haar oordeel.
Verslaafd
Nog voor de uitzending reageerden facebookgebruikers verontwaardigd op de bevindingen van de tv-makers. ‘Het is toch te erg dat er überhaupt koekjes zijn voor baby’s van 6 maanden’, schrijft Hester Zuidwester. Ook Freddy ter Maat vindt het niet kunnen. ‘De industrie maakt baby’s verslaafd aan suiker, zodat zij later hun rotzooi kopen. En wat erger is, er wordt de basis gelegd voor obesitas.’
De aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt donderdagavond uitgezonden om 20.25 uur op NPO 3.
Bekijk hier de video’s van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten Maakt het drinken van chocolademelk je slimmer?
Slimmer worden door het drinken van chocolademelk? Het zóu kunnen. Chocolademelk met een hoog gehalte van het stofje flavonoïde zou een gunstig effect hebben op de hersenen, melden Britse onderzoekers. Het Voedingscentrum twijfelt. -
PREMIUM
Koken & eten Diëtisten over ondervoede ouderen: ‘Sommigen nemen wel een wijntje om twaalf uur’
Bijna een op de vijf 70-plussers is ondervoed. Bij kwetsbare ouderen die afhankelijk zijn van thuiszorg is dat zelfs veertig procent. Dat was al een probleem, want de gezondheid kan er ernstig onder lijden en daarmee ook de levensvreugde, maar nu komt corona het nóg erger maken. -
Koken & eten De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt - die werd bekeken door 3,1 miljoen kijkers - beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen. -
Nigella Lawson gaat viraal met sneer naar Trump: ‘Recept van de dag is bittere oranje taart’
De wereldberoemde Britse tv-kok Nigella Lawson (61) gaat viraal op Twitter nadat ze in receptvorm een sneer uitdeelde aan Donald Trump. Uitgerekend in de laatste 24 uur van zijn presidentschap riep ze een ‘bittere oranje taart’ uit tot haar recept van de dag. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’
-
PREMIUM
Pollepel thuis Ogen dicht en fantaseren maar over zwoele, Spaanse zomeravonden met tapas van Destino
Een zonvakantie naar Spanje lijkt eindeloos ver weg, maar met een beetje fantasie kun je thuis ook in Spaanse sferen komen. Voor de Gouden Pollepel Thuis zetten we de verwarming een paar graden hoger en trekken een hele avond uit voor het uitgebreide thuismenu van Destino. -
PREMIUM
Koken & eten Carnaval zonder kroegentocht met bier en frikadellen? In dit Brabantse dorp verzonnen ze een list
Carnaval dit jaar voorbij laten gaan? Als het even kan, gaat dat in Deurne niet gebeuren. Daar kun je op 14 februari namelijk met de fiets van afhaalpunt naar afhaalpunt rijden voor een frikandel, een pilsje, confetti en carnavalsmuziek. ‘En alles helemaal coronaproof, natuurlijk.’ -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden.