Keto-dieet - met veel kaas en vlees - is populair. Maar of het ook gezond is?
Het keto-dieet zit in de lift. Sinds het nieuwe jaar groeit de belangstelling voor dit dieet, waarbij de koolhydraten in maaltijden worden vervangen door vet. Dat betekent: veel room, mayonaise en kaas. Geen rijst en aardappelen, wel spek en rookworst.
Beroemdheden als Gwyneth Paltrow, Halle Berry en Mick Jagger hebben keto omarmd en sinds het nieuwe jaar is de belangstelling in vooral Amerika en Canada toegenomen. In Nederland is ook een piek te zien in het aantal mensen dat naar de term zoekt. Ook op social media als Instagram en Twitter wordt veel over keto-maaltijden gedebatteerd.
Het dieet is niet nieuw, al een eeuw lang experimenteren mensen die gewicht willen verliezen met het weren van koolhydraten uit hun maaltijden. Populair was een tijdlang het Atkins-dieet. Het werd gebruikt om het aantal toevallen bij epilepsiepatiënten in te dammen. Door brood en aardappelen te schrappen komt in het lichaam een andere stofwisseling op gang. Na twee tot vier dagen gaat het lichaam in plaats van glucose (ontstaan uit koolhydraten) vet gebruiken als energiebron. Dit kan zorgen voor hoofdpijn en een slechte adem.
De stijgende populariteit doet de vraag rijzen of het wel een gezonde manier van lijnen is. Gezondheidsexpert Marcelo Campos van Harvard Medical School benadrukt dat het moeilijk is om dit dieet lang vol te houden. Effecten over de gevolgen voor de lange termijn zijn daarom niet voorhanden. In eigen land stelt Astrid Postma-Smeets, voedings- en gezondheidsexpert van het Voedingscentrum vraagtekens bij het – naar verluidt – favoriete dieet van Alec Baldwin, Matthew McConaughey, Tom Jones en Robin Wright. ,,Er zijn geen wonderdiëten'', stelt ze. ,,En van alle diëten val je in het begin af. Maar omdat het zo moeilijk is vol te houden, val je terug naar je oude gewicht als je ermee stopt.''
Daarbij: wie volkoren producten mijdt, mist de mogelijkheid zijn gezondheid te beschermen. ,,In die producten zitten vezels, vitaminen en mineralen die een lager risico op ziekten geven. Dan moet je maar zien die uit andere voedingsmiddelen te halen.''
Het nadeel is van het dieet – naast het feit dat je waarschijnlijk vooral minder eet omdat de avocado’s en biefstukken je neus uitkomen – dat je veel vlees binnenkrijgt en dat is niet echt fijn voor moeder natuur. ,,Om al die koeien te laten groeien hebben we veel soja en graan nodig'', aldus Postma-Smeets. ,,Die kunnen we beter zelf opeten, want dat is voor de planeet veel beter.'' Rood vlees – meer dan 100 gram per dag – geeft ook nog eens meer kans op diabetes en kanker. ,,Ook iets om bij stil te staan'', vindt de voedingsdeskundige van het Voedingscentrum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Wat Eten We Vandaag: Gemarineerde aubergine steak met bulgur salade
Wist je dat je aubergine uitstekend kunt marineren? De structuur van aubergine zorgt ervoor dat kruiden helemaal worden opgenomen. Wij maken een aubergine steak met een frisse bulgur salade met tomaat, granaatappelpitjes en een yoghurtsausje. Een heerlijk zomers gerecht voor bij de barbecue. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren.
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst. -
PREMIUMKoken&Eten
Gekookte piepers uit de gratie: ‘Twintig minuten koken, sommigen hebben daar het geduld niet voor’
Ze zijn er nog, restaurants waar gekookte aardappels bij een gerecht worden geserveerd. Maar dat worden er steeds minder. Ook thuis staan aardappels minder vaak op tafel. De gekookte pieper is uit de gratie.