Kerstkrans
Aan mijn voordeur hangt inmiddels een kerstkrans. Deze keer heb ik er een laten maken en grappig genoeg zitten er besjes in die de vogels proberen op te eten. Vooruit dan maar. De kerstkrans is een teken van geluk, leven en bloei. Maar ook van eeuwig leven en eeuwige liefde, omdat de cirkelvorm geen begin- en eindpunt heeft.
Het is al een oud gebruik om een ronde krans te verbinden met het Kerstfeest. Germanen gebruikten symbolen en versieringen die leken op een kerstkrans. Ze maakten in december zogenaamde zonnewielen waarmee ze het nieuwe voorjaar begroetten. Zover is het nog niet helaas. Een krans zou bescherming bieden tegen boze geesten en demonen. Laten we hopen dat dit tevens geldt voor virussen.
Mijn moeder maakte altijd zelf een kersttak in plaats van een krans voor aan de deur met een tak van de dennenboom uit de tuin. Die knipte mijn vader speciaal voor dit doel en in de loop der tijd hadden ze verschillende versieringen gemaakt die ieder jaar weer terug kwamen in de tak zoals gouden walnoten met een lint er tussen geplakt en geschilderd door mijn vader naast andere kleine kerstsnuisterijen en lichtjes. De laatste keer dat ze kerst thuis vierden heb ik nog een foto van ze gemaakt terwijl ze uit het voordeur raampje kijken samen, de kersttak hangt er in vol ornaat onder.
Inmiddels is het alweer bijna voor de tweede keer Kerst terwijl ze in het verzorgingshuis wonen. Ik zal een krans voor ze kopen dit jaar voor een eeuwig leven en eeuwige liefde. Nu eerst kerstkransje bakken. Neem 200 gr. roomboter en meng dit met 160 gr. basterdsuiker, zout, citroenrasp, 1 eierdooier, 300 gr. bloem en 1/2 tl. baking soda. Steek daar kransjes uit, bestrijk met losgeklopt ei, bestrooi met amandelschaafsel en wat fijngesneden stemgember en bak 15 min. op 170 graden. Voor in de kerstboom of om op te eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
column
Medeleven
Wat doet dat eigenlijk goed; het ontvangen van kaarten en brieven wanneer er iemand overleden is. Ik stuur zelf meestal ook wel een berichtje of een kaart wanneer ik in de krant een advertentie zie staan of een kaart ontvang, maar de impact had ik tot voor kort niet helemaal goed door. -
PREMIUMkoken & eten
Lokaal eten voor boeren, burgers en buitenlui
Marcin de Beaufort uit Cadzand is van origine een chef-kok. Hij kookte 25 jaar in de betere restaurants in binnen- en buitenland en geeft nu culinaire adviezen. Niet alleen over hoe je gerechten kunt bereiden en serveren maar ook over ingrediënten die koks kunnen gebruiken. Vooral over lokale producten. Daarom bedacht hij het project Foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Sluis participeert hier in.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelcake met walnoten en sinaasappel-roomkaasglazuur
Wortelen geven een zoete smaak aan gerechten, vandaar dat wortelen graag gebruikt worden voor de bereiding van cake. Deze wortelcake is door de toevoeging van sinaasappel-roomkaasglazuur en knapperige walnoten een stuk verrassender dan de traditionele variant en heeft een frisse nasmaak.