Keltisch zout eten of maximaal 1200 calorieën per dag: waarom je niet altijd naar BN'ers moet luisteren
Beter EtenGezondheidsjournalist Tijn Elferink schrijft wekelijks over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Vandaag: influencers zonder al te veel kennis, maar met een mening.
We ontbijten met superfoods en kokosolie, slikken probiotica en visolie en plannen de week zo vol yogalessen dat je er stress van krijgt. We zijn volop met gezondheid bezig. Gezondheid is big business geworden. Niet eerder werden er zo veel zelfhulpboeken verkocht, ziet Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). En de verkoop van voedingssupplementen nam een vlucht.
Maar helaas: gezondheid zit niet in een potje en staat ook niet in een boek. Boeken en pillen zijn een verdienmodel van voornamelijk zelfuitgeroepen goeroes die ze promoten, zegt Roel Hermans, gedragswetenschapper. Opvallend is hoeveel bekend zijn geworden als presentator, model of acteur. Vaak na hun entertainmentpensioen gaan velen van hen boeken schrijven, lezingen geven en online cursussen verkopen.
Voorbeelden van slecht influencer-advies
- Fajah Lourens speelde in Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) en ging daarna afvalboeken schrijven. Een vrouw heeft aan 1200 kilocalorieën per dag voldoende. Het Voedingscentrum adviseert iets heel anders: 2000 is een betere vuistregel.
- Doutzen Kroes veroorzaakte ophef door het coronavaccin in twijfel te trekken en zus Rens zweert in haar nieuwe boek bij een kleidieet. Niet doen, zegt professor Koen Venema van de Universiteit van Maastricht.
- De edelstenen in de webshop van Lieke van Lexmond en haar ‘moonsister’ bleken nep te zijn.
- Radiomaker Giel Beelen maakte reclame voor een Shambala-kruidenmengsel om je ‘innerlijke zelf mee te vinden’. Gebruikers kregen last van hallucinaties en verlamming, waarna het uit de handel werd gehaald.
Dit alles heeft niets met gezondheid te maken, het is niet van kwakzalverij te onderscheiden, zegt Cees Renckens, gepensioneerd gynaecoloog en voormalig voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.
Het is zeker niet alleen maar slecht wat influencers doen. Maar door alle aandacht voor de vorm, is het risico dat we de inhoud uit het oog verliezen.
Wetenschappers weten niet alles. Een ding weten we wel: er zijn betere bronnen dan influencers
De resultaten van een model uit het verleden bieden geen garantie
Het staat iedereen vrij om zich vol te stoppen met klei en Shambala en niet naar een echte diëtist of psycholoog te gaan. Maar het aantal volgers dat iemand heeft en hoeveel boeken hij of zij verkoopt is geen garantie voor kwaliteit, benadrukt gedragswetenschapper Hermans. Komt bij: de resultaten van acteur, presentator of model uit het verleden, bieden volgens Hermans - zeker op het gebied van gezondheid - geen garanties voor de toekomst.
NB Dit artikel is aangepast. In een eerdere versie werden abusievelijk nog andere influencers genoemd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Diëtist over lightproducten zoals sojamelk: 'Als je scheutje neemt, maakt het amper uit’
Van heel wat voedingsmiddelen zijn light varianten te vinden. Maar wat is ‘light’ en is het een gezondere keuze? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 10 populaire light producten met de originele variant. ,,Light zegt niet alles over een product: soms bevat het minder vet, maar wel meer suiker.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Loaded hotdog Asian style
De hotdog kent verschillende bereidingen. De variant met zuurkool en mosterd bijvoorbeeld is met recht een klassieker. Ditmaal kiezen wij voor een pittigere variant met koriander en srirachasaus: een aanrader. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMUit Eten
Heerlijke klassieke smaken in Goes
Veel gerechten uit de Franse keuken zijn klassiekers geworden omdat ze erg lekker zijn. Dat heeft de chef van restaurant Het Binnenhof in Goes goed begrepen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Koken & Eten
Minder je met brood en pasta, dan passen deze vijf recepten goed bij jouw eetwijze
Afgelopen maand zochten we weer meer naar diëten. Ook koolhydraatarme recepten staan in de belangstelling. Eet jij ook minder koolhydraten, probeer dan zeker deze recepten van Eatertainment. De meeste zijn makkelijk en snel klaar te maken. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM1
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit.