Kaasfondue zonder kaas.
Volledig scherm
Kaasfondue zonder kaas. © Willicroft

Kaasfondue zonder echte kaas: zo smaakt dat

En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: en, is het wat? Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel plantaardige kaasfondue van Willicroft.  

‘This is not Cheese Fondue’ is een bedenksel van de Engelsman Brad Vanstone. Zijn doel: veganistische kaas zo lekker maken, dat niet alleen veganisten, maar alle kaasliefhebbers het willen eten. De fondue is romig, vol van smaak en ideaal om te serveren tijdens de koude winteravonden, belooft hij.

De fondue blijft niet onopgemerkt en duikt regelmatig op in de media. Vanstone won in 2019 een award (de Amsterdam Food Pitch) vanwege zijn alternatieve kaasvarianten, waaronder de fondue. Tevens opende hij in Amsterdam de eerste plantaardige kaaswinkel van Nederland. Sinds kort ligt zijn fondue in een beperkt aantal supermarkten. Prijs: 8,25 euro. 

Pittig

Diëtist Berdien van Wezel proeft regelmatig veganistische en vegetarische alternatieven. Ditmaal de fondue van Willicroft. ,,Je hoeft het product alleen maar te verhitten met wat droge witte wijn. Hoe je dat doet, had van mij iets duidelijker gemogen. Ik deed het in de magnetron, maar achteraf had het wellicht beter al roerend in een pannetje gekund. Het bleef maar klonteren bij mij.”

Quote

Als je een knapperig broodje door de fondue haalt, druipt de ‘kaas’ eraf

Berdien van Wezel

Het hoofdbestanddeel is cashew in plaats van melk. ,,Daar ruik je niets van. De geur die op je afkomt is de geur van kaas. Het ruikt heel krachtig. Als je een knapperig broodje door de fondue haalt, druipt de ‘kaas’ eraf. Daardoor lijkt het net ‘echt’. De kleur daarentegen is onaantrekkelijk, een beetje cementachtig.’’

Van Wezel is een echte kaasliefhebber, dus kritisch. ,,Ik vond de smaak zeer pittig en kruidig. Het verbaasde me een beetje. Eerst positief, maar na tien happen was ik het zat. Het werd vlak. De smaak werd veel van hetzelfde. Ik ging er ook niet objectief in. Waarschuwing: als je ‘echte’ kaas verwacht kom je er waarschijnlijk bedrogen uit.’’

Tekst gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
© Willicroft

Calorieën

In vergelijking met Goudse kaas bevat het product veel minder calorieën: 274 kilocalorieën. ,,Voor het hele bakje. Dat vind ik heel erg meevallen. Het vetgehalte is verder ook niet opmerkelijk. Let wel: qua voedzaamheid draagt het ook heel weinig bij. Het eiwitgehalte is laag, terwijl je dagelijks toch – afhankelijk van je gewicht – gemiddeld zo’n 60 à 70 gram eiwit nodig hebt. Daarom mag je het absoluut geen vervanger noemen. Het is dan wel van cashewnoten gemaakt, maar dat betekent niet dat het ook voedzaam is.”

Van Wezel ziet plussen en minnen. ,,Ik vind het knap dat de maker zo zijn best heeft gedaan een alternatief in de markt te zetten. Mijn complimenten daarvoor. Al zou ik het zelf niet nog eens kopen. Kaasfondue vind ik meestal ideaal voor een gezellig etentje met vrienden. Dan vind ik dit – als kaaseter – toch net niet smaakvol genoeg. Als voedzame maaltijd raad ik het aan in combinatie met een groene salade en wat extra eiwitten. Bijvoorbeeld in de vorm van soja en noten. Dan past het prima.’’