Japanse stokerijen trekken aan alarmbel: de whisky is op
Steeds meer gerijpte whisky’s in Japan verdwijnen uit de rekken, nadat de drank enkele jaren geleden opnieuw razend populair werd. Enkele Japanse stokerijen hebben de verkoop noodgedwongen stilgelegd omdat ze niet tegemoet kunnen komen aan de vraag.
De schaarste zou bovendien nog jaren kunnen aanhouden, klinkt het. Dat is slecht nieuws, juist nu vandaag op wereldwijde schaal whiskydag wordt gevierd.
De Hibiki van zeventien jaar oud, ook wel bekend van de film Lost in Translation, wordt vanaf september tijdelijk niet meer verkocht, meldt drankengigant Suntory. Een andere populaire whisky van het bedrijf, de Hakushu van twaalf jaar oud, verdwijnt vanaf volgende maand uit de winkels. Het nieuws bevestigt wat al langer duidelijk werd: de beste Japanse whisky’s lijken één voor één te sneuvelen.
Dat komt omdat de vraag naar de whisky enkele jaren geleden explosief steeg. In de afgelopen tien jaar werden enkele Japanse whisky's internationaal bejubeld vanwege hun klasse en daardoor vloog de drank wereldwijd als hete broodjes over de toonbank. Japanse stokerijen konden nog een tijdje teren op de bestaande voorraden, maar worden nu geconfronteerd met een gigantisch probleem: hun beste whisky’s geraken op. Begin 2000 zat de sector nog in het slop, waardoor vele stokerijen minimale hoeveelheden aan whisky produceerden.
Omdat de beste whisky’s jarenlang moeten rijpen, kan het tekort bovendien niet zomaar worden weggewerkt. ,,We investeren zoveel mogelijk om de capaciteit van onze stokerijen uit te breiden," vertelt een woordvoerder van Suntory aan Nikkei Asian Review. ,,Maar [het aanbod] herstelt zich niet zo snel omdat het product tijd nodig heeft om te rijpen."
250.000 euro voor duurste fles ooit
Het zal naar schatting jaren duren voor bepaalde whisky's weer in de rekken zullen liggen. Om de periode te overbruggen, brengen steeds meer producenten whisky uit zonder jaarbepaling en storten ze zich op de productie van andere dranken, zoals gin.
Verzamelaars wrijven zich ondertussen in de handen: zij zien de prijs van hun flessen klimmen. Een fles 50 jaar oude Yamazaki werd in januari nog de duurste whisky ooit toen de fles in Hong Kong geveild werd voor meer dan 250.000 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Dit doen de verschillende soorten drank met je
-
Wat Eten We Vandaag: Noedels uit de oven
Woknoedels zijn op verschillende manieren te bereiden. Volgens dit recept mogen de noedels na het koken nog eens de oven in. Het leuke aan noedels is dat je gemakkelijk allerlei voorradige ingrediënten kunt toevoegen. Denk aan kool, paprika, taugé of tofu en kip. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
PREMIUMkoken & eten
Lokaal eten voor boeren, burgers en buitenlui
Marcin de Beaufort uit Cadzand is van origine een chef-kok. Hij kookte 25 jaar in de betere restaurants in binnen- en buitenland en geeft nu culinaire adviezen. Niet alleen over hoe je gerechten kunt bereiden en serveren maar ook over ingrediënten die koks kunnen gebruiken. Vooral over lokale producten. Daarom bedacht hij het project Foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Sluis participeert hier in. -
Wat Eten We Vandaag: Visrolletjes met groene asperges en aardappeltjes
Deze visrolletjes met tomatentapenade zijn een leuke twist op de alledaagse scholfilet. Wij serveren ze met aardappeltjes en asperges uit de airfryer. Probeer ook eens met pesto in plaats van tomatentapenade of vervang de spinazie door basilicum. -
'Jane Walker' moet vrouwen aan de whisky krijgen
In een poging meer vrouwen aan de whisky te krijgen vervangt het populaire merk Johnnie Walker binnenkort tijdelijk zijn iconische logo. De stappende man wordt vervangen door Jane Walker, zijn vrouwelijke tegenhanger.