Janny van der Heijden proeft echt Chinees eten en dit vindt ze van een gefermenteerd ei met sterke smaak
Koken & etenZes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. In aflevering 2 duikt zij in de Chinees-Indische keuken.
Delen per e-mail
In de jaren 70 ging 60 procent van de Nederlanders graag naar de Chinees of haalde eten op bij de afhaal-Chinees. Veel voor weinig, dat paste goed bij ons zuinige imago. De animo voor de traditionele bami-nasi-loempia-babi pangang is teruggelopen. Vooral ouderen bezoeken nog graag de Chin. Ind. restaurants, die onlangs de status van cultureel erfgoed hebben gekregen, wellicht ook omdat ze langzamerhand verdwijnen uit het straatbeeld.
Voor de serie De Smaak van Nederland op 24Kitchen gaat Janny van der Heijden op zoek naar écht Chinees eten. In een authentiek Chinees restaurant, Sea Palace, leggen de eigenaren uit dat er steeds meer gespecialiseerde Aziatische restaurants bijkomen: voor hotpots en voor sushi bijvoorbeeld. In hun eigen restaurant hanteren ze twee menukaarten: eentje voor de Nederlandse gasten en eentje voor de Chinezen. Kaji But serveert kippenklauwtjes en koeientong.
Om te ervaren wat dan echt Chinees eten is, krijgt Van der Heijden een eendenei dat in de grond is gestopt en is gefermenteerd. ,,Het heeft een donkere kleur en een sterke geur”, legt de eigenaar uit. ,,Ik vind het best eng.” Als ze ondanks haar vrees een minuscuul hapje heeft genomen, is het oordeel van haar gezicht af te lezen. ,,Dit is niet iets waarvan ik zeg 'heel lekker’", zegt ze.
Delicatessen voor de één kunnen voor een ander vies zijn, realiseert ze zich. ,,Veel mensen knappen af op de textuur", is het antwoord van Yokav Pat. Het is ook opvoeding: niet alleen proeven met je tong en je neus maar ook met je lippen en je tanden.” Dat betekent voor Chinezen dat de manier waarop kippentenen langs je tong glijden of met je tanden het vlees van de botten aftrekken als ‘lekker’ kan worden ervaren. ,,Ik ben blij dat er thee aan komt. Mijn smaakpapillen zijn lamgelegd.”
De Smaak van Nederland, elke maandag om 22 uur op 24Kitchen.
Bekijk hieronder een fragment uit de aflevering van vorige week, toen Van der Heijden de belangstelling voor de Hollandse pot onderzocht.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Opticiens beginnen in crisistijd aan avontuur in de horeca: ‘Anders kak je zo in’
Je moet het maar durven; tijdens de coronacrisis een horecabedrijf opzetten. Andre de Jong en Mirjam Lammerse zien vooral de uitdaging, zoals ze dat hun hele ondernemersbestaan al doen. Als alles volgens planning verloopt opent Brasserie De Schie aan de Kandelaarweg net over de grens van Schiedam-Kethel met Rotterdam rond Kerst. -
PREMIUM
Het borrelt, het rommelt en het rijst de pan uit
Het kan niet anders dan dat ik graag een relatie tussen de keuken en de huidige ontwikkelingen in mijn leven en omgeving leg. Zo gistte het afgelopen weken behoorlijk in Nederland. -
PREMIUMKoken & eten/video
Franse astronaut eet op hoog niveau in ISS: in zijn koffer zitten sterrenmaaltjes
Wat eet je als je in een ruimteschip verblijft? Een broodje kan te veel kruimelen. Een krop sla is niet lang houdbaar. De Franse sterrenkok Thierry Marx ging de uitdaging aan. -
Koken & eten
Miljuschka laat sterrenchefs zweten op het maken van een simpel spekkie: ‘Ze denken: dat doe ik eventjes’
Miljuschka Witzenhausen presenteert vanaf volgende week, samen met Martijn Krabbé, een nieuw tv-programma over populaire snacks. Daarvoor bezocht ze ook de fabrieken waar de chips, chocolaatjes of snoepjes werden gemaakt. ‘Er is vet vaak een geheim ingrediënt of een geheime handeling.’ -
Koken & eten
Eva Jinek verklapt aan Miljuschka wat zij het liefst eet: ‘Na de uitzending wil ik een halve kilo kaas’
Miljuschka weet wat lekker eten is en ze deelt haar tips en trucs graag met haar fans. Dit weekend vertelt ze over haar favoriete adresjes in Amsterdam en bespreekt ze met Eva Jinek haar culinaire voorkeuren in haar eigen podcast.
-
PREMIUM
Jesse (25) wil dat de knop omgaat bij eten bestellen: ‘Horeca betaalt hoge kosten aan Thuisbezorgd’
In een tijd waarin veel horecaondernemers zijn aangewezen op bezorging lijkt Thuisbezorgd dé oplossing om maaltijden aan de man te brengen. Volgens Utrechter Jesse Enkelaar (25) is niets minder waar: ondernemers staan namelijk een flinke smak met geld af aan het platform. En dus kwam hij in actie. ,,Denk na over waar je bestelt.” -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
PREMIUM
Topchef Ad Janssen is het helemaal zat: ‘Als er 10.000 mensen gaan feesten in Breda, doe ik mijn terras open’
Topchef Ad Janssen, eigenaar van onder meer Het Kasteel van Rhoon, gooit desnoods eigenhandig de deuren van zijn restaurants open. Wel een Fieldlabfeestje in Breda voor tienduizend man, maar geen hapje en een drankje op een terras. ,,Als dat kan, dan kunnen wij ook open.’’