In deze plaatsen wonen de stevigste drinkers
De meeste overmatige drinkers leven in Friesland, Twente en het Gooi - maar in Amsterdam en Brabant wonen de stevigste weekenddrinkers. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Met de hulp van een enquête-onderzoek, het RIVM en de GGD bekijkt het CBS hoe drinkgewoontes per regio verschillen. Daarbij gaat het hen niet zozeer om wát ze drinken, maar wel om de hoeveelheid. En wat blijkt? Nergens wordt zoveel gedronken als in Amsterdam en Twente.
Zware drinkers en overmatige drinkers
Wat vooral opvalt, zijn de cijfers rondom zware en overmatige drinkers. Onder die eerste groep valt iedereen die minimaal één keer per week stevig in het glaasje kijkt, met een stuk of zes consumpties. Daar tegenover staan de overmatige drinkers. Zij drinken in totaal meer, maar verspreiden het over de week. Om in deze categorie te belanden moet je als man minstens 21 glazen per week drinken en als vrouw 14 glazen.
Landelijk gezien is ongeveer 8 procent van de bevolking een zware drinker, maar in Amsterdam en Twente is het ruim 10 procent. Daarmee zijn deze twee regio’s, samen met Brabant, de plekken waar je de meeste zware drinkers vindt. Twente is daarnaast ook één van de provincies waar de meeste overmatige drinkers wonen, samen met Friesland en het Gooi. Zij bevinden zich daarmee recht tegenover Flevoland, waar juist de minste zware drinkers van Nederland verblijven.
Benieuwd wat het drankgedrag van jouw regio is? Bekijk hieronder de kaart van LocalFocus:
Corona
Volgens het Trimbos Instituut kunnen we dankzij corona in de toekomst mogelijk meer problematische drinkers verwachten. Uit cijfers van het GGD blijkt namelijk dat zo’n 11 procent van de Nederlanders tijdens de pandemie meer is gaan drinken. Het Trimbos vreest dat zich daar ,,ook meer (beginnend) problematische drinkers onder bevinden”. Toch jaagt corona ons absoluut niet allemaal de fles in, want uit dezelfde cijfers blijkt ook dat twintig procent van de bevolking tijdens de crisis juist minder drinkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Brussel: ‘Minder cadmium en lood in voedsel’
Voedingsmiddelen in Europa bevatten vanaf volgende maand minder lood en cadmium. Dat moet volgens Brussel de kans op kanker verkleinen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Wat Eten We Vandaag: Stromboli
Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen hun hart ophalen bij stromboli: een opgerolde pizza afkomstig uit Amerika. Waarbij bij calzone het pizzadeeg wordt dubbelgeklapt, wordt bij deze variant het deeg van de pizza opgerold. Een gerecht dat zich goed leent om restjes groenten en beleg zoals Parmezaanse kaas, bacon of salami in te verwerken. -
column
Kruimeltjes
In de tuin voor de deur van mijn slaapkamer zit een stel merels te broeden. Dat betekent dat in alle vroegte, zelfs wanneer de andere vogels ook nog slapen, de merel al gezellig zit te zingen. Niet altijd even leuk want vroeg is echt heel vroeg.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Waarom de stad Utrecht al bijna 10 jaar geen Michelinster heeft
Amsterdam: 21 restaurants met een Michelinster, Rotterdam: 9. Den Haag: 1. Utrecht: 0. Sinds Grand Hotel Karel V in 2013 haar Michelinster verloor, telt de stad geen sterrenrestaurant meer. Alweer bijna tien jaar, dus. Volgende week worden de sterren weer uitgereikt. Maakt Utrecht kans? -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen.