‘In de toekomst heb je geen reden meer om vlees te eten’
PollOm de opwarming van de aarde enigszins te beteugelen, moet onze vleesconsumptie omlaag, is de nieuwste conclusie van de VN. Voor de echte carnivoor is dat een bittere pil. Valt de overstap te verzachten?
Delen per e-mail
Een belangrijke maatregel om de klimaatverandering te beteugelen en de voedselzekerheid te verbeteren, is het drastisch omlaag brengen van de vleesconsumptie, concludeerden VN-klimaatonderzekers donderdag.
Poll
Ik eet al minder vlees
-
Eens (62%)
-
Oneens (38%)
Bij menig vleesliefhebber roept dat weerstand op: het vleesverlangen zit diep. Volgens Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager, komt dat omdat vlees eten wordt gezien als een verworven recht. Toch beginnen zelfs de hardnekkigste carnivoren bij te draaien, merkt Korteweg. ,,Vleesliefhebbers zijn bang iets te moeten missen. Maar vleesvervangers worden steeds beter, en dat merkt ook de carnivoor.''
Kleine stappen
Corné van Dooren, voedingswetenschapper bij het Voedingscentrum, adviseert om met kleine veranderingen te beginnen. ,,Vervang ham op je brood een keer door ei, pindakaas of hummus. En eet in elk geval één dag per week minder vlees. Begin gewoon met kleine stappen.''
Korteweg beaamt dat. ,,Experimenteer een keer met een vegetarische bitterbal of vegetarische draadjesvlees'', zegt hij. ,,Een op de drie kopers van de Mora bitterballen geeft zelfs de voorkeur aan de vegetarische variant.''
Voor een duurzamer voedingspatroon, hoeven we niet massaal insecten te knagen, zegt Van Dooren. ,,Er zijn prima alternatieven om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Tofu, tempeh en peulvruchten. Net zoals noten, trouwens.''
Vleesliefhebbers zijn bang iets te moeten missen.
Taaie lap
De smaak van vlees wordt volgens Korteweg steeds dichter benaderd met plantaardige vervangers. Kies je voor vleesvervangers, verdiep je dan in de bereiding, adviseert Korteweg. ,,Je kunt het vergelijken met biefstuk. Als je iemand zonder ervaring en kennis een biefstuk laat bakken, dan kan het een taaie lap worden. Dat geldt ook voor vleesvervangers. De vegetarische kipstukjes bak je maar heel kort in olie. De techniek is te vergelijken met het bakken van een biefstukje. Als je de kipstukjes te lang bakt, dan worden ze droog en smaken ze inderdaad niet zo lekker als echte kip.''
Het Voedingscentrum heeft ook een enigszins geruststellende boodschap. Van Dooren: ,,Het is niet nodig om vlees helemaal te vervangen, maar hou het beperkt tot 500 gram per week, waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees.'' Het meest belastend voor het milieu zijn rund, varken, geit en schaap. Je kunt volgens het voedingscentrum ook voor duurzame vis kiezen met een MSC- of ASC-keurmerk. Ga je toch voor vlees, maak er dan een variant op de surf and turf van en combineer een kleiner stukje vlees met groente of peulvruchten.
Vleesvervangers
Korteweg noemt de vleesvervanger 'nieuw vlees', gemaakt zonder dieren. ,,Op een mkb- congres schotelden we mensen vleesvervangers voor en vertelden dat het echt vlees was. Op een aantal uitzonderingen na, vonden ze het super lekker. Ook toen we ze vertelden dat het om vleesvervangers ging'', aldus Korteweg. Zijn punt? Als de smaak even goed of zelfs beter is en de prijs lager, dan hebben ook vleesliefhebbers in de toekomst geen reden meer om vlees te eten.
Hoe zit het met kweekvlees en insecten? ,,Voorlopig win je daar geen grote slag mee'', denkt Korteweg. ,,Het is natuurlijk heel goed dat er wordt geïnnoveerd, maar vooral kweekvlees is echt iets van de nog verre toekomst.‘’
Deze vegetarische chili valt zeker in de smaak! Zo maak je de ‘chili sin carne’ van 24Kitchen.
Verder in het nieuws
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde-pompoenrollade
Deze pompoenrollade steelt de show als vegan centerpiece, maar doet het ook goed als feestelijk groentebijgerecht. Serveer hem in zijn geheel en snijd ’m pas op tafel aan. -
De Meilandjes hebben vanaf vandaag een eigen wijncollectie
De familie Meiland kan vanaf vandaag officieel nippen van haar eigen wijn. De populaire televisiesterren hebben hun eigen druivennat La famille Meiland gelanceerd. -
Koken & Eten Klaar voor Heel Holland Bakt? Test hier je kennis
Komende zondag komt de eerste aflevering van het zevende seizoen van Heel Holland Bakt eindelijk weer op tv. Ben jij goed voorbereid? Doe de test en maak kans op een bijzonder diner. -
Uit eten? Lees hier onze restaurantrecensies!
-
Koken & eten Deze 5 topapparaten besparen je veel werk in de keuken
Heb je flink wat etentjes gepland voor het einde van het jaar en sta je erop om dan zelf veel te koken en bakken? Leuk, maar wel arbeidsintensief. Met dank aan deze ‘keukenrobots’ bespaar je jezelf veel werk.
-
Wat Eten We Vandaag: Pasteitjes met kipragout
Dé ingrediënten voor deze klassieke ragout zijn malse kippenpoten en saus van boter, bloem en bouillon. En omdat het kerst is: ook slagroom. Dat maakt ’m extra lekker. -
PREMIUM
Column Margot Verhaagen Voorbereiding
Met Kerstmis komt mijn familie eten. Naast dat ik er zin in heb, zie ik er natuurlijk ook een beetje tegenop. Al staat of valt alles met een goede voorbereiding: wellicht een dooddoener, maar tijdens deze weken in de aanloop naar Kerstmis en de bijbehorende kerststress weer even zeer actueel. Helaas moet ik u ons kerstmenu nog onthouden omdat de jongste Man niet wil dat iedereen het al weet. Hij is namelijk druk met voorbereiden en met oefenen. Ik beloof dat ik het naderhand met u deel, al was het alleen maar omdat het echt iets bijzonders wordt. -
PREMIUM
In het voedselbos is alles in harmonie
Er is veel te doen rondom de boer. Een goed moment voor een serie over Zeeuwse boeren met hun producten. Deze week Emiel en Sonja van de Vijver uit Graauw. Zij telen biologische broccoli en hebben een ‘voedselbos’.