Volledig scherm
© NPO

In de paarse chocoladereep zit wel melk, maar niet van de alpenkoe

Koken en EtenChocoladerepen met alpenmelk, zoals die van Milka, blijken lang niet altijd melk te bevatten van koeien die daadwerkelijk in de zomerweide hebben gestaan. Of überhaupt op een berg, blijkt uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde.

Wat is alpenmelk eigenlijk, vroegen de makers van het consumentenprogramma zich af. ,,Alpenmelk komt van koeien die in de zomer de weidegang maken naar de Alpenweide, ongeveer op 1200 meter hoogte”, vertelt de Zwitserse alpenboer Daniel Wiedner in de uitzending van gisteren.

Maar dat is niet alles. Om iets een product uit de Alpen te mogen noemen, moet het in Zwitserland ook echt verwerkt en geproduceerd worden op de bergketen. Dus niet in de vallei, de heuvels of op het platteland van Duitsland, waar de melk voor de chocoladerepen van Milka vandaan komt.

In de Europese Unie, waarvan Zwitserland geen deel uitmaakt, is de benaming ‘Alpen’ echter niet beschermd. Producenten kunnen dus zelf bepalen of hun spullen ‘alpenproducten’ zijn, zegt de Duitse onderzoeksjournalist Katarina Schickling in het programma.

Seizoensproduct

Zwitserse alpenmelk is een seizoensproduct en dus alleen verkrijgbaar gedurende het seizoen. Vind je buiten het seizoen producten waarop het ingrediënt staat vermeld – denk aan kaas, (Milka-)chocolade en Blueband-boter – dan zijn ze niet gemaakt op de berg, maar komt het ingrediënt volgens Wiedner wel uit het Alpengebied. De boer is voorzichtig met wat hij zegt: ,,Ik wil geen schandaal onthullen.”

Ook Rahel Beglinger is een alpenboer. Van de melk maakt zij ambachtelijke alpenkaas, hoog in de bergen. Wanneer presentator Ersin Kiris haar de boter met alpenmelk van Blueband laat zien, kan ze haar lach moeilijk bedwingen. ,,Rotterdam”, ziet ze staan op de verpakking. ,,Hebben jullie daar een paar alpenbergen verstopt?”

Alpenvoorland

Het alpengebied strekt zich uit over acht landen: Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Liechtenstein, Slovenië, Italië en voor een heel klein deel over Monaco. De meeste mensen denken bij de Alpen aan hoge bergen, maar het voorland behoort ook tot het alpengebied. Dat heeft de alpenconventie, dat bestaat uit die acht landen, bepaald. Woordvoerder van Milka, Livia Kolmitz, houdt dan ook stellig vol dat Milka zijn Duitse melk van het platteland alpenmelk mag noemen. 

Michael Müller, een Duitse melkboer die zijn koeienmelk levert aan Milka, opent de deuren van zijn boerderij voor presentator Teun van de Keuken. Zijn 200 koeien staan iedere dag op stal. ,,Maar we hebben de mogelijkheid om alle wanden open te zetten”, zegt Müller. ,,Ze hebben schitterend uitzicht.” Er is dus geen sprake van het ideale beeld van loslopende koeien op de heide met luide koebellen, wat wél het geval is bij de Zwitserse melkboeren Wiedner en Beglinger.

Eerlijker

Echte alpenmelkchocolade bestaat niet, legt de Zwitserse chocolatier Fabian Rimann uit in het programma. Hij maakt chocola met melk uit de Alpen, maar hij mag het niet verkopen als alpenmelkchocolade: het verwerken tot melkpoeder en vervolgens tot chocola wordt in het dal gedaan en dus niet boven op de berg.

Teun van de Keuken zegt tegen de woordvoerder van Milka dat het eerlijker was geweest als het bedrijf het alpenvoorlandmelk zou noemen. De hoge bergen op de verpakking van Milka vindt hij ook misleidend. ,,Maar hier zie je ook kleine bergen”, zegt Kolmitz terwijl ze wijst naar de reep die Van de Keuken bij zich heeft. ,,Bij de Alpen horen het alpenvoorland en de Alpen”, blijft de woordvoerder zeggen.

De aflevering van Keuringsdienst van Waarde was gisteren te zien om 20.25 uur op NPO 3. 

3FM-dj Domien Verschuuren zegt helemaal klaar te zijn met de afleveringen van het programma Keuringsdienst van Waarde: