Volledig scherm
© Shutterstock

'Iedereen kan voedselverspilling tegengaan'

Zo'n 45 procent van alle fruit en groenten die elk jaar wordt geproduceerd komt terecht bij het afval. Daarom roept de voedsel- en landbouworganisatie FAO op om voedselverspilling tegen te gaan. 

Met het verspillen van voedsel gaat veel water verloren, omdat gewassen veel water nodig hebben om te groeien. 'We kunnen allemaal onze afvalberg verkleinen', staat in een bericht dat FAO vandaag verspreidt via Facebook. De organisatie werkt sinds vorig jaar oktober samen met de Europese Unie om de hoeveelheid voedselafval terug te dringen. Het is de bedoeling dat in 2030 de voedselafvalberg per consument is gehalveerd.

Wereldwijd wordt een derde van alle voedingsmiddelen voor menselijke consumptie (1,3 miljard ton) ieder jaar verspild of verloren. In Europa alleen wordt jaarlijks ongeveer 88 miljoen ton voedsel verspild, met bijbehorende kosten die naar verwachting 143 miljard euro bedragen, volgens schattingen van de EU.

Weggegooid

Rabobank berekende dit voorjaar dat wanneer Nederland 50 procent minder voedsel verspilt, de voetafdruk van ons land met 3,1 miljoen ton CO2-equivalent per jaar lager wordt. Dit zou gelijk staan aan een jaar lang 666.000 personenauto’s niet laten rijden of juist 788 windmolens een jaar laten draaien. Naast minder broeikasgasuitstoot besparen we ook water bij minder voedselverspilling, volgens de bank de hoeveelheid die alle Nederlanders gebruiken om 6,5 jaar te kunnen douchen.

Nederland kent veel initiatieven om verspilling te verminderen. Talloze kooksites besteden aandacht aan manieren om restjes te verwerken en het Voedingscentrum heeft een hele serie adviezen. 

  1. Stadsbrouwerij Middelburg speelt in op VOC-weekend
    PREMIUM

    Stadsbrou­we­rij Middelburg speelt in op VOC-week­end

    MIDDELBURG - Hij heeft er zojuist zeshonderd flessen van gebotteld: Middelburg 800 bier. Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg speelt met dit bier, gebrouwen met VOC kruiden, in op het evenement dat dit weekend in de (Verre) Oost(en)kerk wordt gehouden onder de noemer De Smaek van de Waereld. ,,We hadden dit bier al gebrouwen voor de viering van Middelburg 800 jaar en nu komt dit recept weer goed van pas”, vertelt hij. ,,Er zitten diverse VOC-kruiden in, die verwijzen naar de wereld van de 17de eeuw toen Middelburg een belangrijke rol in de specerijenhandel speelde. Je kunt hierbij denken aan gember, koriander en vinaigrette-peper. Bier doet het sowieso goed met de Oost-Indische keuken”, zegt hij.