Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Koken & EtenVeel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
Dat we in eigen keuken regelmatig voedselvergiftiging oplopen, kwam zeer duidelijk naar voor in een studie die eind 2022 uitgevoerd werd door de U.S. Department of Agriculture’s Food Safety and Inspection Service (FSIS) – de Amerikaanse tegenhanger van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Voor dat onderzoek werd aan 371 mensen gevraagd om in hun keuken een kalkoenpasteitje te bereiden. Ook moesten ze een verse, voorverpakte salade bij dat gerecht serveren. De opdracht was: kruid alles voldoende en gebruik daarvoor de kruidenpotjes met basilicum, peper en zout.
Wat de proefpersonen niét wisten: de kalkoen was geïnoculeerd. Dat is de wetenschappelijke term voor het enten van bacteriën en schimmels op voeding. Ze deden dat met MS2, een onschadelijk micro-organisme dat sporen nalaat op snijplanken, messen, het aanrecht én in kruidenpotjes. ,,Dit is een onschuldige tracer die regelmatig wordt toegevoegd aan voeding”, legt Dominique Vandijck uit, adjunct-directeur van het Vlaamse Antigifcentrum. ,,Zodra voeding wordt bereid, kun je die opsporen.”
Zijn kruidenpotjes de grote boosdoener in de keuken?
De onderzoekers bekeken alle oppervlakten waar de proefpersonen mee in aanraking waren gekomen. Het bleek dat de tracer al op het aanrecht, de snijplank, gootsteen en messen werd ontdekt in 10 tot 20 procent van de tijd waarin ze bezig waren. Maar nog opvallender: in 48 procent van de tijd werd die tracer vol bacteriën en schimmels ook aangetroffen op de kruidenpotjes die gebruikt werden tijdens het koken.
Daarmee kwam een opvallende nieuwe conclusie uit deze nieuwe studie naar voren: het zijn niet zozeer de rauwe stukken vlees of kip die je op snijplanken achterlaat die voor een besmetting zorgen, zoals vaak wordt aangenomen. Er is iets heel anders aan de hand: het zijn de kruidenpotjes.
,,Toch is het overdreven om te zeggen dat ze de grote boosdoener zijn van infecties of besmetting in de keuken”, stelt Dominique Vandijck. ,,Het is onrealistisch dat je die potjes elke keer als je ze gebruikt hebt, moet afwassen met zeep, afwasmiddel en ontsmettingsproducten. We moeten geen smetvrees creëren. Sommige chemische producten gebruik je niet zonder risico, maar er zit wél een grond van waarheid in.”
Hoe kun je een besmetting via kruidenpotjes vermijden?
De professor hamert op het belang van koeltechnieken om voedselvergiftiging door bacteriën en schimmels op - onder andere - kruidenpotjes te vermijden. ,,De manier waarop je voedingsmiddelen in de keuken bewaart, kan het verschil maken. De belangrijkste boodschap is dat je aandacht moet hebben voor de hygiëne in de keuken. Een voedselvergiftiging of een voedselinfectie ontstaat regelmatig door voedsel of voedingsbestanddelen die niet op de juiste manier bewaard worden.” De regels zijn simpel: niet te lang in de warmte, maar juist in een koele ruimte of in de koelkast. En op de juiste temperatuur.
Als je de potjes tijdens het koken voortdurend hergebruikt, blijven de bacteriën aan de handen en de potjes hangen
Natuurlijk kan er wel degelijk contact of besmetting ontstaan tussen de tracer - vol bacteriën en schimmels - en die kruidenpotjes. Is daar dan nog een andere oplossing voor, buiten de voeding op een correcte manier bewaren? ,,Handen wassen, ook zeker tijdens het koken”, aldus Vandijck. ,,Omdat je die potjes meer dan eens gebruikt, is dat echt belangrijk. Aan je handen zitten altijd wat restjes van het vlees of de vis, die je vaak niet met het blote oog kunt zien. Als je de potjes tijdens het koken voortdurend hergebruikt, blijven de bacteriën aan de handen en de potjes hangen.”
Dat blijkt ook uit het experiment. Om een gerecht smaak te geven, gebruik je kruiden. Bij het bereiden van elke maaltijd pakken we die vast met onze handen. Vaak vergeten mensen, omdat ze volop bezig zijn met snijden, bakken en braden, dat die potjes met kruiden niet de schoonste voorwerpen zijn in de keuken. Dat je ze vaak gebruikt en daardoor vuilmaakt, zijn dingen waar je niet bij stilstaat. Was dus, naast je keukengerei, tijdens het klaarmaken van je eten en na het vastpakken van de potjes ook je handen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade -
Wat Eten We Vandaag: Romige kip Marsala
Kip Marsala of ‘pollo al Marsala’ is een Italiaans kipgerecht met romige saus. De saus wordt gemaakt met volle slagroom, champignons en Marsala wijn. Die laatste wordt geproduceerd op Sicilië.
-
Beter Eten
Kun je een supermarkt-ei uitbroeden? ‘Na zo’n drie weken hoor ik gepiep’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: kun je een ei uit de supermarkt uitbroeden? -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Wat Eten We Vandaag: Parmezaan-kipnuggets uit de airfryer met spicy mayonaise en citroendip
Zelf kipnuggets maken is helemaal niet moeilijk is en ook nog eens veel lekkerder dan een kant-en-klare diepvriesvariant. Deze Parmezaan kipnuggets uit de aifryer met zelfgemaakte spicy mayonaise en citroendip zijn ideaal voor het weekend.