Volledig scherm
Margot Verhaagen nieuwe foto, gebruiken vanaf 1 april 2019 © Peter Arno Broer

Hyacint

Lang geleden kreeg ik op school in januari een hyacint bol mee naar huis om op te kweken. We moesten die bol op een glaasje in het donker zetten. Dat betekende bij ons in de kelderkast. Iedere dag ging ik wel even kijken hoe het ervoor stond met mijn bol. Eerst kwamen er witte worteltjes onderaan de bol, die richting het water groeiden. Maar ze mochten het water zelf net niet raken. 

We moesten de bol met bloem na verloop van tijd inleveren op school, wat een bont schouwspel aan witte, blauwe en roze bloemen opleverde. De best gelukte bloem won een prijs, al kon je daar niet altijd zelf invloed op uitoefenen, want de natuur ging ook wel eens eigenhandig zijn gang. Een keer won ik, een andere keer was mijn bloem helaas geknakt en bijna uitgebloeid. 

Toch wel een erg leuk idee om zo’n bol aan kinderen mee te geven en thuis op te laten kweken. Ik weet niet of dit nog steeds gebeurt, maar ieder jaar rond deze tijd moet ik eraan denken en ik heb er een voorliefde voor hyacinten en hun heerlijke geur aan overgehouden. Zo staan er in mijn huis diverse bollen op glaasjes. De worteltjes doen mij denken aan taugé. In deze tijd van het jaar een goede vitaminebron. Ik eet taugé vaak in Vietnamese loempia’s. 

Neem rijstvellen (te koop bij de toko), rasp een winterwortel, zorg voor wat slablaadjes, snij een halve komkommer in reepjes, wat lente-uitjes in ringetjes, hak verse munt en koriander fijn, was 1 ons taugé en bak blokjes tofu in sesamolie. Maak een rijstvel nat en leg wat van de bovenstaande ingrediënten aan een kant. Klap de zijkanten naar binnen en rol daarna door en dip in chilisaus voorda tje  ze eet. Simpel, lekker en vitaminerijk.