Hyacint
Lang geleden kreeg ik op school in januari een hyacint bol mee naar huis om op te kweken. We moesten die bol op een glaasje in het donker zetten. Dat betekende bij ons in de kelderkast. Iedere dag ging ik wel even kijken hoe het ervoor stond met mijn bol. Eerst kwamen er witte worteltjes onderaan de bol, die richting het water groeiden. Maar ze mochten het water zelf net niet raken.
We moesten de bol met bloem na verloop van tijd inleveren op school, wat een bont schouwspel aan witte, blauwe en roze bloemen opleverde. De best gelukte bloem won een prijs, al kon je daar niet altijd zelf invloed op uitoefenen, want de natuur ging ook wel eens eigenhandig zijn gang. Een keer won ik, een andere keer was mijn bloem helaas geknakt en bijna uitgebloeid.
Toch wel een erg leuk idee om zo’n bol aan kinderen mee te geven en thuis op te laten kweken. Ik weet niet of dit nog steeds gebeurt, maar ieder jaar rond deze tijd moet ik eraan denken en ik heb er een voorliefde voor hyacinten en hun heerlijke geur aan overgehouden. Zo staan er in mijn huis diverse bollen op glaasjes. De worteltjes doen mij denken aan taugé. In deze tijd van het jaar een goede vitaminebron. Ik eet taugé vaak in Vietnamese loempia’s.
Neem rijstvellen (te koop bij de toko), rasp een winterwortel, zorg voor wat slablaadjes, snij een halve komkommer in reepjes, wat lente-uitjes in ringetjes, hak verse munt en koriander fijn, was 1 ons taugé en bak blokjes tofu in sesamolie. Maak een rijstvel nat en leg wat van de bovenstaande ingrediënten aan een kant. Klap de zijkanten naar binnen en rol daarna door en dip in chilisaus voorda tje ze eet. Simpel, lekker en vitaminerijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMKoken & Eten
Utrechters fietsen met verpakkingsvrije kar vol noten, pasta en snoep door de stad: ‘Heeft u een potje mee?’
Wie na een avondje lekker koken naar de plasticberg op het aanrecht kijkt, zal zich misschien afvragen: dit moet toch anders kunnen? Dat is precies hoe vier twintigers op het idee van hun verpakkingsvrije en reizende supermarkt Loos kwamen. Sinds twee maanden fietsen zij met hun winkel door de stad Utrecht. ,,We moeten iets tegen de plasticvervuiling doen.” -
column
Kruimeltjes
In de tuin voor de deur van mijn slaapkamer zit een stel merels te broeden. Dat betekent dat in alle vroegte, zelfs wanneer de andere vogels ook nog slapen, de merel al gezellig zit te zingen. Niet altijd even leuk want vroeg is echt heel vroeg. -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
-
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
Wat Eten We Vandaag: Zelfgemaakte knoflooksaus
Deze heerlijke knoflooksaus maak je gemakkelijk zelf, en wint het absoluut van de kant-en-klare varianten. Dit heerlijke sausje mag niet ontbreken bij de barbecue, een broodje shoarma of is zeer geschikt als dip bij de borrel. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?