Horeca worstelt nu het kouder wordt: wel of geen heater aan of een extra energietoeslag?
De heater op het terras aan of uit? Een toeslag rekenen voor de hoge energierekening? Nu het kouder wordt en de kosten stijgen, groeit de worsteling bij horecaondernemers.
Op het terras van horecabaas Rob Baltus van De Nadorst in Blokker gaan de heaters deze winter niet meer aan. Liever stookt hij het binnen goed warm dan buiten. ,,Het ziet er nog steeds gezellig uit buiten met een haardvuur. Wie wil kan natuurlijk naar buiten om te roken, maar met deze temperaturen zullen sowieso weinig mensen voor hun plezier buiten blijven zitten.”
Net als veel ondernemers heeft de horecaman de kosten flink zien stijgen. De temperatuur lager zetten was voor hem geen optie. ,,Nee hoor we hebben geen moment getwijfeld. De kachel gaat hier vol aan en de open haard ook. Vanochtend nog werd ik gebeld door een meneer die vroeg of we de open haard aan hadden en dat hij dan graag met zijn vrouw vanmiddag een wijntje komt drinken. Er zijn ook horecagelegenheden waar het zo fris is dat je bijna je jas aan moet, daarmee jaag je je gasten weg. Dat willen we niet.”
Om alle kosten te kunnen blijven betalen heeft hij recent de prijzen met 10 procent verhoogd. Zijn gasten heeft hij er niet over gehoord. ,,En we zitten nog net zo vol", voegt hij eraan toe.
Energietoeslag
In plaats van de prijzen te verhogen kiezen sommige ondernemers er ook voor om een tijdelijke energietoeslag in te voeren. Zoals eigenaar Oskar Heijdelberg van pastaketen Spaghetteria, met verschillende vestigingen in het land. Gasten betalen nu een energietoeslag van 1,50 euro.
,,Als je de prijzen eenmaal hebt verhoogd, ga je die in de praktijk eigenlijk nooit meer verlagen. Wij willen de boel niet bedonderen op het moment dat de energieprijzen weer dalen. Dus zodra het kan, laten we de energietoeslag weer vallen”, zei hij recent tegen het Parool. Hij voegde eraan toe dat de extra inkomsten maar zo’n 60 procent van de gestegen energieprijzen dekken. De meeste gasten hebben begrip voor de maatregel, meent de ondernemer.
Dat beeld deelt Johan de Vos, uitbater van het Bredase café Boerke Verschuren, en tevens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda. Hij merkt dat veel ondernemers worstelen wat ze moeten doen: tijdelijk een energietoeslag rekenen, de prijzen verhogen, heaters aan of uit of een nieuw energiecontract afsluiten. ,,Zeker nu het kouder wordt, begint het te leven.”
Toeslag voor heaters
Een toeslag rekenen voor het aanzetten van de heaters zoals een Belgisch café in Borgerhout doet, zou De Vos zeker afraden, omdat het gasten weg kan jagen. Of er in Nederland cafés zijn die al zoiets hebben ingevoerd, weet hij niet, maar hij weet wel dat meer hotels en restaurants zoals Spaghetteria een extra energietoeslag in rekening brengen.
,,Als je bijvoorbeeld een hotel hebt met 150 kamers en die kamers allemaal moet verwarmen, dan begrijp ik wel dat je iets extra’s wilt rekenen. Tegelijkertijd snap ik de twijfel, maar ik denk dat je zo transparant mogelijk moet zijn naar je gasten.”
Zelf rekent hij geen extra toeslag en het heaters op het terras kunnen gewoon aan. Buiten moet het net zo aangenaam en gezellig kunnen zijn als binnen in zijn café, klinkt het. ,,Er zijn mensen die er anders over denken en vinden dat we stoken voor de buitenlucht. Maar ik denk dat we mensen die buiten een sigaretje willen roken die mogelijkheid gewoon moeten bieden.”
Eerder dit jaar heeft hij zijn gasheaters vanwege de hoge gasprijzen vervangen door elektrische, dus dat scheelt iets in de portemonnee. En hij heeft meer maatregelen genomen om zijn energierekening te drukken. Zo gaat nog maar één frituur aan in plaats van twee, de oven staat wat minder lang aan en de verlichting is led geworden. ,,We zitten in een pand uit 1600 dus isoleren valt niet mee, maar we doen wat we kunnen”, voegt hij eraan toe. De Vos is allang blij dat de buitentemperatuur de afgelopen maanden zo aangenaam is gebleven en hoopt dat het met de kou de komende maanden meevalt.
Baltus van De Nadorst uit het Noord-Hollandse Blokker is blij dat hij vanaf januari tot en met begin februari dicht is. Die keuze had hij eerder dit jaar al gemaakt, mede om het personeel wat extra vrijaf te gunnen. ,,Dat blijkt nu wel erg goed uit te komen, ik zag dat dat doorgaans de koudste weken van het jaar zijn.”
Bekijk hier onze video’s over de energiecrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMUit Eten
Heerlijke klassieke smaken in Goes
Veel gerechten uit de Franse keuken zijn klassiekers geworden omdat ze erg lekker zijn. Dat heeft de chef van restaurant Het Binnenhof in Goes goed begrepen. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Wat Eten We Vandaag: Courgettelasagne met gedroogde ham
Voor wie weinig tijd heeft om te koken is deze makkelijke courgettelasagne met gedroogde ham een idee. Qua voorbereiding vraagt het tien minuten van je tijd, daarna neemt de oven het werk van je over. Bovendien bevat deze smaakvolle lasagne geen pasta maar courgette. Dus: een koolhydraatarme maaltijd. -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
PREMIUMKoken & Eten
Stephanie (22) liet 250.000 suikervrije cocktails in blik aanrukken: ‘Doel is om marktleider te worden’
Stephanie Troost (22) deed met haar Lica Drinks een gooi naar de titel ‘Meest Veelbelovende Jonge Ondernemer 2022'. Het bleef bij een nominatie, maar haar pre-mixed cocktails zonder toegevoegde suikers gaan als een speer. Troost zegt proost. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Minder suiker eten: vooral de manier waarop je het binnenkrijgt is belangrijk
Wordt dit jaar voor jou het jaar van minder suiker? Geweldig idee voor je gezondheid, vinden de experts. Ze geven vijf concrete tips waarmee je meteen aan de slag kunt. -
Met video
M&M’s stopt met bekende figuurtjes uit tv-reclames na rel in VS
Snoepmerk M&M’s zegt te stoppen met de geanimeerde chocoladefiguurtjes uit zijn reclames vanwege ophef die er in de Verenigde Staten is ontstaan over de karakters. Met name de rechtse nieuws- en opiniezender Fox News noemde het merk ‘woke’.