High wine of 4-gangenmenu? Restaurants schakelen snel over op afhaalmaaltijden
Premier Mark Rutte had nog niet uitgesproken dat de horeca weer dicht moest of het regende afhaalmenu's van restaurants op sociale media. Met de ervaringen van de eerste lockdown op zak hebben veel horecazaken hun take-away formule weer uit de kast gehaald. ,,Veel gasten willen hun lokale restaurants steunen.”
Delen per e-mail
Vanaf dag één kunnen de 4-gangenmenu's, high wines en lunches worden afgehaald of thuisbezorgd. ,,Het gaat allemaal veel sneller. De vorige keer kwam de sluiting ook een stuk onverwachter. Toen hadden we een uur of twee tussen persconferentie en lockdown", verklaart Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
De gunfactor voor de horecazaken is hoog. Veel gasten hebben meer geld over voor een afhaalmaaltijd om hun favoriete restaurant te steunen. Dat merkt ook Aad Franken, eigenaar van Bij5, De Pianobar en Brasserie Mirell in Naaldwijk. ,,Je ziet dat er veel loyaliteit is bij de gasten. Als ik ze op straat tegenkom, zeggen ze: natuurlijk bestel ik iets bij je.”
Bovendien vinden veel mensen het tóch leuk om zichzelf thuis te verwennen nu ze nergens heen kunnen. Franken: ,,Zeker als er iets te vieren valt. Ik heb bijvoorbeeld een gast die 75 jaar wordt. Normaal geeft hij voor duizend euro een feest, nu laat hij thuis een diner bezorgen.”
Verfijnen
De restaurants hebben de afgelopen maanden hun best gedaan om de thuismenu's te verfijnen. Chef Lars Scharp, van Lars Amsterdam, heeft het roer bijvoorbeeld compleet omgegooid. Tijdens de eerste lockdown bood het restaurant slechts één week afhaalmenu's. ,,Daar hoefden de gasten niets meer aan te doen, alles was al warm en klaar. Maar ik vond niet dat ik dezelfde kwaliteit kon bieden als normaal, dus ben ik gestopt", vertelt Scharp.
Een week of drie geleden, toen de restauranthouder een nieuwe sluiting zag aankomen, is hij gaan zitten voor een nieuw plan: de Make-Away-box. Lars Amsterdam biedt 4-gangenmenu's die mensen thuis moeten af maken. ,,Ze hoeven niet meer te braden of bakken, hoor. Het gaat er vooral om dat ze bepaalde gerechten zelf verwarmen”, aldus Scharp. Hij maakte er instructies bij, inclusief QR-code die verwijst naar YouTube-filmpjes. In twee dagen tijd verkocht het restaurant al tachtig menu's. ,,Dat is zeker niet slecht, maar het blijft een pleister op de wond hoor. Ik draai al maanden verlies. Het is echt overleven.”
Ik heb het nu beter voorbereid dan tijdens de eerste lockdown. Je leert van je fouten en wordt ergens beter in
Lars Amsterdam vreest het hele jaar dicht te moeten blijven en heeft zelfs voor de kerst al een thuismenu gemaakt. Scharp: ,,Zelfs als we toch open mogen, blijven we dit doen. Ik heb het nu beter voorbereid dan tijdens de eerste lockdown. Je leert van je fouten en wordt ergens beter in.”
Creativiteit
Koninklijke Horeca Nederland ziet dat ondernemers kijken naar waar mensen thuis behoefte aan hebben. Daar proberen ze vervolgens op in te springen. Beljaarts: ,,Er zijn zelfs restaurateurs die in het hele land bezorgen. Dat is toch ook leuk? Dat ik in Maastricht een keer een gerecht kan krijgen van een bekend restaurant in Amsterdam. Je ziet echt veel creativiteit.”
We hebben nu bij vijftien gasten op de stoep gestaan en het is heel grappig om te zien dat er best wat mannen tussen zaten die hun vrouw wilden verwennen
En zo kwam hotel & restaurant Manna in Nijmegen met een nieuwe pakket: een hotelervaring thuis. Gasten krijgen voor een week échte hotelbadslippers, handdoeken, zeepjes in de douche, een doosje macarons op het kussen en het bed wordt opgemaakt met hoteldekens. Als gasten een ontbijtje willen, komt het personeel dat bezorgen. ,,We hebben nu bij vijftien gasten op de stoep gestaan en het is heel grappig om te zien dat er best wat mannen tussen zaten die hun vrouw wilden verwennen”, vertelt hoteleigenaar Sander Hendrix. ,,Je moest eens weten hoe vaak gasten vragen of ze ons beddengoed kunnen kopen. Dat heerlijke gevoel van knisperend linnen als je in een hotelkamer op het bed ploft. In een straal van vijftien kilometer sturen wij onze dames van housekeeping naar je huis voor een hotelervaring.”
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
Kokende Jesse Klaver gaat viraal op social media: 'Dit is zo leuk om naar te kijken’
Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politieke partijen er alles aan om zich van hun beste kant te laten zien. En waar kunnen zij dat nou beter doen dan op social media? Ook GroenLinks zet haar beste beentje voor en is inmiddels al een aantal maanden actief op TikTok. Fractievoorzitter Jesse Klaver gaat nu een stapje verder, want met zijn TikTok-video ‘Koken met Klaaf’ verrast hij zijn volgers. ,,Maak hier alsjeblieft een serie van’’, luidt een reactie. -
PREMIUMKoken & eten
Eten onderweg: ‘Naast me at iemand kippenbouten uit een mandje, dat vond ik zo leuk’
Wat aten Napoleons soldaten? En waar is een picknick meer dan een paar kleffe boterhammen? Culinair historicus Charlotte Kleyn onderzocht voor haar boek het eten van reizigers, toen en nu. Ze gluurde ook in broodtrommels. ,,Wat we eten onderweg, zegt uiteindelijk iets over een eetcultuur.’’ -
Ontslakken met biologische pastinaken uit Ritthem
Leo de Visser is misschien wel de meest karakteristieke boer van Zeeland en niet alleen omdat hij met Zeeuwse trekpaarden zijn land bewerkt. Al sinds 1978 zijn Leo en Mieke de Visser van Eindelinge in Ritthem op de biologisch-dynamische toer. -
PREMIUM
Haardvuur: lekker warm, én romantisch
Eigen haard is goud waard en zo is het maar net. Zeker in deze tijden van oost west, thuis best, stook ik regelmatig de haard even op.
-
Foodgoeroe Rens Kroes blijkt zelf niet meer te koken: ‘Warm nu eten op’
Kookboekenschrijfster, voedselfanaat en superfoodkenner Rens Kroes (33) blijkt zelf vrijwel nooit meer te koken. Haar gezonde dieet, waarom ze al jaren bekendstaat, schiet er sinds haar bevalling soms bij in. ,,Het is heerlijk voor de geest, zeg ik dan maar.’’ -
PREMIUM
Deze theatertechnici verloren hun baan en gingen bier brouwen: ‘Onze droom is eigen brouwerij’
‘Dryade’ en ‘Feniks’ heten de twee biertjes van de kersverse Nieuwerkerkse brouwerij De Mythe. Bedacht in Nieuwerkerk aan den IJssel, gebrouwen in Amstelveen. ,,Onze droom is ooit een eigen brouwerijtje met proeflokaal in Nieuwerkerk te beginnen.” -
Wat Eten We Vandaag: Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
Krijg je dagelijkse portie groente binnen met dit heerlijke recept. Deze gekruide gehaktballetjes worden bereid met een lekkere variatie aan groenten, te weten tomaat, courgette, paprika en aubergine.