Volledig scherm
© Shutterstock

Hierom is je kater heftiger als je ouder wordt

Ouderdom komt met gebreken. Dit gezegde is zeker van toepassing als het gaat om de heftigheid van een kater. Die lijkt namelijk steeds heftiger te worden naarmate je ouder wordt. Hoe komt dat?

Een kater gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Soms kan je last hebben van diarree en braken. De hoofdpijn komt tot stand doordat alcohol de bloedvaten in de hersenen verwijdt en je lichaam vervolgens probeert deze bloedvaten weer te vernauwen, zodra de invloed van alcohol afneemt.
Hiernaast irriteert alcohol het slijmvlies in de keel, slokdarm, maag en mond. Deze prikkelingen zorgen ervoor dat je misselijk wordt en dit kan uiteindelijk ook leiden tot overgeven.

Tot dusver de uitleg over het ontstaan van de kater, maar hoe komt het dat een kater op latere leeftijd harder binnen komt?
Dit komt vooral doordat je naarmate je ouder wordt, minder spiermassa hebt. Die wordt langzamerhand vervangen door vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water en dus wordt alcohol makkelijker verdund. Hiernaast spelen de nieren en lever ook een belangrijke rol in de heftigheid van je kater. Je organen zijn namelijk steeds minder bij machte om de giftige stoffen in de alcohol af te breken.

Tenslotte, is er ook nog een logische verklaring waarom je meer last hebt van je kater naarmate je ouder wordt. Je bent het minder gewend om veel te drinken. Op jongere leeftijd drink je over het algemeen vaker en meer, dus je lichaam is erop ingesteld.

Volledig scherm
© Shutterstock
  1. Stadsbrouwerij Middelburg speelt in op VOC-weekend
    PREMIUM

    Stadsbrou­we­rij Middelburg speelt in op VOC-week­end

    MIDDELBURG - Hij heeft er zojuist zeshonderd flessen van gebotteld: Middelburg 800 bier. Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg speelt met dit bier, gebrouwen met VOC kruiden, in op het evenement dat dit weekend in de (Verre) Oost(en)kerk wordt gehouden onder de noemer De Smaek van de Waereld. ,,We hadden dit bier al gebrouwen voor de viering van Middelburg 800 jaar en nu komt dit recept weer goed van pas”, vertelt hij. ,,Er zitten diverse VOC-kruiden in, die verwijzen naar de wereld van de 17de eeuw toen Middelburg een belangrijke rol in de specerijenhandel speelde. Je kunt hierbij denken aan gember, koriander en vinaigrette-peper. Bier doet het sowieso goed met de Oost-Indische keuken”, zegt hij.