‘Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'
Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans om te sterven. De vitamine zit alleen in dierlijke producten zoals vlees en melk.
Tot nu waren er geen nadelige effecten bekend van een te hoge dosis B12. Wel is al langer bekend dat een gebrek aan vitamine B12 allerlei klachten kan geven. Het gaat bijvoorbeeld om neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.
,,Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van ‘hoe meer, hoe beter’. De gedachte ‘baat het niet dan schaadt het niet’, is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar”, stellen de onderzoekers.
Rode bloedcellen
B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, zenuwcellen en dna. Daarom kan een tekort ervan leiden tot onder meer bloedarmoede.
De onderzoekers waarschuwen mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. Bij het onderzoek waren meer dan 5500 mensen betrokken. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het medisch tijdschrift Jama Network Open.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Wat Eten We Vandaag: Asian honey garlic potatoes
Asian honey garlic potatoes is een overheerlijk Koreaans bijgerecht. Oorspronkelijk wordt dit recept vaak gemaakt met chilipasta, maar in dit recept gebruiken we sriracha, een pittige chilisaus. Dit gerecht is heerlijk in combinatie met paksoi. -
Wat Eten We Vandaag: No-bake cheesecake ontbijttaartjes met passievrucht
Deze ontbijttaartjes hebben een zachte dadelbodem en zijn gevuld met roomkaas en kwark. Door de vulling te combineren met kokosyoghurt zijn de taartjes zeer geschikt als voedzaam ontbijt. Ideaal om een dag van te voren klaar te maken, zodat er ’s ochtends een heerlijke verrassing op je te wachten staat. -
PREMIUMUit Eten
Bij Nolet’s Vistro proef je de zee op je bord
Vlamingen gaan graag ‘op restaurant’ in Yerseke, dat slechts op een half uurtje van Antwerpen ligt. Ze eten het liefst vis, schelp- en schaaldieren zonder fratsen. Dat is precies waarvoor je bij Nolet’s Vistro moet zijn. -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af?
-
PREMIUMKoken & Eten
Huur een foodtruck of een oesterman: zo krijgt bij je feest thuis een festivalgevoel
Van oesterman tot cocktailshaker: zeven ideëen om flink uit te pakken voor een zomers buitenfeest. Laat een foodtruck voorrijden of huur een dj: zo zorg je ervoor dat jouw party een knalfeest wordt – en dat kan ook zonder lawaai. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.