Grootschalige fraude met balsamicoazijn in Italië
In Italië steekt een nieuw voedselschandaal de kop op. De politie heeft meer dan 9.000 ton geplette tafeldruiven en wijnproducten in beslag genomen, goed voor een totale waarde van zo’n 15 miljoen euro. De druivenmost werd verkocht voor de productie van balsamicoazijn. Balsamicoazijn uit Modena is echter een door Europa beschermd product en voor de productie ervan mogen slechts zeven specifieke druivensoorten gebruikt worden. Tafeldruiven horen daar niet bij.
De verkopers van de druiven vervalsten de documenten die de oorsprong van de druivenmost moesten aantonen. De inferieure druivenmost zou gebruikt zijn voor de productie van balsamicoazijn door verscheidene bekende Italiaanse bedrijven, die ook exporteren naar het buitenland. In het kader van het onderzoek - dat operatie Wereldwijn werd gedoopt - werden ook enorme hoeveelheden commerciële documenten in beslag genomen, delen de autoriteiten mee.
,,We doen dagelijks honderden inspecties”, zegt Stefano Vaccari, die aan het hoofd staat van de antifraudedienst van het ministerie van Landbouw. ,,Geen enkel land ter wereld doet meer controles van zijn wijnproducten dan Italië. Dit is niet enkel een gezondheidsprobleem... Het probleem is de reputatie van de producten die in Italië worden vervaardigd. Dat is wat we moeten verdedigen.”
De Italiaanse minister van Landbouw Gian Marco Centinaio bedankte de onderzoekers in een verklaring voor het “verdedigen van de goede naam van onze producten en het garanderen van de veiligheid en kwaliteit van de Italiaanse producten.”
In de supermarkt kan balsamicoazijn vaak al voor een prikkie gekocht worden, maar de prijzen van sommige traditionele en authentieke flessen lopen op tot 300 euro.
Voedselfraude is schering en inslag in Italië. In 2015 werden meerdere vooraanstaande producenten van olijfolie beboet voor de verkoop van ‘extra vierge’-olijfolie, terwijl het in feite om een product van slechte kwaliteit ging. Het jaar ervoor wist de politie te voorkomen dat bijna een half miljoen flessen namaakwijn verkocht werden. De flessen moesten doorgaan voor de rode wijn Brunello di Montalcino.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta met bimi en burrata
Pasta met bimi en burrata is een klassiek zuid-Italiaans (Siciliaans) recept. De anjovis en basilicum zorgen voor een verrassende smaak. De burrata maakt de pasta helemaal af. -
PREMIUMKoken & Eten
Chef-koks in de rij voor 'heilige' ham die is gerijpt in de nok van een Zuid-Franse kathedraal
In het zuiden van Frankrijk worden hammen gerijpt in de klokkentoren van een kathedraal. ,,Ze hangen in de toren op 900 meter hoogte.’’ -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Appels, peren en druiven doen het goed, maar extreem weer maakt komende maanden wel ‘spannend’
Nederlandse telers van appels en peren verwachten in het najaar ongeveer evenveel kilo's te oogsten als vorig jaar. Wijnboeren zijn eveneens tevreden. Het wordt nog wel spannend, melden de ondernemers. Want de droogte, de hitte, hagelbuien en ongedierte kunnen nog roet in het eten gooien.
-
Wat Eten We Vandaag: Biefstuk in pittige marinade
Het geheim van een lekker stukje vlees is een goede marinade én rust - zodat alle smaken in het vlees trekken. De marinade in dit recept is kruidig en leent zich uitstekend voor verschillende vleessoorten. De mosterd maakt de marinade wat scherp van smaak en de gerookte paprikapoeder zorgt voor een pittige en rokerige smaak. -
PREMIUMKoken & Eten
Judith inspireert mensen om vegan voedsel te kiezen: ‘Zou je stukje vlees eten voor één miljoen?’
Judith van Willigen prijst al twee jaar lang veganistische producten aan die in de aanbieding zijn bij supermarkten. Haar platform Bonusvegan heeft inmiddels bijna 23.000 volgers, dagelijks ontvangt Van Willigen berichten dat zij het mensen makkelijker maakt om voor een vegan voedingspatroon te kiezen. ,,Ik droom nog van een samenwerking met supermarkten.” -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.