Gladde criminelen verdienen miljoenen per jaar met nagemaakte dure olijfolie
Een bende met leden in Duitsland en Italië heeft jarenlang miljoenen euro’s winst weten te maken met goedkope zonnebloemolie. De criminelen gooiden onder meer sojaolie door de goedkope olie om het daarna aan Duitse restaurants te verkopen als veel duurdere extra vierge olijfolie. Zo werd naar schatting acht miljoen euro winst per jaar gemaakt.
Delen per e-mail
De olijfolie werd gemaakt door goedkope zonnebloemolie van een euro per liter aan te lengen met chlorofyl, betacaroteen en sojaolie. Zo werd de kleur van de duurdere olijfolie nagebootst om verkopers om de tuin te leiden. Het nagemaakte brouwsel werd voor tussen de vijf en tien euro per liter verkocht.
Europol kwam in samenwerking met lokale autoriteiten de bende op het spoor. Het gladde goedje werd volgens de opsporingsdiensten gefabriceerd in onhygiënische omstandigheden en in vrachtwagens naar Duitsland vervoerd.
Miljoenen
De handel bleek behoorlijk lucratief. De bende had per jaar maar voor 1 miljoen euro aan goedkope olie nodig om een winst van acht miljoen euro te behalen. Al in maart kwam Europol de fraude op het spoor.
Pas onlangs werden er twintig criminelen in Duitsland en Italië opgepakt. Bij huiszoekingen legde Europol ook beslag op 150.000 liter van de namaakolie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video Dit gebeurt er in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan
Of je nu alcohol voorgoed in de ban doet of een maand, je lichaam ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren. -
PREMIUM
Pollepel thuis Ogen dicht en fantaseren maar over zwoele, Spaanse zomeravonden met tapas van Destino
Een zonvakantie naar Spanje lijkt eindeloos ver weg, maar met een beetje fantasie kun je thuis ook in Spaanse sferen komen. Voor de Gouden Pollepel Thuis zetten we de verwarming een paar graden hoger en trekken een hele avond uit voor het uitgebreide thuismenu van Destino. -
Wat Eten We Vandaag: Kokos Laka met koriander visballetjes
Laksa is een currysoep afkomstig uit Singapore. Een pittige, romige noodlesoep die vaak gecombineerd wordt met vis. Wij gebruiken in dit recept witvis. Je kunt de currypasta zelf maken maar als je weinig tijd hebt, kun je ook kant-en-klare currypasta gebruiken. -
Koken & eten Dit zijn de gezondste oliën om mee te koken
Olijfolie, avocado-olie, koolzaadolie of kokosolie? Elke keukenprins of -prinses heeft wel een voorkeur voor een vetstof om maaltijden mee te bereiden. Maar welke zijn nu het gezondste? Twee voedingsexperts geven advies. -
Maaltijdvervangende repen en shakes zijn ongezond: te veel suiker, te weinig eiwitten
De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor de gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers, concludeert de Consumentenbond na onderzoek.
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 10
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
PREMIUM
‘Een fles olijfolie van vier euro? Die kan niet goed zijn’
De supermarkten staan vol met allerlei soorten olijfolie. Maar hoe kies je daar nu de beste uit? De prijs zegt volgens olijfoliesommelier Wilma Van Grinsven-Padberg al iets, maar je belangrijkste gids is je neus. ‘Een goede olijfolie ruikt naar versgemaaid gras, artisjokken, peper, tomaat, walnoten, kruiden.’ -
Italiaanse olijfolie wordt steeds duurder
Italiaanse olijfolie wordt duurder, ook in de Nederlandse winkels. De productie van olijfolie in Italië is ingestort, meldt boerenorganisatie Coldiretti. Vorig jaar zijn er 57 procent minder olijven van de bomen gekomen dan in het jaar ervoor. Met 185.000 ton is de olijfproductie de laagste in 25 jaar.