Volledig scherm
Een deel van de fabriek van de bende © Europol

Gladde criminelen verdienen miljoenen per jaar met nagemaakte dure olijfolie

Een bende met leden in Duitsland en Italië heeft jarenlang miljoenen euro’s winst weten te maken met goedkope zonnebloemolie. De criminelen gooiden onder meer sojaolie door de goedkope olie om het daarna aan Duitse restaurants te verkopen als veel duurdere extra vierge olijfolie.  Zo werd naar schatting acht miljoen euro winst per jaar gemaakt.

De olijfolie werd gemaakt door goedkope zonnebloemolie van een euro per liter aan te lengen met chlorofyl, betacaroteen en sojaolie. Zo werd de kleur van de duurdere olijfolie nagebootst om verkopers om de tuin te leiden. Het nagemaakte brouwsel werd voor tussen de vijf en tien euro per liter verkocht.

Europol kwam in samenwerking met lokale autoriteiten de bende op het spoor. Het gladde goedje werd volgens de opsporingsdiensten gefabriceerd in onhygiënische omstandigheden en in vrachtwagens naar Duitsland vervoerd.

Miljoenen

De handel bleek behoorlijk lucratief. De bende had per jaar maar voor 1 miljoen euro aan goedkope olie nodig om een winst van acht miljoen euro te behalen. Al in maart kwam Europol de fraude op het spoor.

Pas onlangs werden er twintig criminelen in Duitsland en Italië opgepakt. Bij huiszoekingen legde Europol ook beslag op 150.000 liter van de namaakolie.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.