‘Geroosterde marshmallows zijn het grootste feest van de camping’
Buiten KokenLaat de luxe keuken even links liggen. Deze zomer ontdekken we de charme van buiten koken. Van primitief op vuur tot chic met een moderne barbecue.
Zon op de huid, tenen in het gras en zittend je maaltje koken op een eenpitsgasstelletje. Vogeltjes fluitend op de achtergrond en een drankje erbij. Dat is het ultieme buiten koken voor Judith Miedema van Caravanity, een platform voor de restyling van caravans dat ook een kookboek heeft uitgebracht. ,,Koken op de camping is echt onthaasten. Neem de tijd en geniet.’'
Genieten gaat Miedema deze zomer zeker doen. Ze legt momenteel de laatste hand aan de restyling van haar oude caravan. ,,Alles moet daarbij kloppen. Ook het campingservies. Je kunt natuurlijk een allegaartje van zolder trekken, maar ik kan echt gelukkig worden van een mooi servies. Ik word happy van de slakom, de bordjes die helemaal bij de sfeer van de caravan passen. Daar geniet ik van. Mijn kampeerplekje fleur ik ook altijd op met gezellige vlaggetjes en leuke lampjes.’'
Wat absoluut niet mag ontbreken bij de campingspullen, is een compact gaspitje van Cadac. ,,Ik kook nooit in de caravan. Ik hou er niet van om daarna in de lucht van de pannenkoeken te moeten slapen. Daarom gaat de Cadac altijd mee. Die is perfect. Persoonlijk is de Citi Chef 40 mijn favoriet. Die is hip en in drie kleuren te krijgen. Je kunt er op koken, maar ook op barbecueën en pizza’s bakken.’'
Pizza met courgette en brie
Pizza is het perfecte eten voor op de camping, vindt Miedema. ,,Je kunt er zo ontzettend mee variëren. Pizza met courgette en brie is bijvoorbeeld heerlijk. Het is een combinatie die je niet zou verwachten, maar die wel lekker is. En juist het variëren en uitproberen, maakt het verrassend. Soms pak ik op de camping een kant-en-klare bodem, maar vaak maak ik het ook zelf. Dat gaat prima, ook tijdens het kamperen.’'
Vergeet niet het rooster van de barbecue met folie te bekleden
De restyler van caravans heeft een duidelijke boodschap voor de kampeerkok. ,,Durf jezelf te verrassen. De pannenkoeken en de pasta kennen we wel. Ontdek lokale winkeltjes en experimenteer met ingrediënten, maar hou het wel simpel.’'
Een campingmaaltijd is niet compleet zonder deze af te sluiten met geroosterde marshmallows. ,,Dat is wat mij betreft toch wel het grootste feest van een campingmaaltijd. Het geeft mij altijd het ultieme vakantiegevoel en dit gaat heel makkelijk boven het vuur van de Cadac. Wel een tip: leg er een stukje zilverfolie op, want dat plakkerige spul wil je echt niet op je rooster hebben. En wil je het nog specialer maken omdat het nu eenmaal vakantie is, dan smelt je tijdens het roosteren in een gevouwen foliebakje een klein beetje chocolade waar je de marshmallow in kunt dopen. Als dat geen feestje is. Heerlijk met een kopje koffie.’'
Gamba’s pil pil voor 4 personen
Ingrediënten
35 à 40 rauwe gepelde gamba’s (je herkent ze aan hun grijze kleur)
4 teentje knoflook
250 ml olijfolie extra vergine
100 ml witte wijn
1 tl paprikapoeder
20 cherrytomaatjes
Stokbrood
Bereiding
Verwijder de zwarte ader (het darmkanaal) en de staart van de gamba’s. Snijd de knoflook in dunne plakjes en meng door de olijfolie. Voeg de gamba’s toe en laat dit een kwartier tot een uur in de koeling staan, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Doe het mengsel in de koekenpan, voeg 100 ml witte wijn toe, de paprikapoeder en de cherrytomaten. Verwarm alles. De pil pil is klaar als de gamba’s roze kleuren.
Het stokbrood kun je heerlijk dopen in de knoflookolie.
Tip: hou je van pittig? Voeg een snufje chili- of cayennepeper toe. De smaak van knoflook neutraliseer je door wat gehakte verse peterselie of bieslook toe te voegen.
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Buiten Koken
Stoer koken: knetterend kampvuur met verse appeltaart (of kip met bier)
Laat de luxe keuken even links liggen. Deze zomer ontdekken we de charme van buiten koken. Van primitief op vuur tot chic met een moderne barbecue. Vandaag: de Dutch Oven. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
BUITEN KOKEN
Pizza-oven: Als je deze opstookt tot 500 (!) graden dan heb je ‘de beste pizza ooit’
Laat de luxe keuken even links liggen. Deze zomer ontdekken we de charme van buiten koken. Van primitief op vuur tot chic met een moderne barbecue. Vandaag: een verplaatsbare pizza-oven. -
Lidl past afbeelding op kroepoekverpakkingen aan vanwege ‘racistische’ elementen
Als je kroepoek koopt bij supermarkt Lidl, dan zie je op de verpakkingen een man met een lange snor en een rijsthoed. Dat is racistisch, vindt Asian Raisins, een belangenorganisatie die mensen bewust wil maken van discriminatie tegen Aziaten. De organisatie stuurde eind vorig jaar een mail naar de supermarkt, met als resultaat dat Lidl nu de illustraties aanpast.
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren. -
PREMIUM
Winnaar Heel Holland Bakt bakt vegan maar het moet wel lekker zijn: 'Ik ben een luxepoes'
Enzo Pérès-Labourdette (30) is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. De uitbundige kunstenaar en illustrator imponeerde met zijn creatieve, plantaardige baksels zelfs topbakker Robèrt van Beckhoven. Het was wel aanpoten tijdens de opnamen. ‘Ik ben kilo's afgevallen.’ -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?