Gefrituurde kip: met deze experttruc krijgt je kip een superknapperig korstje
Koken & EtenVanwege grote populariteit heeft de gefrituurde kip in de Verenigde Staten een speciale feestdag gekregen: National Fried Chicken Day. Ieder jaar op 6 juli wordt dit lekkere stukje kip gevierd. Met deze tips krijg je de kip heel knapperig.
Er zijn meerdere manieren om gefrituurde kip te bereiden, weet Danny Jansen, tv-chef bij 24Kitchen en auteur van het kookboek Vet lekker. ,,De kippendij is meestal het malste stuk van de kip. Die dijen zijn daarom nummer één om gefrituurde kip mee te bereiden. Dit deel van de kip kan wel wat vettig zijn.”
Je kunt ook een borst gebruiken, volgens Jansen. ,,Die is wat magerder. Je kunt hem malser krijgen door hem te marineren in de karnemelk of zuur. Zuur breekt namelijk enzymen af in de kip.” Andere mogelijkheden om zuur te gebruiken voor je marinade zijn citroen, azijn en yoghurt.
Ga je aan de slag met kip, zorg er dan wel voor dat het een biologische kip is, zegt culinair auteur Janine Jansen, gespecialiseerd in de mediterrane keuken. ,,Het moet hoe dan ook een goede kip zijn, dat is het allerbelangrijkste. Zelf gebruik ik vaak kippenpoten, dat doen ze bij Kentucky Fried Chicken namelijk ook vaak. Zelf hou ik meer van kippendij of kipfilet. In dit geval zou ik wel eerder kippendij gebruiken, want kipfilet is vaak wat droog. Dan klop je eerst een ei los met een flinke scheut karnemelk of yoghurt en dan laat je het daar een tijdje in weken.”
Je kip extra crunchy maken
Volgens Danny krijg je je gefrituurde kip goed crunchy door twee keer te bakken. ,,Ik wentel de kip eerst altijd door maïszetmeel of aardappelzetmeel. Dan kan je het eventueel nog smaak geven door te marineren. Je kunt ook smaak geven aan zetmeel door bijvoorbeeld kruiden of specerijen te gebruiken. Die kunnen wel verbranden tijdens het frituren, dus daar moet je wel een beetje mee oppassen.”
,,Er zijn 101 mogelijkheden om kruiden te gebruiken voor je fried chicken, maar als je het simpel wil houden vind ik het lekker om dragon te gebruiken. Ras el hanout met citroen is ook heel lekker, dan ga je een beetje die kerrie-kant op.”
,,Nadat je de eerste keer hebt gefrituurd laat je je kip even uitlekken”, gaat Danny verder. ,,Het geheim is dan dus om daarna nog een keer te frituren, net als met frietjes. Dan blijft de kip namelijk knapperig en krijg je dus die echte harde crunch, ook als je er saus overheen doet.”
Als Janine haar kip knapperig wil maken, gebruikt ze eerst flink wat bloem. ,,Daar doe je een theelepel korianderpoeder, een theelepel chilipoeder, een theelepel gedroogde salie, twee eetlepels paprikapoeder, twee eetlepels uienpoeder, twee eetlepels knoflookpoeder en flink veel zwarte peper bij. Dat meng je vervolgens goed door elkaar, dan haal je de kip uit de marinade en haal je het door het bloemmengsel. Laat het vervolgens een half uurtje ‘aandrogen’. Dat is essentieel, want dan trekt het mengsel een beetje in die kip.”
Eet je kip met een salade (of wafels)
,,Als je fried chicken eet heb je wel genoeg gefrituurd gehad, dus ik zou er een salade bij serveren”, aldus Janine. Dan is het in ieder geval nog een beetje gezond, is haar argument hierbij. ,,Want ik moet toch wel bij m’n leest blijven.” Jansen en haar zus maken kookboeken met alleen mediterrane gerechten.
,,Dus doe er maar flink wat groenten bij en maak een lekkere groene salade, dan is er met je gerecht namelijk helemaal niet zoveel mis. Als je de kip ook nog frituurt in een milde olijfolie en vooral niet laat aanbranden, dan is het gezondheidstechnisch nog best verantwoord.”
Gefrituurde kip gaat volgens Danny Jansen ook goed met wafels. ,,Dat is tegenwoordig een hele trend en het is ook waanzinnig lekker. Verder hou ik van gefrituurde kip met een ranch-dip. Friet erbij kan ook, maar je kip is natuurlijk al gefrituurd.”
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
Koken & Eten
Personeel van dit restaurant scheldt gasten uit en die pikken het nog ook
Na Australië en Engeland is het restaurant binnenkort ook in Nederland te vinden: Karen’s Diner. En dit is niet zomaar een restaurant, het doel van het personeel is namelijk om je zo grof mogelijk te behandelen. -
Mogelijk giftige stof gevonden in ijs van Häagen-Dazs
In verschillende smaken ijs van het merk Häagen-Dazs kan de giftige stof 2-chloorethanol (2CE) zitten, meldt de NVWA. General Mills, het moederbedrijf van Häagen-Dazs, haalt het ijs uit voorzorg uit de schappen. -
PREMIUMJij bestelt, zij fietsen
Hebben flitsbezorgers nog toekomst na flitsende start? ‘Ze fietsen als blinden’
Flitsbezorgers maakten een vliegende start. De weerzin tegen deze ultrasnelle boodschappenbezorgdiensten als Getir, Gorillas, Zapp en Flink neemt toe, maar de bedrijven maken zich geen zorgen. ,,Dit is wat de klanten willen.”
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo gedraag je je op vakantie in restaurants: ‘Na elf uur ’s ochtends bestel je geen cappuccino meer’
Hoe gedragen we ons op vakantie aan tafel? Wat doe je wel en wat vooral niet. Tips voor vakantiegangers naar zes Europese bestemmingen. ,,Houd de tradities van een land in ere.’’ -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”