Geen enkel spoor van tonijn in broodjes tonijn van Subway, blijkt uit laboratoriumtest
De Amerikaanse fastfoodketen Subway - eveneens ’s werelds grootste broodjeszaak - is verwikkeld geraakt in een rechtszaak nadat twee klanten in Californië beweerden dat er helemaal geen tonijn in hun tonijnbroodjes zit. Subway ontkende dat. Toch slaagde een recente laboratoriumtest er niet in om tonijn terug te vinden in de broodjes. Dat schrijft The New York Times.
In januari spanden twee ontevreden klanten van Subway een rechtszaak aan. Hun claim? Er zou helemaal geen tonijn zitten in de ‘broodjes tonijn’. In plaats daarvan zouden ze gemaakt zijn van ,,brouwsels” of ,,verschillende ingrediënten die gemengd zijn”.
De Amerikaanse krant The New York Times besloot naar aanleiding van de rechtszaak om zelf op onderzoek uit te gaan. Een journaliste bestelde maar liefst anderhalve meter aan tonijnbroodjes bij verschillende Subway-zaken in Los Angeles en verzamelde het goedje dat op de broodjes gesmeerd was. Dat stuurde ze op naar een lab.
DNA-onderzoek
Het laboratorium deed enkele tests en zocht naarstig naar een spoor van dna van tonijn. Tevergeefs. ,,De ingrediënten zijn zo zwaar bewerkt dat we niets konden identificeren”, zo staat te lezen in het verslag van de onderzoekers. ,,En als we iets konden identificeren, was het geen tonijn.”
Of dat enkel de fout is van de fastfoodketen? Volgens experts niet noodzakelijk: ,,Evengoed kopen ze een blikje tonijn waarop de tekst ‘tonijn’ staat. Als er dan sprake is van fraude, is dat de schuld van de conservenfabrikant.”
Controverse
Het is overigens niet de eerste keer dat Subway kritiek krijgt. Vorig jaar oordeelde het Hooggerechtshof in Ierland dat de broodjes van de Amerikaanse fastfoodketen niet als broodjes beschouwd mogen worden. Daarvoor zouden ze te veel suiker bevatten.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Dit zijn de tien waardevolste horecaketens van de wereld
Starbucks staat opnieuw op 1 in de jaarlijkse lijst met de meest waardevolle horecaketens ter wereld. De merkwaarde van het bedrijf uit het Amerikaanse Seattle zou bijna 38,5 miljard dollar zijn, omgerekend 32 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die Brand Finance, een onafhankelijk merkenwaarderingsbureau uit de Verenigde Staten, heeft gepubliceerd. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegetarisch eet je voordeliger en hier zie je hoeveel dat scheelt
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Maar is het ook goedkoper? Inmiddels wel, blijkt uit een kleine prijsvergelijking. En bij de fastfoodketens ben je in elk geval niet duurder uit. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk. -
Hooggerechtshof: Broodje van Subway is geen brood
De broodjes van de Amerikaanse fastfoodketen Subway mogen niet als brood beschouwd worden. Dat heeft het hooggerechtshof in Ierland bepaald. Volgens het hof bevatten ze een te hoog percentage suiker.
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde avocado caprese
Deze gegrilde avocado is gevuld met tomaat, mozzarella en basilicum: een salade caprese. Leuk om te serveren als voorgerecht, maar ook heerlijk als lunch. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer