Frisdrank zonder toevoegingen is minder slecht dan andere soorten: ‘Maar er zit nog steeds suiker in’
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod aan voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘En, is het wat?’ Ditmaal test voedingsdeskundige Desirée Marsman frisdrank zonder toevoegingen.
Nicole Horsmans en Daan Harterink werkten jaren in de voedingsindustrie. Zij bij retailers, hij bij leveranciers. Ze zagen dat de ongezondste producten, met veel onnodige toevoegingen, heel populair waren. Dat wilden ze veranderen: de Nederlandse winkels moeten vol komen te staan met natuurlijke producten zonder onnodige toevoegingen, dat geldt ook voor de frisdranken. Daarom ontwikkelden zij Soof Sparkling. Een 100 procent natuurlijke frisdrank gemaakt van enkel fruit, bloemetjes, kruiden en bruiswater, zoals ze het zelf omschrijven.
Additieven
De frisdrank is ‘Nederlands enige frisdrank zonder toevoegingen’, volgens de slogan. Dat klinkt nogal extreem; alsof er in Nederland geen enkele frisdrank zónder toevoegingen is. Dus zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen, kleur- en smaakstoffen. Dat klopt in feite, volgens voedingscoach Marsman, die de frisdrank testte. Al behoeft de uitspraak behoorlijk wat nuancering. ,,Er zijn best wat alternatieve dranken zonder additieven. Meestal verkrijgbaar bij de natuurwinkels, maar die komen allemaal uit het buitenland.’’
Of een product zonder additieven, ook wel E-nummers, ook daadwerkelijk beter voor je is, daar is discussie over. ,,Al met al is niet te zeggen of producten zonder E-nummers ook gezonder zijn, want daar is tot op heden nog niet voldoende onderzoek naar gedaan’’, zegt Sietse Orie, woordvoerder van het Voedingscentrum. ,,Overigens wordt vaak gesuggereerd dat E-nummers geen ‘natuurlijke’, of ‘pure’ stoffen zijn. En daarom dus minder gezond. Maar dat klopt niet helemaal. E-nummers hebben soms net zo goed een natuurlijke oorsprong. Neem nou: E330, dat is gewoon citroenzuur.’’
Frisdrank
Als je zo graag een smaakje aan je water wilt, waarom maak je het dan gewoon niet zelf
Natuurlijk of niet natuurlijk; van sommige stoffen kun je algauw teveel binnenkrijgen, benadrukt Marsman. Zoals bijvoorbeeld suiker; Soof Sparkling bevat geen toegevoegde suikers en zoetstoffen, wat een voordeel is, vindt zij. ,,Als je het vergelijkt met andere frisdranken, zoals Coca-Cola en Fanta, die bol staan van de toegevoegde suikers, komt Soof Sparkling er beter van af.’’ Frisdranken zijn om die reden ook niet opgenomen in de Schijf van Vijf, meldt Orie, want: ,,Suikerhoudende dranken zijn slecht voor je gebit, vergroten je kans op diabetes en overgewicht.’’
Soof Sparkling bevat daarentegen wél geconcentreerd vruchtensiroop, wat ook gewoon suiker is, volgens Marsman. ,,Je lichaam ziet dat als suiker. Ook al zitten er ook vitamines in, anders dan bij Coca Cola. Maar daarom zou ik het nog niet aanraden. Vruchtensiroop, vruchtenextract, of vruchtensap; het is allemaal suiker.’’
Cocktail
Je ziet de laatste jaren steeds meer bruiswater met smaakjes op de markt verschijnen, enigszins vergelijkbaar met Soof Sparkling. ,,Maar als je zo graag een smaakje aan je water wilt, waarom maak je het dan gewoon niet zelf’’, vraagt Marsman zich af. ,,Bijvoorbeeld: water met sinaasappel en een stokje kaneel, water met gekneusde basilicum, of water met citroen, komkommer, gember en munt. Allemaal zonder suiker en met ‘gewoon’ kraanwater. Dat laatste hydrateert optimaal, is goedkoop en goed voor het milieu, anders dan bruiswater’’, zegt zij.
Soof Sparkling ontleent zich prima om incidenteel te drinken, vindt Marsman. ,,Gewoon op een feestje uit het blikje, of als basis van een cocktail. Je kunt het mixen met gin of wodka. Ik denk dat het daarvoor wel geschikt is.’’
Soof Sparkling is sinds kort te koop bij horecazaken en natuurwinkels. Adviesprijs horeca € 2,95 en voor de consument thuis € 1,49.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Medeleven
Wat doet dat eigenlijk goed; het ontvangen van kaarten en brieven wanneer er iemand overleden is. Ik stuur zelf meestal ook wel een berichtje of een kaart wanneer ik in de krant een advertentie zie staan of een kaart ontvang, maar de impact had ik tot voor kort niet helemaal goed door. -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom mannen vaker bier drinken dan vrouwen? ‘Bierprofessor’ Leendert Alberts weet het
Het eerste biertje dat hij op zijn 18de dronk, daar vond hij ‘niets aan’. Inmiddels weet de 56-jarige Leendert Alberts alles van de Nederlandse biergeschiedenis en is zijn bijnaam ‘de bierprofessor’. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Wat Eten We Vandaag: Pizza shoarma uit de airfryer
Je kunt veel gerechten bereiden in een airfryer; zo ook pizza’s. De winst zit hem onder andere in de bereidingstijd: een pizza uit de airfryer is sneller klaar dan een pizza uit de oven. Wij bereiden deze pizza met shoarma en maken ’m af met knoflooksaus. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.
-
Koken & eten
Meeste pindasauzen uit een potje scoren een onvoldoende: zelfgemaakt het lekkerst
Kant-en-klare pindasaus uit een potje, wie is er niet groot mee geworden? De Consumentenbond nam 17 van deze satésauzen onder de loep en kwam tot de conclusie dat de populaire saus vaak té zout of té zoet is. De test wordt vandaag gepubliceerd. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMVoor jou getest
Deze olijfolie uit de supermarkt komt als beste uit de test
Olijfolie is gezond, overal voor te gebruiken én lekker. Met name extra vierge: maagdelijke olie van de hoogste kwaliteit. Proef je dat ook in de flessen uit de supermarkt?