Franse McDonald's gebruikt nu bekers en bakjes die je kunt afwassen: Nederland houdt weggooiverpakking
De McDonald’s-filialen in heel Frankrijk vervangen hun kartonnen frietbakjes door herbruikbare plastic frietbakjes. Je kunt de frietbakjes na gebruik weer inleveren en vervolgens worden ze afgewassen voor de volgende klant. Hiermee wil de fastfoodketen de afvalproductie drastisch terugdringen.
,,Frankrijk is recent gestart om de herbruikbare frietbak landelijk uit te rollen”, aldus Roos Franssen, woordvoerder van McDonald’s Nederland. ,,Die keuze maken zij als land op basis van verschillende factoren.” Ze noemt de wetten in een land, klanten, overheid en leveranciers.
In Frankrijk geldt de anti-afvalwet voor een circulaire economie. Met deze wet wil het land de verandering in het productie- en consumptiemodel versnellen om afval te beperken en natuurlijke hulpbronnen, biodiversiteit en het klimaat te behouden. De anti-afvalwet verplicht fastfoodrestaurants vanaf 1 januari 2023 om herbruikbaar servies te gebruiken voor maaltijden en drankjes die in het restaurant zelf genuttigd worden.
We blijven in beweging en onderzoeken hoe we aanvullend impact kunnen maken en onze gasten kunnen faciliteren
In Nederland gaan we de afwasbare frietbakjes voorlopig nog niet zien, stelt Franssen. Volgens haar maakt McDonald's Nederland beslissingen die bij het land passen. Daarbij speelt de wetgeving een belangrijke rol. Ook als het om duurzaamheid gaat. ,,Een stap zoals nu in Frankrijk valt daar nu nog niet onder.”
,,Uiteraard delen we wel kennis onderling binnen McDonald’s en leren we zo samen op het gebied van duurzame verpakkingen”, zegt Franssen. Zij sluit niet uit dat in Nederland ook zoiets ooit zal gebeuren.
Wel plastic deksel en plastic rietjes vervangen
Hoewel we dus nog geen afscheid hoeven te nemen van de bekende kartonnen frietbakjes, benadrukt Franssen dat McDonald’s Nederland het wel belangrijk vindt om andere initiatieven te nemen op het gebied van duurzaamheid.
,,Zo hebben we de afgelopen jaren de plastic deksel vervangen van de McFlurry Cup en plastic rietjes ingeruild voor papieren rietjes. Hierdoor besparen we jaarlijks 125.000 kilo plastic. Daar stopt het niet mee. We blijven in beweging en onderzoeken hoe we aanvullend impact kunnen maken en onze gasten kunnen faciliteren.”
Sinds 3 juli 2021 geldt in Nederland (en alle andere Europese lidstaten) onder andere een verbod op plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes, om zo de plasticsoep in de zee tegen te gaan. Per juli 2023 gaan ook gratis plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik in de ban.
Een beker van plastic of papier?
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderzocht in hoeverre wegwerpproducten beter zijn dan herbruikbare producten. In het onderzoek keek de organisatie naar een koffiemok versus wegwerpbekertjes. De conclusie: een afwasbare mok of kop is na een jaar gebruik beter voor het milieu dan elke keer een wegwerpbekertje pakken. ‘Je moet hem dan wel energiezuinig afwassen: in een afwasmachine of met de hand in een teiltje. Lukt dat niet en is de warm stromende kraan de enige mogelijkheid om je beker schoon te maken? Dan kun je beter kiezen voor wegwerpbekertjes’, is te lezen op de site. Wegwerpbekertjes van papier of plastic die gerecycled worden zijn volgens Milieu Centraal dan een goede keuze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Waarom het tussen je oren zit dat je gelukkig wordt van ongezond eten en drinken
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Met deze tips van psychologen hou je je goede voornemens langer vol dan tot Quitters Day. En de beloning is groot. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Koken & Eten
Het populairste brood is meteen ook het gezondste
De bakkerssector vindt dat volkorenbrood wel wat extra aandacht verdient. Daarom wijzen bakkers in de ‘Week van het brood’ op de gunstige eigenschappen ervan. Waar moet je op letten bij het kopen - of zelf maken - van een brood? -
Koken & Eten2
Koffie heeft grote impact op het milieu, maar je kunt de schade beperken
Koffie heeft een grote impact op het milieu. Als consument is het soms moeilijk te bepalen hoe je milieubewust koffie kan drinken. De experts noemen vier belangrijke dingen om op te letten. -
Koken & Eten
Liefhebber Eke proefde duizenden snacks en selecteerde de zes gekste combinaties
Hou jij van gekke combinaties als je iets lekkers smikkelt? Brood met chips of mandarijnen met mosterd? Eke Bosman test al jaren snacks in ons land en koos voor deze site snacks die bizar klinken maar vaak verrassend lekker zijn.
-
PREMIUMKoken & Eten
Bitterballen in alle smaken: deze bar heeft klassieke maar ook met tomaat en mozzarella
Rotterdam heeft een heuse bitterballenbar. Inderdaad, een bar met ballen. Gevuld met rundvlees, kaas of garnaal. Of biet, tomaat, mozzarella, spinazie, gorgonzola, chili of truffel. En nog veel meer. De bar is sinds een paar weken open. ,,Waarom bitterballen? Waarom niet?’’ -
-
-
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.