Finale van Heel Holland Bakt in zicht, maar er wordt nog flink gestreden: ‘Wat een bevalling’
De spanning is om te snijden in de tent van Heel Holland Bakt. Het is erop of eronder. Iedereen wil natuurlijk naar de finale, maar een van de favorieten lijkt niet in topvorm, een andere bakker verrast de jury. ‘Zuur als je nu naar huis zou moeten’.
De halve finale van Heel Holland Bakt is aangebroken. De bakkers zijn zichtbaar zenuwachtig en wensen elkaar succes. Enzo loopt gespannen rond in de tent. ,,Je kunt de finale proeven. Een beetje zuur om nu naar huis te gaan, je bent zo ver gekomen”. Marieke die vorige week met de hakken over de sloot door mocht zet een tandje bij.
Het thema van deze aflevering is Pasen, want beter laat dan nooit, aldus presentator André van Duin. In de eerste ronde moeten de bakkers een paasbrood maken. Jurylid Janny van der Heijden wil graag verschillende culturen terugzien. Zeinab gaat daarom voor een Russisch paasbrood, Tom maakt een Oost-Europese babka en Italië zal terug te zien zijn in het paasbrood van Enzo. Marieke gaat voor oer-Hollands. Paasbrood maken draait om kneden en rijzen. De degen gaan in en uit de rijskast. Marieke heeft er vertrouwen in. Enzo hoopt op een paaswonder.
Vanwege zijn ietwat tegenvallende prestaties van vorige week, heeft Tom veel oefenend thuis en dat is te merken. ,,Ik ben trots op je”, zegt Janny tijdens de beoordeling. Ook collega-jurylid Robèrt van Beckhoven is tevreden en noemt het een heel smakelijk paasbrood. ,,Je deeg was precies goed. Goed gedaan, Tom.”
Je deeg was precies goed. Goed gedaan, Tom
Het amandelspijs in Mariekes paasbrood valt wat tegen. ,,Iets te stevig, had een half eitje bij gemogen. Maar de vulling is heel lekker”, concludeert Robert. De jury vindt het leuk dat Zeinab voor traditioneel Russisch is gegaan. Robèrt: ,,Ik heb weer iets nieuws geleerd vandaag.” De uitvoering van de duifjes op het paasbrood van Enzo vindt Robèrt iets minder. Het deeg is iets te slap, net als het veganistisch spijs, maar de smaak is wel goed, concluderen de juryleden.
Vogelnestjes
Dan volgt de technische opdracht: een paasadvocaattaart. De bakkers moeten verschillende technieken laten zien: zelf advocaat maken, een chocolade-nestje, marsepeinen kuikentjes en een sloffendeeg. Niet iedereen weet hoe je advocaat maakt. Er worden wat tips uitgewisseld. Zeinab wendt zich tot advocaatkenner Marieke, maar die geeft niet alles prijs. De finale is immers in zicht. Ze kan het niet laten om te helpen, Enzo een tip geven kan volgens haar immers geen kwaad. ,,Die staat sowieso in de finale, dus ach.”
Het is spannend tot in de laatste minuten. ,,Wat een bevalling, jongens”, aldus Zeinab. Tom is rood aangelopen, ook Enzo geeft aan stress te hebben.
De jury is streng tijdens de beoordeling. Korrelige botercrème, , bijna geschifte advocaat, een nestje dat uit een paasstorm gekomen lijkt. Janny is kritisch over het nestje dat later dat van Enzo blijkt. ,,Advocaat proef ik er niet in, jammer dat de kuikentjes geen ogen hebben.” Hij wordt dan ook laatste. Het vogelnestje van Zeinab komt als winnaar uit de bus. Met dit oordeel en de matige reacties op zijn paasbrood lijkt de positie van Enzo lijkt in gevaar te komen. De jury is dan wel weer tevreden over de prestaties van Tom.
Finaleplek
Tijd voor de beslissende opdracht: het spektakelstuk. Dat deze week, hoe kan het ook anders, een paasspektakel moet worden. Alle bakkers zijn in opperste concentratie bezig. Omdat Tom vorige week zichtbaar tijd te kort kwam, maant Robèrt hem nu tot het maken van meer snelheid. Het werkt. De taart van Tom wordt enthousiast ontvangen. De jury is ook blij met de schuimlagentaart van Marieke, maar vindt tegelijkertijd dat ze te weinig techniek heeft laten zien. Enzo heeft juist veel technieken laten zien met zijn Italiaanse paastaart. Toch heeft de jury nog wat op- en aanmerkingen. Over de veganistische ricotta is Robèrt niet helemaal te spreken: ,,Iets aan de droge kant.”
Marieke vreest voor haar finaleplek. Maar Enzo is ook niet meer zo zeker van zijn zaak. Kiest de jury voor iemand die nieuwe dingen durft te proberen, of een bakker die stabiel bakt? Eerst de bekendmaking van de meesterbakker van de week. Tom heeft erg goed gebakken en krijgt zijn eerste speldje. Dan wordt duidelijk wie de tent moet verlaten en dat is Marieke. ,,Ik zag ‘m al aankomen.” Volgende week strijden Tom, Enzo en Zeinab verder om de winst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zeebananen zijn lekkere sappige zilte groenten
Het is nu de tijd voor de zilte groenten als lamsoor, zeekraal en voor zeebananen. Ja je leest het goed; zeebananen. ,,Zeebananen zijn sappige zeegroenten, vergelijk het een beetje met peultjes’’, zegt Hans Elenbaas uit Middelburg die onder meer deze zeebanaantjes kweekt samen met Aart-Jan Bil uit Kerkwerve. ,,Wij vullen elkaar goed aan in dit project, dus dat is heel inspirerend.’’ -
Koken & Eten
Heel Holland Bakt lijkt vooral strijd tussen Enzo en Zeinab: ‘Waarom doen we onszelf dit aan?’
Heel Holland Bakt nadert de finale. Er zijn nog vier bakkers over: één van de kandidaten struikelde over te veel opdrachten en een andere bleef daardoor in de competitie. ‘Ik ben door het oog van de naald gekropen.’ -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Koken & Eten
Moederdag: met deze feestelijke plank is mama verwennen een makkie straks
Op zondag 8 mei is het Moederdag: de dag om alle moeders en andere lieve vrouwen in je leven in het zonnetje te zetten. Met deze recepten van Eatertainment gaat dat zeker lukken. De hartig gevulde croissants, yoghurt smoothies, brownie-mugcakes en gevouwen pannenkoeken kunnen kinderen makkelijk zelf maken. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
Wat Eten We Vandaag: Gemarineerde aubergine steak met bulgur salade
Wist je dat je aubergine uitstekend kunt marineren? De structuur van aubergine zorgt ervoor dat kruiden helemaal worden opgenomen. Wij maken een aubergine steak met een frisse bulgur salade met tomaat, granaatappelpitjes en een yoghurtsausje. Een heerlijk zomers gerecht voor bij de barbecue.