Cor en Corine Verburg met Côte a l'os voor op de barbecue.
Volledig scherm
Cor en Corine Verburg met Côte a l'os voor op de barbecue. © Johan Van Der Heijden

Een echt paasbeest op tafel

KORTGENE - “Pasen wordt dit jaar geen Pasen zoals andere jaren. Ik klaag niet, maar net als iedereen krijgen we hier ook een knauw,” vertelt Cor Verburg, die samen met zijn vrouw Corine Slagerij Verburg in Kortgene bestiert. 

“Ik ben heel benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren. Toch hebben we afgelopen dinsdag een koe geslacht, een echt paasbeest. Dat is de traditie in het slagersvak: met Pasen zet je je beste beentje voor en slacht je een heel mooi rund. Zo gaat dat al van generatie op generatie. Mijn vader deed dat ook, die haalde de koe lopend op bij boer Noordhoek die hier op het dorp zit en Limousin runderen heeft. Nu komen deze runderen met een wagentje daarvandaan naar de slachterij die achter onze slagerij ligt. Daar ben ik nu aan het uitbenen. Het vlees van een koe die de hele winter op stal heeft gestaan is smakelijker want in de wei kweek je geen vet,” legt Verburg uit. 

“In de stal zet het aan. Daar is een constante toevoer van eten voor de koeien en dat komt de malsheid ten goede. Volgende week mogen ze de wei in.” Overigens hebben ze bij Verburg alleen Zeeuws vlees in de vitrine liggen. Het lamsvlees komt van Kats, het varkensvlees uit Nieuwerkerk en het kalfsvlees van hoeve Rapenburg.

“Veel mensen eten lamsvlees met Pasen maar traditioneel zijn de mensen hier meer op rundvlees georiënteerd.” Hij raad Côte à l’os aan. “Daar zit nog een stuk rib aan wat meer smaak geeft. Laat het op kamertemperatuur komen. Bestrooi met zeezout en besprenkel met goede olijfolie en laat het op een barbecue die goed heet is, kort bakken. Het vlees mag rood of rosé geserveerd worden bijvoorbeeld bij asperges of zeekraal.” 

Smakelijke Paasdagen.