Een bruin ei is gezonder dan een wit ei: de waarheid achter vijf voedingsmythes
Koken & etenIs een bruin ei gezonder dan een wit ei? En is een glas rode wijn goed voor het hart? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef samen met huisarts Rutger Verhoeff het boek Kusje erop. Daarin gaan ze op zoek naar de waarheid achter zeventig gezondheidsmythes.
Delen per e-mail
Kruidenthee werkt rustgevend
Rustgevende thee is populair. In het theeschap staan tegenwoordig Time to Relax, Slaap Lekker en Snore & Peace. De meesten van deze soorten bevatten ‘rustgevende’ ingrediënten als kamille, munt, lavendel en passiebloem. 81 procent van de Nederlanders denkt dat kamille rustgevend werkt, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction. Bewijs hiervoor ontbreekt of is in sommige gevallen hooguit waterdun, stelt Elferink. ,,Juist groene en zwarte thee zijn rustgevend. Ook al bevat deze thee het opwekkende ingrediënt cafeïne.” Het is ook een mythe dat groene thee minder cafeïne bevat dan zwarte. Niet waar.
Je wordt sterk van spinazie
Als we Popeye mogen geloven is spinazie het ultieme krachtvoer. Als hij het met zijn rivaal Brutus aan de stok heeft, trekt de stripheld een blik spinazie open. Het verhaal gaat dat de tekenaar dacht dat er heel veel ijzer zit in spinazie. ,,Een wetenschapper ontdekte dat de komma verkeerd was geplaatst”, aldus Elferink. ,,Daardoor leek het ten onrechte alsof spinazie heel veel ijzer bevatte.” Maar ook dat verhaal bleek een mythe. Popeye zou spinazie eten vanwege de vitamine A. ,,Wie echt spieren wil kweken, kan beter eiwitten eten.” Ook deze mythe is dus niet waar.
Rode wijn is goed voor het hart
Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat dit waar is. Maar helaas. ,,Een glaasje op z’n tijd omdat je het lekker vindt is geen ramp”, vindt Elferink. ,,Maar hou jezelf niet voor de gek door te zeggen dat je iets goeds voor je lichaam doet.”
Alcohol wordt namelijk in verband gebracht met allerlei ziektes. Dat neemt niet weg dat rode wijn stoffen bevat die gunstig zijn voor onze gezondheid. Zo zitten er in rode wijn flavonoïden, een groep antioxidanten. ,,Voor je gezondheid kun je die beter uit thee halen.” Rode wijn bevat verder resveratrol, ook een antioxidant. ,,Je profiteert pas van de voordelen van deze stof als je meerdere flessen wijn per dag zou drinken. Dat is niet aan te raden. Dan kun je beter wat meer blauwe bessen eten.” Niet waar.
Kippensoep geneest je van de griep
Kippensoep wordt ook wel ‘de Joodse penicilline’ genoemd. Maar penicilline is een antibioticum en antibiotica bestrijden bacteriën. ,,Terwijl griep een virus is.” Toch dacht longarts Stephen Rennard dat de kippensoep van zijn vrouw wel degelijk geneeskrachtig is. Nieuwszender CNN bracht het nieuws over het onderzoek van Rennard: ‘Kippensoep is een medicijn, bevestigen wetenschappers’. ,,Omdat CNN het zegt, is de indruk ontstaan dat het waar is. Maar bewijs ontbreekt.” Voldoende vocht, een beetje zout en wat eiwitten zijn belangrijk bij griep. Elferink: ,,Als dat in de vorm van kippensoep is, dan is dat prima.” Niet waar.
Een bruin ei is gezonder dan een wit ei
Bruin is gezond. Zo is een bruine boterham gezonder dan een witte. En is zilvervliesrijst beter dan witte rijst. Ook zijn bruine eieren gewilder dan witte. ,,De eerste scharreleieren waren bruine eieren”, weet Tijn Elferink. ,,Daarom associëren we bruine eieren met gezondheid.” Ze zijn daarom ook iets duurder dan witte. Los van de prijs en de kleur verschillen de eieren niet van elkaar: een ei is een ei. ,,Het kippenras bepaalt de kleur van het ei. Een kip heeft achter de snavel zogenoemde lellen. Een kip met bruine lellen legt bruine eieren, een kip met witte legt witte eieren.” Dus: niet waar.
Nog zo'n mythe: heet duinzand, daar kun je een eitje in koken. Boswachter Mark Kras neemt in deze video de proef op de som:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Geen hamburger maar koffie bestellen vanuit de auto: Starbucks opent twee drive-thru’s in ons land
Voor Amerikanen is het op veel plaatsen normaal, maar voor Nederland is het nieuw: koffie bestellen vanuit de auto. Starbucks opent twee drive-thru's in Zuid-Holland. -
PREMIUM
Voor jou getest Deze instantnoedels uit de supermarkt komen als beste uit de test
Ze zijn hartig, supergoedkoop én snel klaar: instantnoedels. Welke het lekkerst wegslurpen? Onze panelleden geven hun ongezouten mening. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
PREMIUM
COLUMN MARGOT VERHAAGEN Voordeel van lockdown is dat mijn ouders leren om te beeldbellen
Het wordt een kwestie van een lange adem deze periode. Ineens zong ‘tot april’ al rond. Ik heb het gevoel dat dit voorzichtig wordt ingemasseerd, net als het fenomeen avondklok. Daar krijg ik kramp van in mijn buik. Het is wel zo dat ik in mijn omgeving eerst nauwelijks mensen kende die corona hadden. Nu komt het steeds meer en meer dichterbij. -
PREMIUM
Pizza of patat? Andrea (25) wil eens wat anders en zet een keten van Indonesische dorpstoko's op
De 25-jarige Andrea de Fonkert uit Numansdorp was een beetje klaar met de friet, Chinees en pizza die in menig dorp al járen worden aangeboden. In april 2019 opende ze in haar geboortedorp een eigen Indonesische afhaalzaak genaamd Le Toko. Inmiddels zijn er drie Le Toko's - de vierde opent binnenkort - en een pop-upvariant. ,,Met Picnic en KLM zou ik graag een samenwerking aangaan.’’
-
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht. -
PREMIUM
Stuurt Burger King nu klanten naar McDonald's? ‘Juist nu is creativiteit nodig’
Je moet maar lef hebben. Een duurbetaalde campagne bedenken voor Burger King waarin je klanten ook naar concurrent McDonald's stuurt. Reclameman Lodewijk Varossieau noemt het vakmanschap in coronatijd. ‘We hebben elkaar in bittere tijden nodig, hè. Dat straal je ermee uit, en ondertussen wint Burger King sympathie.’ -
Koken & eten / Video ‘Jonagoldman’ die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy
De Belg die in het Aldi-filiaal in Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer voorhanden waren, heeft bij de politie een klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie. De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid.