Door deze invloedrijke kookboekenmaker zitten we binnenkort allemaal aan de ‘oneetbare’ tofu
Koken & etenCulinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: tofumanie - van geitenwollensokkenverdomhoekje naar hype.
Delen per e-mail
Wie het nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi in huis heeft, weet het al: binnenkort zitten we allemaal aan de tofu. En nou niet meteen stoppen met lezen omdat tofu een van de smerigste dingen is die in de supermarkt te koop zijn. Dat wás namelijk zo. Maar alleen omdat we al die tijd geen flauw idee hadden hoe we het fatsoenlijk moesten klaarmaken.
Even bij het begin beginnen: tofu wordt gemaakt van sojamelk. Die melk wordt gestremd en vervolgens in blokken geperst. Het resultaat is een soort zachte sojakaas die weliswaar weinig smaak heeft, maar wél heel makkelijk de smaak van andere ingrediënten aanneemt. En mocht je moeite hebben met de structuur: als je tofu even door de bloem of maizena haalt en vervolgens in hete olie bakt, is dat probleem meteen opgelost.
Omdat we dat allemaal niet wisten, heeft tofu al die tijd in het geitenwollenverdomhoekje gezeten. Onterecht, zo blijkt. De hernieuwde populariteit begon voorzichtig toen Ottolenghi een paar jaar geleden een recept van black pepper-tofu deelde. Niet veel later stond Instagram opeens vol mapo tofu, een aromatisch gerecht van zachte tofu en gehakt in een pittige saus uit Sichuan.
Beide hypes kwamen niet uit de lucht vallen, want de Chinese keuken is sowieso aan een enorme opmars bezig. Tel daar het groeiende aantal veganisten en de stijgende vraag naar vleesvervangers bij op en niets staat een tofumanie nog in de weg.
Foute combinatie
Voor inspiratie is er dus het gloednieuwe Flavour. Van gestoomde aubergine tot aspergesalade: Ottolenghi adviseert bij opvallend veel gerechten gebakken of gegrilde tofu. En dan zijn er nog de recepten waarin tofu zelfs de hoofdrol krijgt. Udonnoedels met gebakken tofu bijvoorbeeld. Of Italiaanse caponata met zijden tofu. ‘Zo’n foute combinatie dat ’ie juist erg goed is’, schrijft hij daarover. Ik ga het maken. En de rest van Nederland vast ook.
Het blijft per slot van rekening Ottolenghi.
Aanrader
De tofu van de ‘tofumeisjes’ van Choi Kee wordt in Nederland gemaakt is en is zacht, romig en lichtzoet van smaak. Kijk voor verkooppunten op www.choikee.nl of volg de tofumeisjes op Instagram: @tofumeisjes.
Ook lekker: deze noedelsoep met spicy tofu van Job en Perry:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Last van Blue Monday? Emilie en Suzan beloven je lekkere gerechten die je kunnen oppeppen
Met hun eenvoudige recepten en activiteiten vliegen de tien dagen quarantaine om, verzekeren de Haagse Emilie Verhaar (23) en voormalig studiemaatje Suzan van Leeuwen (22). Net als die druilerige wintermaanden. Want een beetje optimisme kunnen we deze Blue Monday wel gebruiken. -
Koken&Eten
Van 20 glazen wijn per week naar 0: 'Ik slaap beter en ik ben mentaal sterker’
Half januari worden de goede voornemens op het gebied van eten en drinken massaal in de ijskast gezet om vervolgens zoet of vet voedsel te bestellen. Ook de drank komt weer op tafel, zo blijkt uit cijfers van een grote bezorgservice. Ervaringsdeskundige Esther ten Hove vermoedt dat mensen met te veel voornemens tegelijk beginnen. ‘Je lichaam draait op routine.’ -
Druif of stukje worst: zo kun je verslikking bij kinderen voorkomen
Je moet er als ouder niet aan denken: je kind verslikt zich en je krijgt een stukje voedsel er met geen mogelijkheid uit. Een Frans echtpaar maakte dit mee: hun 2-jarige kind overleed toen een stukje knakworst in zijn luchtpijp bleef steken. Maar hoe groot is het verstikkingsgevaar bij jonge kinderen nou echt? En wat kun je doen om het te voorkomen? -
PREMIUM
Lokale bierbrouwers proberen hoofd boven water te houden: ‘Er zal 15.000 liter bier weggegooid moeten worden’
Net als in de rest van de horecasector is het aanpoten voor de bierbrouwers in deze regio. Klagen willen ze eigenlijk niet, maar bij velen is de nood hoog. ,,We zullen 10.000 tot 15.000 liter bier moeten vernietigen.” -
Koken & eten
Lubach maakt vleesproducenten belachelijk: ‘You have to murder to call it a burger’
Welke dag is beter om je visie op de discussie over namen van vleesvervangers te geven dan Dierendag, moet Arjen Lubach hebben gedacht. Gisteravond bespotte hij in het satirische Zondag met Lubach de vleesproducenten die klagen dat de namen van de vleesvervangers, zoals ‘kipstuckjes’ of ‘vegan schnitzel’, te veel lijken op die van echt vlees.
-
Koken & Eten
Weinig geld om te koken? Budgetkok geeft haar tien gouden tips
Koken met een kleine portemonnee kan een uitdaging zijn. Het nieuwe kookboek Alles over écht lekker budget koken van Merlien Welzijn biedt dan mogelijk uitkomst. Dit zijn haar tien beste tips inclusief uitleg over hoe ze die zelf in de keuken toepast. -
Koken & eten
Met deze tip knoei jij nooit meer met fastfood in de auto
Nu we niet meer in het restaurant kunnen zitten, eten we ons eten na het afhalen steeds vaker in de auto op. TikTok-gebruiker Mariale Marrero deelde een video hoe je je McDonald's eet zonder rommel achter te laten én je hele menu in één hand vasthoudt. -
PREMIUMKoken & eten
Diëtisten over ondervoede ouderen: ‘Sommigen nemen wel een wijntje om twaalf uur’
Bijna een op de vijf 70-plussers is ondervoed. Bij kwetsbare ouderen die afhankelijk zijn van thuiszorg is dat zelfs veertig procent. Dat was al een probleem, want de gezondheid kan er ernstig onder lijden en daarmee ook de levensvreugde, maar nu komt corona het nóg erger maken.