Volledig scherm
© Jean-Pierre Jans

Dit zijn de beste koelboxen voor ijskoude drankjes

Voor jou getestStrand, park of pretpark: met een koelbox ben je verzekerd van koude drankjes en onbedorven versnaperingen. Tenminste, als je de juiste kiest.

Richelle Bussenius maakt er een sport van om met haar familie ’s zomers zoveel mogelijk pretparken af te lopen. En nooit gaat ze op stap zonder haar twee koelboxen. ,,Ik neem zelf altijd eten en drinken mee. Dat scheelt me veel geld en ik hoef nooit in de rij te staan.”

Het is alleen wel een gesjouw, erkent ze. ,,Maar ik vervoer mijn twee koelboxen in een boodschappentrolley. Eentje gebruik ik om de ijsthee, de cola en het alcoholvrije bier te koelen. De ander om mijn pasteitjes, risolles en kroketjes warm te houden.”

Onhandig? ,,Nee hoor. Als de rest in de achtbaan zit, plof ik ergens lekker op een bankje neer.”

Keus

De jury
Richelle Bussenius (46): Gaat ’s zomers zelden op stap zonder koelboxen.
Daan de Rooij (22): Productontwikke-laar bij de duur- zame visonder-neming Fish Tales.
Jos Mark (58): Oprichter en drijvende kracht van campingtrend.nl.

De ene koelbox is de andere niet. Allereerst heb je de keus uit elektrische of passieve modellen. Elektrische koelboxen kunnen de inhoud niet alleen op temperatuur houden, maar het kwik ook verder naar beneden stuwen.

Er zijn drie varianten. Thermo-elektrische modellen gebruiken elektriciteit om de kou uit een koelelement rond te jagen. De prijs is relatief laag. Maar je moet voor lief nemen dat de boxen meestal een beetje brommen, alleen op je auto-accu zijn aan te sluiten en niet kouder koelen dan 15 graden onder de omgevingstemperatuur.

Absorptiekoelboxen zijn stiller en kunnen worden aangesloten op een autoaccu, het stroomnet en op gas. De absorptievloeistof in de box zorgt ervoor dat warmte kan verdampen - een beetje zoals een hijgende hond oververhitting voorkomt - waardoor je je biertjes tot 25 graden onder de buitentemperatuur kunt bewaren.

Wie zelfs tijdens hittegolven of in broeierige festivaltentjes verzekerd wil zijn van koude drankjes en onbedorven snacks, kiest voor een compressorkoelbox. De buitentemperatuur heeft geen invloed op de binnentemperatuur, maar prijs, gewicht en geluidsniveau zijn hoger dan bij de andere varianten.

Maar het nadeel van zo’n klein, draagbaar koelkastje is natuurlijk dat je er weinig aan hebt als je naar een plek gaat waar geen stopcontact is. ,,Als ik met wat pilsjes naar een park ga, heb ik weinig aan een koelbox met een stekker”, legt Daan de Rooij, die als productontwikkelaar in de visindustrie het belang van goede koeling kent, de vinger op de zere plek.

IJsblokjes

Quote

Snijdende handvatten zijn zeker bij zwaardere belasting een afknapper

Passieve koelboxen zijn daarom het populairst. De koelelementen of ijsblokjes en de geïsoleerde behuizing houden de inhoud in ieder geval enige tijd gekoeld.

Hoe lang een box de warmte buiten houdt, verschilt per type en merk, blijkt uit een test door besteproduct.nl van negen passieve koelboxen. In de Campingaz IceTime Plus Extreme is de starttemperatuur van 7,3 graden na zes uur gestegen tot 11,5 graden. In de mindere modellen is het tegen die tijd al vier graden warmer.

In het gras van Paviljoen Puur te Diemen houden onze panelleden ook het gebruiksgemak en design tegen het licht. Snijdende handvatten zijn zeker bij zwaardere belasting een afknapper, illustreert kampeerredacteur Jos Mark.

Bovendien blijkt een grote inhoudsmaat niet altijd heilig; kleinere boxen kunnen, dankzij een gunstiger indeling, soms meer blikjes of flessen kwijt.

Bussenius is vooral verkikkerd op de Igloo Marine Quantum 28, een gelikte box die je als een rolkoffertje achter je aan kunt trekken. Op het strand zullen de wieltjes geheid vastlopen, maar tijdens haar pretparkuitjes is het een ware uitkomst. Ook omdat de box dankzij twee handige ringetjes zelfs met een slotje af te sluiten is.

,,Dan kan ik misschien toch eens mee in de achtbaan.”

Meer resultaten uit deze test lees je op besteproduct.nl

De uitslag

Campingaz IceTime Plus Extreme 29 liter
Cijfer: 8,1 
Prijs: €50
Degelijk en met bekerhouders in de deksel. Uitstekend koelvermogen: met 11,5 graden (na 6 uur wachten) de koudste box uit de test.

Campingaz IceTime Plus 30 liter
Cijfer: 7,8
Prijs: €40
Stevig, degelijk en goed geprijsd met een eindtemperatuur van 11,7 graden. Alleen is de indeling door het forse binnenwerk een beetje onhandig.

Igloo Marine Quantum 28 26 liter
Cijfer: 7,6
Prijs: €70
Vanwege de oppervlakkige handgrepen lastig te dragen, maar de wieltjes en sluitringetjes maken veel goed. Aardige eindtemperatuur van 12,1 graden.

Coleman 28 Qt Xtreme 26 liter
Cijfer: 7,6
Prijs: €59
Hengsel buigt bij zware belading flink door, maar ligt dankzij de rubberen afwerking wel heerlijk in de hand. Koelt prima; een eindtemperatuur van 11,8 graden.

EDA Iceberg 32 liter
Cijfer: 6,4
Prijs: €34
Met een matige eindtemperatuur van 13,5 graden enkel geschikt voor kortstondige uitjes. Scoort wel op andere fronten: grote inhoud, stevig handvat en lage prijs.