Dit populaire Surinaamse gerecht is eigenlijk ‘Chinese mix’
VIDEOTv-koks Job en Perry leren over de Surinaamse keuken in de videoserie SuriFood op deze site. De koks spreken in de serie met Surinaamse koks over hun allerlekkerste gerechten. Vandaag: moksi meti.
Delen per e-mail
Moksi meti is een Surinaams gerecht dat Chinese roots heeft. De gerechten zijn Chinees, maar de mix is Surinaams, aldus Tatiana van restaurant Kiem Foei in Rotterdam. ,,Het betekent gemengd vlees.” Bij haar eigen restaurant is het geroosterde kip, het rode varkensvlees is cha sieuw, de worst is fa chong en geroosterd buikspek. ,,Sommige mensen houden van droog vlees, dan serveren we het met tsjauw min of met droge rijst erop. Je kunt ook een variatie krijgen met groenten en saus.”
Je kunt moksi meti eten met nasi, bami of witte rijst. Kiem Foei heeft ook een broodje moksi meti. Je kunt er ook andere soorten vlees in doen, eend of spareribs bijvoorbeeld.
Job en Perry mogen de keuken in om te zien hoe de koks het eten van Kiem Foei bereiden. De grootouders van Tatiana komen uit China, haar ouders zijn in Suriname geboren en zij zelf in Nederland. Het restaurant, dat al 33 jaar bestaat in Rotterdam, is haar vader in 1987 begonnen samen met een bevriende kok. De mannen mogen in de enorme kookpotten en roosterovens kijken, maar de recepten geeft Tatiana niet prijs. Online zijn wel voorbeelden te vinden, zoals hier en hier.
Deze Surinaamse taart mag op geen Surinaams feest onbreken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Monniken leveren hun beroemde Trappist Westvleteren aan huis
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject, waarbij een beperkte hoeveelheid bier de deur uitgaat, verpakt in een kartonnen doos. De Nederlandse fans hebben pech, het is voorlopig alleen voor klanten die in België wonen. -
PREMIUM
halen en brengen Stampend het nieuwe jaar in: we troosten onszelf massaal met oer-Hollands eten
Stampend gaan we weer het nieuwe jaar in. Ook sterrenkoks maken zich er schuldig aan. Met liefde. Duizenden dampende hartverwarmende stamppotten belanden via de drive-thru op ons bord. -
PREMIUM
halen en brengen Italiaanse hotspot aan Scheveningse haven: eerbetoon aan het vissersdorp met de beroemde kaviaren
Met alles was rekening gehouden. Niet met die vervelende gast corona. Dus blijft het nieuwe restaurant La Liguria nog dicht maar kunnen we al wel naar de mercato in de lucht van zilte zee bij Scheveningen. Dat deden we dus, voor onze rubriek Halen en Brengen. -
Koken & eten Deze supererwt lijkt sterk wapen in de strijd tegen diabetes
Het aantal mensen met diabetes stijgt nog steeds. Naar schatting telt ons land over dertig jaar 1,4 miljoen mensen die lijden aan deze welvaartsziekte. Een klein, rimpelig erwtje zou een mooi wapen kunnen zijn, melden Britse onderzoekers. -
Koken & eten Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea.
-
Nigella Lawson gaat viraal met sneer naar Trump: ‘Recept van de dag is bittere oranje taart’
De wereldberoemde Britse tv-kok Nigella Lawson (61) gaat viraal op Twitter nadat ze in receptvorm een sneer uitdeelde aan Donald Trump. Uitgerekend in de laatste 24 uur van zijn presidentschap riep ze een ‘bittere oranje taart’ uit tot haar recept van de dag. -
Salmonella aangetroffen in spekreepjes van Lidl
Klanten van supermarktketen Lidl wordt verzocht om gerookte spekreepjes terug te brengen naar de winkel. Tijdens een kwaliteitscontrole van de Nederlandse Voedsel- en Waardeautoriteit (NVWA) is er salmonella in het product aangetroffen, wat voor kwetsbare groepen gevaarlijk is om te consumeren. -
Boycot voor Australische tv-kok (en complotdenker) na posten van nazisymbool
De Australische chef-kok en complotdenker Pete Evans is door een aantal bedrijven in de ban gedaan nadat hij een nazisymbool op sociale media had gepost. Zijn boeken zijn uit de schappen gehaald.