Dit is waarom voedselallergieën vaker in het Westen voorkomen
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt allergoloog Marlies de Graaf uit wat een voedselallergie is.
Delen per e-mail
Voor wie het weleens heeft meegemaakt: een heftige allergische reactie is geen pretje: je kunt een spontane zwelling van je tong of keel ervaren, benauwd raken, moeten braken of acute diarree krijgen.
Maar wat is nou een allergie? Dermatoloog Marlies de Graaf van UMC Utrecht legt in de video van (W)etenschappelijk bewezen uit hoe het zit. ,,Een allergie is een reactie van ons afweersysteem op lichaamsvreemde stoffen. Ons lichaam gaat dan in de aanval.” De boosdoener is een allergeen: een eiwit, zowel dierlijk als plantaardig voedsel bevat eiwitten. Hier krijgen sommige mensen een allergische reactie op.
Niet iedereen is gevoelig om te reageren op een allergeen. Sterker nog: de meeste mensen merken er niks van. De Graaf legt uit dat het onbekend is waarom sommige mensen hier wel op reageren. ,,Erfelijke aanleg speelt een rol.”
Antistoffen
Als je lichaam voor het eerst in aanmerking komt met een allergeen, maak je antistoffen aan. Wanneer je met die antistoffen in aanraking komt, wil je lichaam dit meteen onschadelijk maken. ,,Elk allergeen heeft zijn eigen specifieke antistof. Als je die stoffen aanmaakt, ben je gesensibiliseerd”, legt De Graaf uit. Je ben gevoelig geworden voor die specifieke stof. ,,Die stoffen wil je lichaam direct onschadelijk maken.”
Maar hoe gaat dit nu in zijn werk in het lichaam? Overal in ons lichaam hebben we mestcellen. De antistoffen zitten als antennes op deze cellen. Als er een allergeen aankomt past dit precies op de antenne en hierdoor laat de mestcel histamine vrij. Histamine is een stofje dat verantwoordelijk is voor de klachten van de allergische reactie. De verschijnselen wisselen per persoon en zijn afhankelijk van hoeveel je gegeten hebt.
Meer allergieën in het Westen?
2 à 3 procent van de bevolking heeft een voedselallergie. Maar liefst 25 procent van de mensen denkt een voedselallergie te hebben, maar dit wordt vaak verward met een intolerantie. Het verschil is dat een allergie acuut optreedt.
Allergieën lijken in het Westen vaker voor te komen dan op andere plekken op de wereld. ,,Dit komt omdat we alerter zijn op klachten en deze worden ook vaker gerapporteerd”, zegt De Graaf. ,,Daarnaast hebben wij een gevarieerder voedselpatroon waardoor we meer verschillende etenswaren proeven.”
Ook de omgeving waarin we leven speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van allergieën. Zo hebben we in Nederland berkenpollen in de lucht. ,,Het allergeen van berkenpollen toont gelijkenis met appel en hazelnoten, hier kan het lichaam geen onderscheid tussen maken”, legt De Graaf uit. ,,Daarom zijn mensen die allergisch zijn voor berkenpollen ook vaak allergisch voor appels en hazelnoten. Dat heet een kruisallergie. In andere landen, bijvoorbeeld Spanje, komen deze allergieën minder vaak voor doordat er minder berkenbomen zijn.”
Kippenei en pinda
Behalve de omgeving, speelt ook de leeftijd waarop we kinderen blootstellen aan allergenen een rol bij de ontwikkeling van allergieën. ,,Uit onderzoek is gebleken dat het vroegtijdig blootstellen aan kippenei en pinda de kans op een allergie op deze voedingsproducten met maar liefst 70 tot 80 procent kan verkleinen”, zegt De Graaf. ,,Je kunt kinderen vanaf vier maanden dus al blootstellen aan pinda's en kippenei.”
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Als je een van deze drie lunches maakt, is thuiswerken ineens veel minder erg
Thuiswerken is voorlopig nog steeds de norm. Hierdoor is er meer ruimte voor een lekkere en voedzame lunch. Jorrit en Sofie van Daalen Buissant des Amorie van Lekker en Simpel delen drie lekkere lunchrecepten die binnen een handomdraai klaar zijn. -
Consumentenbond: Klant op het verkeerde been door gezonde claims fabrikanten
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten van voedingsmiddelen die claims, afbeeldingen en namen gebruiken om hun producten een gezond imago te geven, consumenten op het verkeerde been zetten. Zo bevatten bepaalde producten veel suiker, terwijl er op de verpakkingen staat dat het product gezond is. -
PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs. -
PREMIUM
Stadsbestuur buigt voor horeca en past regels zo aan dat culinaire wandelingen toch nog mogen
De gemeente heeft de regels aangepast voor stadswandelingen die bedoeld zijn om de horeca te ondersteunen. Ze kunnen nu conform de coronaregels alsnog doorgang vinden. -
Wil jij alles weten over koffie? Bregje en Joost maken een podcast over ‘het zwarte goud’
Bregje Deben (46) en haar partner Joost Leopold (50) uit Utrecht hebben een koffieschool aan de Kanaalweg. Deze week zijn ze een podcast gestart over koffie. „Er is veel belangstellling voor koffie.”
-
Wat Eten We Vandaag: Zoete aardappelstamppot met spinazie
Zin in een lekkere én makkelijke maaltijd? Deze zoete aardappelstamppot met spinazie heb je zo op tafel staan en is supersimpel te maken. De stamppot wordt afgetopt met tomaatjes, olijven en witte kaas; een heerlijk vegetarisch gerecht. -
PREMIUM
Sneller uit het ziekenhuis dankzij eiwitrijke hapjes: beter voor de patiënt én goedkoper
Kokos-mangoshake, vegetarische kapsalon, een kaasbroodje met dip. Met zes kleinere eiwitrijke porties per dag, in plaats van de gebruikelijke drie, laat het HagaZiekenhuis patiënten beter en sneller herstellen. -
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel.