Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Koken & EtenWie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement.
Al sinds de eerste editie in 1877 worden er aardbeien uitgedeeld aan het publiek en de spelers op Wimbledon. Sportjournalist Rik Spekenbrink heeft ze al meerdere keren mogen proeven. „Ze zijn heel smaakvol, de slagroom is eigenlijk niet eens nodig. Het wordt altijd flink gepromoot: het is echt een lokale trots.”
De aardbeien worden sinds 40 jaar geleverd door aardbeileverancier Huge Low Farms, zo’n 60 kilometer van Wimbledon. Volgens eigenaar en kweker Marion Regan beperkt het aardbeien eten in Engeland zich niet alleen tot het toernooi. „Het is onderdeel van de afternoon tea: een lichte maaltijd die tussen 16.00 en 17.00 uur dagelijks gegeten wordt in Engeland. De afternoon tea is een echte landelijke traditie.”
Ook de mensen die thuis de wedstrijd kijken, eten dus traditiegetrouw een bakje aardbeien, vertelt Regan. „Wij Engelsen zijn geobsedeerd door thee, aardbeien en brood. Tijdens Wimbledon komt dat allemaal samen. Het idee achter de aardbeien op Wimbledon is dat je ze moet eten tijdens het kijken van de wedstrijd.”
Aardbeien met slagroom als koninklijk gerecht
De eerste aardbeien met slagroom werden in Engeland geserveerd door koning Hendrik in 1509 tijdens een diner van meerdere gangen, vertelt culinair historicus Lizet Kruyff. Vanaf dat moment waren de aardbeien met slagroom een koninklijk gerecht. „Dit is waarschijnlijk de inspiratie geweest voor de aardbeientraditie op Wimbledon zoals we die nu kennen. Tijdens de eerste editie waren er 200 toeschouwers. Dat klinkt weinig, maar dat gaat toch om zo’n 100 kilo aardbeien.”
Rondom Wimbledon zitten veel lokale fruitboeren zoals wij. Er groeien erg veel aardbeien in dit gebied
Volgens Kruyff is het fruit een feestelijke traktatie op het toernooi. „Het is een stuk cultuur dat wordt meegegeven. Zie het als chique mensen die een een uitje maken naar het platteland.” Maar ook transport speelt een rol in de totstandkoming van de traditie, vertelt Kruyff. ,,145 jaar geleden was er nog geen koeltransport zoals we dat nu kennen. Er kwamen op dat moment steeds meer aardbeienkwekers in Engeland, dus het was een logische keuze om aardbeien lokaal te kopen.” Ook Regan benoemt het lokale element. „Rondom Wimbledon zitten veel lokale fruitboeren zoals wij. Er groeien erg veel aardbeien in dit gebied.”
‘Het Franse tenniswonder’ en de Suzanne-aardbeien
De Nieuwe Haarlemse Courant schrijft in 1923 over de totstandkoming van de aardbeientraditie. Zo zou ‘het Franse tenniswonder’ Suzanne Lenglen na het winnen van Wimbledon zo populair zijn geworden dat een kok in de regio een aardbeiengerecht heeft vernoemd naar de winnaar: Suzanne-aardbeien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde zoete aardappel met halloumi
Kaas grillen op de barbecue - kan dat? Jazeker. In dit recept maken we gebruik van halloumi, een kaassoort die gebakken of gegrild kan worden zonder dat het smelt. De halloumi wordt gecombineerd met ui en zoete aardappel. Een geslaagd vegetarisch barbecuegerecht. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Koken & Eten
Appels, peren en druiven doen het goed, maar extreem weer maakt komende maanden wel ‘spannend’
Nederlandse telers van appels en peren verwachten in het najaar ongeveer evenveel kilo's te oogsten als vorig jaar. Wijnboeren zijn eveneens tevreden. Het wordt nog wel spannend, melden de ondernemers. Want de droogte, de hitte, hagelbuien en ongedierte kunnen nog roet in het eten gooien. -
Koken & Eten
Waarom je aardbeien beter niet in de koelkast kunt bewaren
Julius Jaspers, bekend als kok, jurylid en kookboekenauteur, staat erom bekend dol te zijn op eten. En hij vertelt er graag over. Aardbeien brengen hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij in zijn nieuwste podcast.
-
Koken & Eten
Fruit: deze soorten moet je echt even afspoelen voor je een hap neemt
In de zomer eten veel mensen flink wat meer fruit omdat het aanbod zo groot en gevarieerd is. Dat levert je aardig wat vitamines op, maar wist je dat je ongemerkt ook aardig wat pesticiden binnenkrijgt? Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar zijn overal aanwezig, aldus toxicoloog Jan Tytgat. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? En helpt het om alles goed af te spoelen onder de kraan? -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Deze wijnboer uit Balkbrug is blij met de hitte: ‘Lopen anderhalve week voor’
,,Het is een superseizoen’’, vindt wijnboer John Huisman uit Balkbrug. De meeste boeren worstelen met de zomerse temperaturen, maar hij juicht de hitte juist toe. Anderhalve week loopt de boerderij voor op de oogst. Toch liggen er ook gevaren op de loer: verbranding en insecten.