Dit is waarom Fransen minder Bordeaux drinken, maar meer bier
Koken & etenHet paradepaardje van de Franse wijnen loopt mank: prestigieuze Bordeaux-varianten vinden steeds minder afnemers in eigen land. Wel populair: bier.
Frankrijk is vooral een achterstand aan het inhalen. Ambachtelijke bieren en kleine brouwerijen zijn er al langer in Italië, Spanje, Engeland en Amerika
‘s Werelds beroemdste wijndrinkers, de Fransen, laten steeds vaker hun eigen Bordeaux-wijnen links liggen. Vorig jaar werden 130 miljoen flessen in eigen land verkocht: een spectaculaire daling van 10 procent vergeleken met het jaar ervoor. ,,In vijf jaar tijd is de verkoop in Frankrijk nu met 20 procent gedaald'', zegt voorzitter Bernard Farges van branchevereniging CIVB.
Dat is een enorme domper voor de wijnboeren rond Bordeaux, want het leeuwendeel (56 procent) van hun afzet gaat nog altijd naar Franse klanten. De belangrijkste oorzaak van de daling, volgens de CIVB: de Fransen drinken steeds minder alcohol. In een halve eeuw is de consumptie gehalveerd. En vooral de laatste jaren gaat het snel, mede door overheidscampagnes om alcoholgebruik te verminderen.
De gemiddelde inwoner van Frankrijk drinkt 51,2 liter wijn per jaar. In 2000 was dat nog 71,5 liter per jaar. Die trend ligt in de lijn van een bredere beweging: Frankrijk is niet langer wijnland nummer één in de wereld. Enkele jaren geleden constateerde de Internationale Wijnorganisatie (OIV) al dat Italië de grootste wijnproducent was geworden, dat de Amerikanen de meeste wijn drinken en dat Spanje de meeste wijngaarden heeft.
Opvallend is dat een ander drankje precies de tegenovergestelde ontwikkeling doormaakt: bier. De laatste vijf jaar is in Frankrijk sprake van een enorme groei van vooral de consumptie van ambachtelijke bieren. De omzet van deze categorie bedroeg in 2016 nog 200 miljoen euro, in 2018 al ruim 300 miljoen euro en dit jaar naar verwachting 440 miljoen euro, becijferde economisch onderzoeksbureau Xerfi.
Tien jaar geleden waren er nog maar tweehonderd kleine brouwerijen in Frankrijk, nu zijn het er meer dan duizend. Grote producenten, zoals Heineken en Kronenbourg, domineren nog steeds de Franse markt, maar de kleine en innovatieve biertjes rukken razendsnel op. Gemiddeld wordt nu 33 liter bier per bewoner per jaar gedronken en dat cijfer stijgt al vijf jaar. En opmerkelijk: net zoals de Bordeauxwijnen vooral in eigen land worden verkocht, zo drinken de Fransen ook het liefst bier uit eigen land.
Zo'n 70 procent van al het bier dat wordt geconsumeerd in Frankrijk, komt van Franse bodem. ,,De laatste jaren is er enorm veel veranderd, ja'', zegt Bianca Dizon van bierbar en restaurant La Fine Mousse in Parijs. ,,Maar Frankrijk is vooral een achterstand aan het inhalen. Ambachtelijke bieren en kleine brouwerijen zijn er al langer in Italië, Spanje, Engeland en Amerika. Maar de Fransen hebben het fenomeen pas laat ontdekt, misschien wel door hun wijncultuur, en zijn nu pas overstag.''
Bierbars, bierwinkels en bierbrouwerijen zijn niet meer weg te denken uit groot-Parijs, een trend die in de wijnwereld met angst en beven wordt gevolgd. Vakblad Viti Leaders luidde vorig jaar de noodklok. ‘De wijnconsumptie neemt steeds verder af, terwijl de bierconsumptie juist stijgt en zelfs in die mate dat de twee markten elkaar nu naderen.’
Saaie senioren
De wijnboeren in Bordeaux voelen de hete adem van bierbrouwerijen in hun nek. Het CIVB wil daarom moderniseren. Wijn moet af van het imago dat het een ouderwets drankje is voor saaie senioren - en dat al eeuwenlang hetzelfde is. ,,Bier trekt jong publiek. Het succes komt vooral van nieuwe, speciale en ambachtelijke bieren'', aldus CIVB-topman Farges. ,,Dat is een kant die wij meer moeten ontwikkelen.’’ Wellicht dat de biertjes daarom een uitzondering zijn op de regel dat er minder alcohol wordt geconsumeerd.
Toch hoeven de Bordeauxwijnboeren zich (nog) geen zorgen te maken, denkt Bianca Dizon. ,,Bier is voor de meeste Fransen geen vervanger voor wijn. In ons restaurant schenken we bier bij de maaltijd, maar dat wordt nog nauwelijks ergens anders in Frankrijk gedaan.’’
Fransen drinken een biertje aan de bar, als aperitief en thuis. Maar ze kiezen niet voor bier op het moment suprême: bij de maaltijd. ,,Ik kan me niet voorstellen dat beroemde restaurants straks een lekkere India Pale Ale naast je bord neerzetten. Dat zit gewoon niet in de Franse cultuur. Bij het eten drinken de meeste Fransen nog altijd gewoon wijn.’’
Kunnen de superpowers van bier de planeet redden? Ontdek hoe dat zit in onderstaand video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde puntpaprika’s met kastanjechampignons en bonen
Deze voedzame en goed vullende maaltijd is vegetarisch. Vaak worden paprika’s gevuld met gehakt, maar door de bonen, champignons en walnoten mis je het vlees in dit recept helemaal niet. -
Binnensteden binnen mum van tijd spookachtig leeg
Veel horecaondernemers zagen heus wel aankomen dat ze één dezer dagen dicht zouden moeten, maar dat de deuren vanavond binnen een half uur moesten sluiten overviel ze. In restaurants mochten gasten nog snel hun bord leeg eten. In kroegen werd gesmeekt om een laatste pilsje. -
Bezorgrestaurants blijven open, McDonald's wel compleet dicht
De ingrijpende maatregelen die het kabinet vanmiddag voor de horeca heeft afgekondigd, gelden niet voor afhaal- en bezorgrestaurants. ,,Wij hebben begrepen dat de overheidsmaatregelen enkel zijn bedoeld om grote groepen mensen zo veel mogelijk te beperken. Dat is bij ons dus niet van toepassing.” Bij McDonald's zijn wél alle filialen en drive-thru's gesloten, bevestigt een woordvoerder. ,,We bezorgen dus ook geen eten meer.” -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure komkommer en harissamayo
Zin in een burger, maar liever een avondje zonder vlees? Kies dan voor deze visburger van kabeljauw met zoetzure komkommer en harissamayo. De burger is makkelijk te maken en is een verantwoord alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat kabeljauw barst van de vitamines en mineralen? Waaronder vitamine B, jodium en zink. -
Koken & Eten
Zo maak je pasta wél goed klaar: ‘Spoel gekookte pasta nooit af met koud water’
Niets zo erg als in de keuken eindigen met een platgekookte of nét niet gare pasta. Pasta koken lijkt gemakkelijk, maar toch pakt iedereen het anders aan. Want hoeveel water doe je nu eigenlijk bij de pasta en voeg je daar nog zout aan toe, of niet? En hoelang laat je die pasta pruttelen? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.