Dit is nou het échte bananenbrood
In Amerika vieren fans vandaag Bananenbrooddag. Wie online op zoek gaat naar recepten voor bananenbrood, wordt overstelpt door het aanbod. Het recept blijkt al meer dan honderd jaar te bestaan, in allerlei varianten.
In Nederland eten mensen gemiddeld zo'n 42 bananen per jaar. De gele vrucht is afkomstig van de bananenplant en is inmiddels niet meer weg te denken uit de supermarkten. Het is een van de populairste fruitsoorten in ons land.
Maar het is eigenlijk pas vanaf het begin van de 20ste eeuw dat mensen in Nederland gemakkelijk aan bananen kunnen komen, volgens Jon Verriet, voedselhistoricus van de Radboud Universiteit. ,,Voor die tijd was het vooral een luxeproduct. In 1736 werd in Nederland voor het eerst een bananenboom geplant in de tuin van een rijke bankier. De boom trok veel bekijks, maar groeide niet goed hier. Bananen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar groeien schijnbaar het best in Latijns-Amerika.”
Niet zoet
Het eerste bekende recept voor bananenbrood dateert uit 1901. In de Sumatra Post, een Nederlandstalige krant uit voormalig Nederlands-Indië, verschijnt een recept voor pisang-brood. ,,Qua smaak lijkt deze variant totaal niet op het bananenbrood zoals we dat nu in Nederland kennen”, zegt Verriet. ,,Het is een hartig recept op basis van bananenbloem, zonder suiker of boter. Het smaakt niet zoet, en het is echt bedoeld om te eten met bijvoorbeeld een plakje kaas.” ,,In Suriname en Indonesië werd natuurlijk al heel lang met bananen en pannenkoekjes gekookt”, zegt voedselhistoricus Charlotte Kleyn hierover.
Cake
,,Daarna verschijnt in 1927 een recept voor bananencake in een boekje van Unifruit met de titel From the Tropics to Your Table. Ik vermoed dat dit een van de eerste westerse opgeschreven recepten is voor het gerecht", zegt Verriet.
In het Soerabaijasch Handelsblad kom je in 1935 wederom een recept voor bananencake tegen. ,,Het is een zoet recept en het woord ‘brood’ ontbreekt”, zegt historicus Verriet. In 1941 staat in de Indische Courant de eerste Nederlandstalige versie van het recept. ,,Het gaat om een zoete variant, maar nu wel met de naam brood”, aldus Verriet.
,,Recepten uit kookboeken zijn wel een lastige bron. Met kookboeken is het vaak zo dat de recepten die erin staan, eigenlijk al langere tijd gegeten worden. Dus je kunt ervan uitgaan dat bananenbrood al veel eerder bestond”, aldus Verriet.
Populair
In een artikel in Parool van 1958 staat een recept voor Amerikaans bananenbrood. Schrijfster Lydia Winkel geeft eerlijk toe: ,,Dat heeft met degelijk brood niet veel meer dan de vorm gemeen; mijn bananencake is meer een wufte cake.”
Imago
,,Het is grappig, want we noemen het nog steeds brood, maar het hedendaagse bananenbrood is eigenlijk meer een soort cake. Het is een recept op basis van bakpoeder, bloem, eieren, en soms zelf suiker en zout. Dat we het wel brood noemen doet veel voor het imago. Het woord brood zorgt ervoor dat het gezonder overkomt dan het misschien is”, vindt Verriet.
Suiker
,,Bananenbrood is de laatste jaren erg populair, omdat het goed past bij de suikervrije trends van deze tijd”, zegt culinair historicus Charlotte Kleyn. ,,Naarmate een banaan rijper wordt, smaakt die ook zoeter. Dat geeft de lekkere smaak aan de cake, terwijl je tegelijkertijd het gevoel hebt gezond bezig te zijn. Je voegt er immers geen suiker aan toe, terwijl bananen natuurlijk ook gewoon suiker bevatten.”
,,We eten al jaren bananen. Net als cake trouwens. Cake is altijd wel beschouwd als een ongezonde traktatie. Het is leuk om te zien hoe creatief we omgaan met gerechten. Door een cake op basis van bananen te creëren, proberen we van iets ongezonds, weer iets gezonds te maken.”
Volgens Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum valt bananenbrood niet in de Schijf van Vijf. ,,Je moet het zien als iets extra's. Een traktatie, maar het is geen vervanging voor brood”, zegt Schutte.
Mocht je zin hebben gekregen in deze oeroude traktatie, dan kun je zelf heel gemakkelijk bananenbrood maken met behulp van het volgende recept.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 150 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 snufje zeezout
- 50 g suiker
- 2 eieren
- 100 g lichte olijfolie
- 3 rijpe bananen
Benodigdheden:
- Cake- of broodvorm
- Muffinvormen of aluminiumvormpjes
- Satéprikker
- Bakpapier
Benieuwd hoe je het gerecht maakt? Bekijk het recept op www.24Kitchen.nl
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 25 oktober 2018. Bovenstaande versie is licht gewijzigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Bananenbrood met avocado-hangop
Bananenbrood, wie kent ’m niet. Een gerecht waar je veel kanten mee op kunt én wat je zo op tafel hebt staan. Je maakt ’m extra lekker met wat romige avocado-hangop. Lekker als tussendoortje óf als ontbijt. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Zo maak je een cheesecake in de airfryer
Cheesecake kun je op allerlei verschillende manieren maken en in eindeloos veel smaken: wat dacht je bijvoorbeeld van cheesecake met witte chocolade en frambozen van Miljuschka Witzenhausen? Dit lekkere toetje komt niet uit de oven, maar bereid je in de airfryer. -
Koken & Eten
Dit is de lekkerste versie van Máxima's lievelingskoekje (maar hij bevat niet dat ene heerlijke ingrediënt)
Een uitgebalanceerde vulling die niet te zoet is. De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.
-
Wat Eten We Vandaag: Gado gado-salade
De letterlijke vertaling van gado gado is mix mix. Het Indonesische gerecht is namelijk een mix van groenten, pindasaus, ei en verkruimelde kroepoek. Er bestaan diverse varianten – en in dit recept is gekozen voor een combinatie van peultjes, taugé en radijs. De kroepoek wordt geserveerd zonder te verkruimelen. Stevige trek? Serveer het gerecht dan met rijst. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier.