Deze voedselmythes zijn diep geworteld in ons denken
Van wortels ga je beter zien en kauwgom blijft zeven jaar in je maag zitten. Het zijn van die typische waarschuwingen die ouders vroeger gaven. Leugens om bestwil eigenlijk, om ons gezonder te doen eten en te vermijden dat we kauwgom inslikken. Toch zijn er nu heel wat mensen van overtuigd dat zulke voedselmythes wél een kern van waarheid bevatten.
Maar liefst 39 procent gelooft in foute foodmythes, zo blijkt uit een nieuwe rondvraag onder 2.000 Britse volwassenen. Het onderzoek werd opgezet door Spatone, een Brits bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in voedingssupplementen. Of de resultaten ook gelden voor Nederlanders is niet duidelijk, maar de bevindingen zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen.
Eén op de vier ondervraagden is bijvoorbeeld geschokt als ze te horen krijgen dat het voedingsadvies dat ze al jaren volgen, fout is. ,,Er bestaan veel mythes en misverstanden over voeding'', zegt Anna Lioni, brand manager bij Spatone. ,,Er gaat geen dag voorbij, of iemand schrijft dat dingen die ooit gezond waren, plots héél ongezond zijn en vice versa. Maar iedereen is anders: wat bij jou werkt, kan een heel ander effect hebben bij iemand anders. En het is ondertussen al bewezen dat veel goedbedoelde gezondheidsadviezen geen steek houden.''
Deze mythes hebben geen grond: als je veel wortels eet, kan je beter zien, zelfs in het donker. Eieren zijn ongezond, want het zijn cholesterolbommetjes. Van suiker krijg je energie. Een maaltijd overslaan, helpt om af te vallen. Als je wilt afvallen, kun je beter niets meer eten na 8 uur ’s avonds. Kauwgom blijft zeven jaar in je maag zitten.
Door veel appels te eten, worden je tanden op den duur witter. Deze ‘mythe’ is opmerkelijk, want veel mensen geloven hierin, en terecht. Dit is het enige advies in het rijtje dat klopt!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUit Eten
Bij Nolet’s Vistro proef je de zee op je bord
Vlamingen gaan graag ‘op restaurant’ in Yerseke, dat slechts op een half uurtje van Antwerpen ligt. Ze eten het liefst vis, schelp- en schaaldieren zonder fratsen. Dat is precies waarvoor je bij Nolet’s Vistro moet zijn. -
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen? -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.
-
PREMIUMMet video
Voedingscentrum onderzoekt ons afval: ‘Ze gooien zelfs dure chocolade en Franse kaas weg’
Een niet-aangebroken paasstol, restjes uit maaltijdboxen en een volle fles knoflooksaus: het is een willekeurige greep uit het voedsel dat dit jaar werd weggegooid. Het Voedingscentrum trekt een keer in de drie jaar onze vuilniszakken open en bekijkt of we meer of minder voedsel zijn gaan verspillen. -
Wat Eten We Vandaag: Chocoladetruffels
Fan van chocolade? Probeer dan eens deze chocolade truffels. Deze heerlijke lekkernij kun je vegan maken en je maakt ze ook nog eens met maar 3 ingrediënten. De truffels zijn zo gemaakt, de koelkast doet de rest van het werk. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources