Deze supererwt lijkt sterk wapen in de strijd tegen diabetes
Koken & etenHet aantal mensen met diabetes stijgt nog steeds. Naar schatting telt ons land over dertig jaar 1,4 miljoen mensen die lijden aan deze welvaartsziekte. Een klein, rimpelig erwtje zou een mooi wapen kunnen zijn, melden Britse onderzoekers.
Delen per e-mail
Een piepklein erwtje met bijzondere kenmerken kan hoge bloedsuikerwaarden en het risico op diabetes type2 bestrijden. Als een David tegen Goliath kan de erwt - verwerkt in meel bijvoorbeeld - het probleem van overgewicht tackelen.
Deze strategie past in de gedachte dat je de bloedsuikerspiegel het best helpt verlagen als je gezondere ingrediënten in gewone voedingsmiddelen stopt. Zoals deze versie van de doodgewone erwt (Latijnse naam Pisum sativum).
De bevindingen van de wetenschappers van Imperial College London zijn gepubliceerd in Nature, een Brits wetenschappelijk tijdschrift. Het gaat om een grotere, rijpere versie van de erwt die meer zogenoemd 'resistent zetmeel’ bevat. Het lichaam heeft meer tijd nodig om dit type zetmeel af te breken. Dit soort zetmeel is ook te vinden in gekookte aardappelen die zijn afgekoeld.
Onze dagelijkse voeding verbeteren is een alternatieve strategie om een normale bloedsuikerspiegel te behouden onder de bevolking
Dit proces zorgde ervoor dat proefpersonen die een maaltijd aten met gewone erwten wel een suikerpiek kregen en de proefpersonen die de gerimpelde erwten aten niet. In de maaltijd waren de erwten verwerkt tot meel. Veelvuldige suikerpieken zijn niet goed voor het lichaam, omdat de aanmaak van insuline hierdoor wordt verstoord, wat uiteindelijk tot diabetes type2 kan leiden.
Katerina Petropoulou, de hoofdauteur van het artikel, wijst er in een bericht van de universiteit op dat ondanks alle inspanningen om mensen gezonder te laten eten het aantal mensen met diabetes blijft stijgen. ,,Onze dagelijkse voeding verbeteren is een alternatieve strategie om een normale bloedsuikerspiegel te behouden onder de bevolking. Er is veel bewijs dat een dieet met veel resistent zetmeel een positief effect heeft op het onder controle houden van het glucoseniveau en zo ook op de gevoeligheid voor diabetes type2.”
Groter en rijper
De supererwt is geen resultaat van genetische modificatie. Het is een variant die van nature voorkomt bij erwtenplanten. Ze zijn wel groter en rijper dan de gewone, die je in de vriezer van de supermarkt vindt.
Bij een serie experimenten kregen gezonde vrijwilligers een maaltijd waarin 50 gram rimpelerwten was verwerkt. Anderen kregen juist eenzelfde dosis gewone erwten. Met hulp van collega-onderzoekers van de Universiteit van Glasgow konden ze de erwten zelfs volgen in het lichaam. Op die manier zagen ze hoe het lichaam van de proefpersoon de moleculen opnam en verwerkte in zijn of haar darmen.
De erwten kun je natuurlijk ook verwerken in erwtensoep:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe Pollepel thuis
Mama Carmens (Spaanse) versie van de Rotterdamse kapsalon is vele malen lekkerder
Nieuw in Blijdorp: afhaalrestaurant De Spaanse Moeder van de familie Fontes de Albornoz. Moeder Carmen bereidt er zalige stoofpotjes volgens Catalaans familierecept. En ze bedacht een Spaanse versie van de Rotterdamse kapsalon, maar dan veel lekkerder. -
PREMIUM
Haardvuur: lekker warm, én romantisch
Eigen haard is goud waard en zo is het maar net. Zeker in deze tijden van oost west, thuis best, stook ik regelmatig de haard even op. -
Koken&Eten
Deze gezonde appeltaart van de Healthy Sisters is perfect voor de donkere dagen
Healthy Sisters Najima en Rachida delen in elke video een lekker én gezond recept. In deze aflevering laten ze je zien hoe je een heerlijke healthy appeltaart maakt. -
Deze kleine onlinesupermarkt heeft nu al honderdduizenden fans
De jonge onlinesupermarkt Crisp heeft in een nieuwe financieringsronde 30 miljoen euro opgehaald en kan hierdoor verder groeien. Investeerders in Crisp zijn onder meer de oprichters van Just Eat Takeaway (moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl), Adyen en het Duitse techbedrijf Target Global. -
Wat Eten We Vandaag: Romige kip-pestocalzone
Calzone is een gevuld pizzadeeg in de vorm van een maan. Het leuke aan calzone is dat het een soort van cadeautje voor jezelf is. Wij hebben deze pizza gevuld met kip, pesto, champignons en mozzarella, maar je kunt allerlei toppings naar keuze toevoegen.
-
Speel de quiz en maak kans op kookboeken van Pascale Naessens
De populaire Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagde lezers van deze site begin dit jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. Duizenden lezers deden mee. Voor de fans doen we nog eenmaal een winactie. -
Video
Met dit recept bak je de allerlekkerste gehaktballen
Hoe maak je een echt lekkere gehaktbal zoals je oma ze maakt? In deze aflevering van Koken als een pro legt slager Astrid van Bentum uit hoe zij dat doet. Een van haar tips: gebruik half-om-halfgehakt. -
Wat Eten We Vandaag: Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
Krijg je dagelijkse portie groente binnen met dit heerlijke recept. Deze gekruide gehaktballetjes worden bereid met een lekkere variatie aan groenten, te weten tomaat, courgette, paprika en aubergine.