Deze citruspers biedt echt iets nieuws (al is vers fruit altijd beter)
En, IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. Producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘En, is het wat?’ Ditmaal test diëtiste Berdien van Wezel de zogenoemde Juicer, een citruspers van zo’n 400 euro.
De Juicer is een uitvinding van het merk Espressions, bekend van hun keukenmachines. Ze ontwikkelden een citruspers waarmee je twee soorten sapjes kunt persen. De ene fris en helder, de ander romig en vezelrijk. Met het apparaat kun je citrusvruchten en granaatappels uitpersen. Met het grootste gemak, zo luidt de belofte. Het apparaat, ook bedoeld voor de horeca, is te koop bij kookwinkels, de Hanos en de Bijenkorf voor tegen de 400 euro.
Zuur
Berdien van Wezel test regelmatig nieuwe producten op het gebied van voeding. Zelf drinkt zij weinig sapjes, want ze vindt de supermarktvarianten nogal zuur. ,,Smaken verschillen, maar persoonlijk vind ik de flesjes, pakken en zakken niet altijd even lekker. Bovendien geloof ik dat het zuur slecht is voor mijn tanden. Daarom hou ik het meestal bij vers fruit.’’
Het sinaasappelsap uit de Juicer vond ze daarentegen verrassend. ,,De eerste sapvariant is dun en licht van kleur. Het drinkt als gewoon vruchtensap, maar heeft wel dat kenmerkende schuimlaagje dat altijd op vers sap drijft. De tweede vond ik nóg lekkerder. De substantie is dik en voelt als een soort homogene massa. Zonder allerhande stukjes in je mond. Ik vergelijk het met een smoothie.’’
Bovendien vond de diëtiste het sap minder zuur dan supermarktsap en andere versgeperste varianten. ,,Het is heel zacht van smaak en licht zoetig.’’ Volgens de makers komt dat door het ontwerp van de perskegel, waardoor de bittere vruchtkern in de schil blijft zitten, in plaats van in je glas.
Vitamine C
Voor mensen die weinig of geen fruit eten, is zulk sap een handig alternatief om toch vitamine C binnen te krijgen, vindt van Wezel. ,,Het is bekend dat versgeperst sap meer vitamine C bevat dan de meeste kant-en-klare sappen. Dus het loont om zelf je sapje te persen. Het vitamine C-gehalte blijft ook redelijk stabiel. Je kunt het dus best even bewaren in de koelkast.’’
Toch bevat een ‘hele’ sinaasappel meer voedingsvezels dan een uitgeperste, meent Van Wezel. ,,De vezels in het sapje zijn zo fijngemalen, ik vind het lastig beoordelen hoeveel het nog bevat aan vezels. Het heeft een meerwaarde, dat zeker.’’ Bovendien is sap gemaakt van meerdere sinaasappels. Daarom bevat het vaak veel fruitsuikers en meer calorieën. Dus één glaasje is voldoende, adviseert de diëtist.
Zwaar apparaat
Van Wezel denkt dat de gemiddelde Nederlander wekelijks sap drinkt. ,,Zeker gezinnetjes met kinderen schenken sap, zodat iedereen genoeg vitamine C binnenkrijgt. Voor wie het regelmatig gebruikt, is dit een goede aanschaf. Als je dat niet doet, zou ik het laten. Het is een zwaar apparaat, dat bedoeld is om op je aanrecht te staan en niet om in een of andere kast op te bergen.”
De citruspers is wel zeer gemakkelijk in gebruik, vindt Van Wezel. ,,Je haalt één keer de hendel naar beneden en je hebt een halve beker sap. En de onderdelen zijn gemakkelijk schoon te houden. Prijzig, maar een goed product.’’
Heb je een appelboom? Dan is een goede pers erg handig:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
En is het wat?
Deze ontbijtmix bevat nauwelijks koolhydraten (maar wel vrij veel vet)
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. Producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘en, is het wat?’ Ditmaal test diëtiste Berdien van Wezel Keto Granola. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprika en mango salade
De paprika en mango worden voor deze salade kort gegrild en de walnoten worden geroosterd. Vul de salade aan met grove stukken mozzarella, blokjes avocado en een balsamico dressing en je hebt een heerlijke lunch vol gezonde vetten. -
Wat Eten We Vandaag: Courgette fritters met romesco dip
Lekker voor bij de borrel, als lunch of als tussendoortje: deze courgettekoekjes. Ze zijn makkelijk te maken, en bevatten veel groenten. De halloumi maakt deze fritters helemaal af. -
Wat Eten We Vandaag: Piri piri drumsticks met gegrilde paprika
Zo’n gerecht dat vrijwel iedereen lust: piri piri drumsticks. We bakken de drumsticks eerst kort aan, zodat ze een mooi, bruin kleurtje krijgen. Vervolgens garen we ze met de paprika én zelfgemaakte marinade in de oven. De marinade krijgt door de rode rawit peper een lekker pitje.
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
-
-
PREMIUMKoken & eten
‘We eten veel te veel suiker. Laten we onze voeding ontzoeten’
Een zoete smaak was altijd een teken van veilig, voedzaam en lekker eten. Suiker is inmiddels overal en we worden er ziek van. Zijn zoetstoffen de oplossing? Gezondheidswetenschappers Jaap Seidell en Jutka Halberstadt pleiten voor het ontzoeten van onze voeding. -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?