Minder werk met de hand, meer tijd om te genieten van de gezelligheid.
Volledig scherm
Minder werk met de hand, meer tijd om te genieten van de gezelligheid. © Shutterstock

Deze 5 topapparaten besparen je veel werk in de keuken

Koken & etenHeb je flink wat etentjes gepland voor het einde van het jaar en sta je erop om dan zelf veel te koken en bakken? Leuk, maar wel arbeidsintensief. Met dank aan deze ‘keukenrobots’ bespaar je jezelf veel werk.

Bosch CreationLine MUM58243 (€ 400)
Het Duitse merk Bosch bracht begin dit jaar deze klassieke keukenrobot op de markt. Fijn zijn de vele opzetstukken, zoals een klopper, menger, kneedhaak, en meerdere snij-, rasp- en hakschijven.

De motor is met 1000 Watt behoorlijk krachtig, de inox mengkom heeft een capaciteit van 3,9 liter. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je in één ruk 1 kilo bloem met nog extra ingrediënten erbij kan verhakkelen. Dat gebeurt in zogenaamde planetaire draaibewegingen (de mixer draait rond de rand van de kom, zoals de aarde om de zon draait) voor een mooi egale mix. 

(lees verder onder de foto)

Bosch CreationLine MUM58243.
Volledig scherm
Bosch CreationLine MUM58243. © Bosch

KitchenAid Artisan 5KSM175PS (€ 700)
Het Amerikaanse KitchenAid heeft deze stevige gast uit zijn Artisan-reeks in de winkelrekken staan, met een mengkom uit roestvast staal van 4,8 liter en een vermogen van 300 watt.

Klopt, het is een heel stuk minder vermogen dan de eerder vermelde keukenrobot van Bosch, maar dat compenseert deze KitchenAid door de directe aandrijving.

De opzetstukken draaien perfect mee met de staaf, waardoor er geen vermogen verloren gaat. Om die reden is deze keukenrobot ook zeer geschikt om de zwaardere deegwaren te mixen. Op designvlak valt de retrolook bij veel mensen erg in de smaak, en hij is bovendien beschikbaar in liefst zestien verschillende kleuren.

(lees verder onder de foto)

KitchenAid Artisan 5KSM175PS.
Volledig scherm
KitchenAid Artisan 5KSM175PS. © KitchenAid

Smeg SMF01CREU (€ 445)
Ook het Italiaanse topmerk Smeg mixt design met kracht in de keuken. Er zitten drie opzetstukken bij en de snelheid is instelbaar van 1 tot 10. Zo heb je zelf meer controle op het bereidingsproces.

Aan de schoonmaak is ook gedacht. Zo is de kom van aluminium en is er ook een antispatdeksel en een vertraagde startfunctie, zodat jij en je aanrecht niet onder de bloem zitten.

(lees verder onder de foto)

Smeg SMF01CREU.
Volledig scherm
Smeg SMF01CREU. © Smeg

Kenwood Chef Elite (€ 380)
Een opzetbaar antispatdeksel vinden we ook terug bij de Kenwood Chef Elite, net als handvatten aan de mengkom zelf, die het hanteren erg gemakkelijk maken.

Laat je niet op het verkeerde been zetten door de eenvoudige looks van deze Chef Elite, want dit is een krachtige alleskunner. Zo krijg je een heleboel erg handige accessoires, die je in hoogte kan verstellen en waar je ook sapjes mee kan mixen of raspen. En dan is er die ontzettend krachtige motor van 1200 Watt: het apparaat zal dus niet snel oververhitten als je stevig brooddeeg wil kneden.

(lees verder onder de foto)

Kenwood Chef Elite.
Volledig scherm
Kenwood Chef Elite. © Kenwood

Tristar MX-4817 (€ 90)
Keukenrobots zijn niet echt goedkope machines, maar als je het toch iets budgetvriendelijkers wil, is deze van het Nederlandse merk Tristar een aanrader.

Dit toestel kan je helpen om een paar typische keukenklusjes te verlichten; kloppen, kneden en mixen doe je bijvoorbeeld vlotjes dankzij de drie deeghaken. De mengkom heeft een inhoud van vijf liter.

Opgelet: als je echt aan de lopende band met zwaar pizza- of brooddeeg aan de slag wil gaan, zal dit toestel na verloop van tijd toch wat licht uitvallen, maar voor sporadisch gebruik kan het een welkome hulp zijn voor de hobbybakker. 

(lees verder onder de foto)

Tristar MX-4817.
Volledig scherm
Tristar MX-4817. © Tristar