De invloed van voeding: ‘Veel ziekten kunnen voorkomen worden door gezonder te eten’
We weten dat een wortel gezond is en dat we een slagroomtaartje beter kunnen laten staan. Toch eten we in het dagelijks leven veel voedingsmiddelen die niet goed voor ons zijn. Tegelijkertijd stijgt het aantal mensen met overgewicht en komen ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker veel voor. Hoeveel invloed heeft onze voeding op onze gezondheid?
De Wereldgezondheidorganisatie (WHO) presenteerde onlangs het European Regional Obesity Report 2022, waarin gesproken wordt van een ‘obesitas-epidemie’. Het rapport is niet mals: overgewicht is een van de belangrijkste doodsoorzaken op dit moment, aangezien het kan leiden tot ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.
In Europa heeft bijna 60 procent van de volwassenen overgewicht en dit percentage neemt nog steeds toe, ook in Nederland. ,,Voeding heeft veel invloed op je gezondheid. Zowel op een gunstige als op een ongunstige manier”, vertelt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekten aan Wageningen University & Research. ,,Ongezonde voeding kan leiden tot overgewicht en chronische ontstekingen, en daardoor tot allerlei ziektes. Maar liefst 90 procent van de diabetes type 2-diagnoses kan voorkomen worden door gezonder eten en meer beweging. Bij hart- en vaatziekten is dit 70 procent en bij darmkanker 50 procent.” Ook andere soorten kanker worden in verband gebracht met overgewicht en ongezonde voeding, zoals borst- en prostaatkanker.
Een groot probleem, zegt Kampman. De ziektes komen namelijk veel voor in ons land: een op de twee mensen krijgt diabetes type 2 of een hart- en vaatziekte, en een op de drie mensen krijgt kanker. ,,En de leeftijd waarop mensen het krijgen wordt ook steeds lager”, aldus de hoogleraar.
Maar liefst 90 procent van de diabetes type 2-diagnoses kan voorkomen worden door gezonder eten en meer beweging. Bij hart- en vaatziekten is dit 70 procent en bij darmkanker 50 procent
Eet volgens de Schijf van vijf
Wat moeten we vooral wél op het menu zetten? ,,Groenten, fruit en andere plantaardige voedingsmiddelen, zoals noten, peulvruchten en volkoren producten”, zegt Kampman. We eten veel te weinig vezels; gemiddeld slechts 20 gram per dag terwijl we zo’n 30 tot 40 gram nodig hebben, afhankelijk van of je man of vrouw bent. Een lage vezelinname kan het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker verhogen.
,,Het gaat vooral om het grote geheel. We kunnen niet over één specifiek voedingsmiddel zeggen dat het ziektes voorkomt of juist veroorzaakt”, legt Kampman uit. ,,Wel kun je beter minderen met rood vlees, tot een maximum van 500 gram per week. Daarvan weten we dat het de darmwand irriteert en daardoor tot darmkanker kan leiden. Ook verhoogt de consumptie van veel rood vlees het risico op diabetes.”
,,Het gaat daarnaast ook vaak om een combinatie van ongezond en een tevéél aan eten. Te weinig goede voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels, en juist te veel calorieën.” De hoogleraar adviseert om volgens de Schijf van Vijf te eten. ,,De Schijf is gebaseerd op de richtlijnen Gezonde Voeding, die zijn gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.”
Voorbereiding is belangrijk: maak een weekschema en haal vervolgens alles in huis voor die week
Stel kleine doelen
Veel mensen weten wel dat ze meer groenten en fruit moet eten, en minder snacks, maar het vervolgens ook echt doen is volgens Kampman vaak het grootste struikelblok. Dat herkent diëtist Berdien van Wezel van Gezond Leven Diëtisten. ,,Het is heel moeilijk om gewoontes, die je vaak al in je jeugd hebt aangeleerd, zomaar te veranderen”, legt zij uit.
,,Voorbereiding is belangrijk: maak een weekschema en haal vervolgens alles in huis voor die week. Om in de actiemodus te blijven kan het helpen om je voeding bij te houden in een dagboekje of app. En stel uitdagende, maar kleine doelen”, is haar advies. Zeg niet: ‘Ik ga vanaf nu alleen maar gezond eten’, maar stel een doel als: ‘Ik ga elke dag een stuk groente bij de lunch eten’ of: ‘Ik ga elke dag een stuk fruit tijdens het ontbijt eten’. Deze kleine doelen kunnen uiteindelijk nieuwe gewoontes worden, met een gezonder eetpatroon als resultaat.
Hoeveel groente en fruit moet een kind eten? De experts van Ouders van Nu leggen het je uit.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Mensen met suikerziekte lijken baat te hebben bij maximaal 10 uur per dag eten
Eten binnen een beperkt aantal uren per dag lijkt een positief effect te hebben bij volwassenen met diabetes type 2. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht lieten proefpersonen maximaal tien uur per dag eten. Dat bracht hun bloedsuikerspiegel omlaag. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Wat Eten We Vandaag: Gemarineerde zalm met little gem en citroendressing
In dit recept grillen we zowel de zalm als little gem (een soort mini kropsla) op de barbecue. Beiden krijgen hierdoor een fijne grilsmaak. Samen met de frisse citroendressing en granaatappel krijgt het gerecht een zomerse twist. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
Koken & Eten
Appels, peren en druiven doen het goed, maar extreem weer maakt komende maanden wel ‘spannend’
Nederlandse telers van appels en peren verwachten in het najaar ongeveer evenveel kilo's te oogsten als vorig jaar. Wijnboeren zijn eveneens tevreden. Het wordt nog wel spannend, melden de ondernemers. Want de droogte, de hitte, hagelbuien en ongedierte kunnen nog roet in het eten gooien. -
Koken & Eten
Dit is waarom een op de tien mensen nierschade heeft en daar niets van voelt
Zout is onmisbaar voor ons lichaam, maar te veel kan schade geven aan onze nieren. Vandaag is het Wereld Nieren Dag, dat het belang van gezonde nieren onder de aandacht brengt. Dat is hard nodig, want we eten nog steeds te veel zout en één op de tien mensen wereldwijd heeft nierschade. -
We moeten meer bewegen
Een week geen suiker, een maand geen drank: dit is het geheim van de challenge
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 17: zeven dagen geen toegevoegde suikers eten, kan dat wel als je sport?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer