De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
Koken & etenIn de vierde aflevering van Heel Holland Bakt - die werd bekeken door 3,1 miljoen kijkers - beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen.
Delen per e-mail
We mogen nog een tijdje niet op vakantie naar Italië, maar gelukkig kun je gewoon Italiaans blijven koken. De zeven thuisbakkers in bakprogramma Heel Holland Bakt konden zich in de vierde aflevering even wanen in het land waar het leven zoet is.
De eerste opdracht is ook zoet: tiramisu met lange vingers, mascarpone en espresso als basis maar dan wel in de vorm van een taart én met een eigen twist. Thijs scoort punten bij de jury met zijn versie. Hij heeft volgens presentator André van Duin ‘een krulspeld’ gemaakt: een chocoladekrul. Jurylid Janny van der Heijden is zeer te spreken over de taart: alle smaken kloppen. ,,Megagoed", vindt collega-jurylid Robèrt van Beckhoven met een zachte g. Ook Eric krijgt volop complimenten. Van der Heijden vindt zijn taart goed van smaak en zijn lange vingers 'met een klein krokantje’ zijn goed gelukt. Daniël heeft wat Van der Heijden zelfs ‘de nieuwe standaard’ gepaald. Zij vindt zijn versie lekkerder dan klassieke met die custard erin. ,,Ik vind het echt een hele lekkere tiramisu.” Van Beckhoven kan haar alleen maar gelijk geven. ,,Je hebt echt een eigen draai eraan gegeven.” Van Duin constateert dat de maker staat te glunderen. ,,Dit is heerlijk om te horen", aldus de bakker.
Ik bak te safe
De vrouwen laten het een beetje afweten: Ellen heeft een wel erg stevige chocoladelaag gefabriceerd, Elizabeth had tijd over maar besteedde die niet aan het netjes afwerken van haar taart en Sabine bodem was niet goed: haar cornflakes kwamen taai uit de oven. Rianne struikelde over haar behoudende bakstijl. Van der Heijden, die toch altijd de subtiliteit zelve is, noemde de taart zelfs een beetje saai. ,,Ik bak te safe", gaf de leerkracht toe.
Patissiers allez
In de tweede ronde werd veel gelachen én Frans gesproken. Een puit d’amour is volgens Van Duin een ‘liefdesputje’ en in plaats van ‘Bakkers klaar, bakken maar’ zegt hij ‘Patissiers allez'. Het is een lastig putje, die soes met crème chiboust erin. Thijs probeert Ellen bij de les te houden. ,,Later lach je erom.” ,,Zo irritant dat het hier niet lukt”, moppert Ellen. Ze wisselt uiteindelijk haar beslag met die van haar vriendelijke achterbuurman die toch nog een restje heeft. De crème is een crime, want het mengen is mislukt vaak. ,,De mijne heeft stukjes", biecht Rianne op. Veel kandidaten prutsen met de salamander - om de crème te branden. Don't try this at home, adviseert Van Duin. ,,No essayer a la maison”, maakt Thijs ervan.
Het einde van het liedje is dat er maar twee een soort van gelukt zijn: die van Daniël en van Thijs. ,,De mannen staan bovenaan na de eerste dag", concludeert Van Beckhoven. ,,De dames moeten er tegenaan.”
Ik vind het in het echt ook geen mooi gebouw
Het lukt de meeste vrouwen echter niet om een deuk in een pak boter te slaan. Sabines brood van haar Eiffeltoren is wat slap, Ellens Dom is niet zo netjes en Rianne miste de kans iets spannends van haar focaccia te maken. Alleen Elizabeth slaagt met vlag en wimpel met haar Big Ben met veel goud. ,,Een feestje om naar te kijken.” ,, Well done, queen Elizabeth", wuift Van Duin haar uit als ze naar haar werkbank terug gaat.
De mannen doen het grosso modo beter: Thijs’ Colosseum is mooi en het broodje dat hij heeft gemaakt is prima op smaak de enige ‘kritiek’ die Eric krijgt op zijn Waterpoort van Sneek is dat het suikerbrood zo lekker is dat je niet kunt stoppen. Alleen Daniël zakt door het ijs. Zijn Hamburgse concertgebouw ziet er niet mooi uit. ,,Ik vind het in het echt ook geen mooi gebouw dus ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik de jouwe ook niet mooi vind.’’ Zijn broodje is wél lekker. Wat een raar weekend, concludeert de jury na afloop. Daniël bakte eerste sterren van de hemel en bungelt bij de derde opdracht onderaan.
Over de meesterbakker hoeft de jury niet lang na te denken: dat is Thijs. ,,Dokter Thijs”, zoals Van Duin hem noemt. ,,Het is gelukt”, reageert de Leidenaar. Er zijn drie bakkers in de gevarenzone: Rianne, Ellen, Sabine. ,,We moeten denken bij wie nog de meeste potentie zit", zegt Van Beckhoven. De vertrekker is Rianne. ,,We gaan je lach vooral missen”, zegt Van Duin. ,,Het was mooi avontuur. Het is zo bijzonder als het lijkt", reageert de vertrekkende bakker met een snik.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stadsbestuur buigt voor horeca en past regels zo aan dat culinaire wandelingen toch nog mogen
De gemeente heeft de regels aangepast voor stadswandelingen die bedoeld zijn om de horeca te ondersteunen. Ze kunnen nu conform de coronaregels alsnog doorgang vinden. -
PREMIUM
Sneller uit het ziekenhuis dankzij eiwitrijke hapjes: beter voor de patiënt én goedkoper
Kokos-mangoshake, vegetarische kapsalon, een kaasbroodje met dip. Met zes kleinere eiwitrijke porties per dag, in plaats van de gebruikelijke drie, laat het HagaZiekenhuis patiënten beter en sneller herstellen. -
PREMIUMDe Pollepel Thuis
Direct naar de ‘bajes’ voor coole cocktails en de beste kipsaté van de houtskoolgrill
De Saté-man en de Dr. runnen sinds 2019 samen Calaboose, een hip eettentje annex cocktailbar in Kralingen. Met Indonesische afhaalgerechten en cocktails uit limonadeflesjes worstelen ze zich door de lockdown. Maar hun kipsaté van de houtskoolgrill is en blijft de lekkerste van Rotterdam. -
Koken & eten
Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
Koken & eten
Wakker Dier: zuivellobby liegt - ondanks waarschuwing - nog steeds op websites
Op elf websites van de Nederlandse Zuivel Organisatie staan uitingen die de Reclame Code Commissie eerder beoordeelde als misleidend. De zuivellobby blijft onjuiste informatie verspreiden en daar wil dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier een einde aan maken.
-
Wat Eten We Vandaag: Spruitjesstamppot met appel en bacon
Deze spruitjesstamppot heeft een frisse, zoete twist door de toevoeging van appel. Daarnaast zorgt de knapperige bacon voor een lekkere bite. Dit heerlijke gerecht staat in 35 minuutjes op tafel en is een lekkere variatie op de traditionele spruitjesstamppot. -
Koken & Weten
Waarom je moet uitkijken met sommige soorten goedkope kaneel
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is kaneel gezond? -
PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs.