Daarom heb je tijdens de zomer meer last van slechte adem
Koken & etenJe adem ruikt niet zo fris? Maak je niet al te veel zorgen, dat overkomt iedereen wel eens. Maar lijkt het alsof je tijdens de warme zomermaanden altijd en overal muntjes of kauwgom mee naartoe moet nemen uit voorzorg? Daar is een logische verklaring voor.
Dehydratatie blijkt een grote rol te spelen. ,,Iedereen weet dat je tijdens de zomermaanden meer vocht verliest omdat je meer zweet. Het is dus écht belangrijk om voldoende te drinken, aldus halitose-expert Harold Katz in de Britse krant Metro. ,,Bovendien wordt dat probleem nog erger als je medicatie tegen hooikoorts neemt, een dieet volgt omdat je probeert af te vallen of vaker buiten sport.''
Er is ook nog een tweede reden voor het onaangename geurtje. Onze voorliefde voor verfrissende alcoholische drankjes en zoetigheden als ijsjes, waar we tijdens de tropische zomermaanden vaker voor bezwijken. ,,In je mond zitten anaërobe bacteriën en die zijn dol op suiker. En zoals je al kan raden, ruiken die bacteriën niet bepaald naar rozen en meiklokjes.''
Alcohol zorgt er niet alleen voor dat je dehydrateert, maar zit ook nog eens bomvol suiker. Terrasjes pakken is plezierig, maar je adem lijdt eronder.
Om het nog erger te maken, kunnen alle lekkernijen die bij de typische, zomerse barbecue horen ook halitose veroorzaken - zo heet het fenomeen van een slechte adem officieel. Van ui tot knoflook, sausjes en vinaigrette, stuk voor stuk zorgen ze voor een zogenoemde plakbek. ,,Vaak blijven stukjes vlees, worstjes en ribbetjes ook vaak zitten tussen je tanden. Als je dan niet flost, krijgen die slechte bacteriën helemaal vrij spel'', legt Katz nog uit.
Hoe kom je ervan af?
Gelukkig ligt de remedie dan ook voor de hand: zorg dat je goed gehydrateerd blijft. Drink met andere woorden voldoende water en eet tussendoor waterrijk fruit zoals ananas, meloen of sinaasappel. Na een maaltijd doe je er goed aan je tanden te poetsen of als dat niet lukt, kun je het beste voor suikervrije kauwgom gaan.
Daarnaast geef je best je tong wat extra aandacht. Die is immers een ideale broedplaats voor bacteriën, dankzij de warmte, het vocht en de zachte hobbelige textuur. Er is dan ook niets effectiever dan minstens twee keer per dag met een tandenborstel of tongschraper alle viezigheid die op je tong achterblijft, weg te schrapen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken&Eten
Van tomatensaus tot kruidenboter: vijf bekende recepten maar dan met minder zout
Eet je te veel zout? Je bent niet de enige: 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. De Nierstichting lanceert vandaag een campagne om daar aandacht voor te vragen en deelt zoutbewuste recepten. -
Vijf redenen waarom je niet van je buikje af komt
Ondanks verwoede pogingen (lees: vele zweetsessies in de sportschool) raken veel vrouwen dat dekselse buikje en die vervelende lovehandles maar niet kwijt. Hoe komt dat en vooral: hoe raak je er toch van verlost? -
Wat Eten We Vandaag: Tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen
Deze tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen is de perfecte keuze wanneer je gezonder wilt eten. Tempeh is een vleesvervanger en bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Het bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen, zoals vitamine B2, ijzer en calcium. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
Vier redenen om wél koolhydraten te eten
Omdat suiker dik maakt, stappen veel mensen over op een koolhydraatarm dieet. De vraag is of dat wel zo verstandig is, want je darmen hebben koolhydraten nodig. Dit zijn vier gevolgen van een tekort. -
Wat Eten We Vandaag: Baklava
Baklava: een zoete lekkernij van filodeeg en pistachenoten. De vele knapperige laagjes worden aan elkaar geplakt met suikerwater en een vulling van gemalen pistachenoten. Heerlijk als dessert of bij de thee. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.