‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’

VideoDe passie spat er vanaf als je met Tess Posthumus praat over cocktails. Ze vertelt enthousiast over het vinden van de juiste mix tussen alcohol, kruiden en fruit. Of over welk glas en welke garnering je het beste kunt gebruiken. Laat het maar aan de Amsterdamse (30) over, ze is niet voor niets de beste vrouwelijke bartender ter wereld. De favoriete cocktailrecepten van Tess zijn verwerkt in haar nieuwe boek Masterclass: Cocktails. 

Tess Posthumus, de beste vrouwelijke bartender ter wereld.
Volledig scherm
Tess Posthumus, de beste vrouwelijke bartender ter wereld. © Floris Heuer

Nederlanders drinken steeds vaker cocktails, niet alleen tijdens de zomervakantie, maar ook in eigen land. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven openden de laatste jaren heel wat cocktailbars de deuren. Tess opende anderhalf jaar geleden samen met Timo Janse haar eigen bar Flying Dutchmen in Amsterdam. 

,,Ons land kent een ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit. Tijdens een etentje buiten de deur drinken we vooral bier of de huiswijn. Toch zie je ook bij ons een kentering. We zijn ons steeds bewuster van wat we consumeren en zoeken nieuwe ervaringen. Trends zoals de gin&tonics zijn daar een voorbeeld van, maar dat geldt ook voor het bereiden en drinken van cocktails.’’

Experimenteren

De koningin van de cocktails vindt het heerlijk om met ingrediënten te experimenteren. ,,Je kunt echt heel veel in een cocktail verwerken. Uitzondering is zuurkool, laatst moest ik een cocktailwedstrijd jureren en de mix met zuurkool was geen succes.’’ Wie haar boek leest, krijgt zin om meteen aan de slag te gaan om lekkere mixdrankjes te maken. 

,,Dat is nou net de bedoeling’’, lacht Tess. ,,Veel mensen denken dat het maken van een cocktail behoorlijk ingewikkeld is, maar dat valt reuze mee. Met een maatbeker en een shaker in huis kom je al een heel eind. Ik raad iedereen aan om eerst het cocktailrecept te volgen, zodat je kennis krijgt van de juiste balans tussen zoet, zuur, zout en bitter. Een cocktail moet een verrassing zijn, je drinkt het als het ware ‘in laagjes’. Als je dat onder de knie hebt, zul je merken dat je wilt experimenteren met smaken. Tuurlijk, niet alles zal meteen lukken, maar het zó leuk om te doen.’’

Verschillende glazen zijn geschikt voor cocktails.
Volledig scherm
Verschillende glazen zijn geschikt voor cocktails. © Saskia Lelieveld

Door 74

Tess leerde het vak bij de befaamde cocktailbar Door 74 in Amsterdam. Inmiddels is ze dus mede-eigenaar van haar eigen bar, reist ze de wereld over om horeca-advies te geven, organiseert ze cocktailwedstrijden en schrijft ze dus ook boeken. 

,,Ik heb veel energie en ben alweer druk bezig met het schrijven van mijn derde boek. Dat gaat over jenever, daar zijn wij in Nederland wereldberoemd mee geworden en deze drank is bezig met een revival. Alleen al de geschiedenis over het stoken van jenever is een boek waard. Ik gebruik jenever ook vaak als basisdrank voor cocktails.’’

Volledig scherm
© Saskia Lelieveld

In het boek Masterclass: Cocktails staan meer dan tachtig recepten (ook zonder alcohol), wij selecteerden er alvast twee:

Bloody Maria

Ingrediënten: 45 ml tequila, 10 ml citroensap, 6 druppels tabasco, 4 dashes, worcestershiresaus, 120 ml tomatensap
Glas: longdrinkglas
Garnering: gemalen zwarte peper, grof zeezout en een limoenpartje
Bereiding:  schenk de tequila, het citroensap, de tabasco, worcestershiresaus en het tomatensap in een shaker tin. Vul vervolgens de shaker tin met ijsblokjes en rol heen en weer. Vul een longdrinkglas met ijsblokjes. Strain de cocktail in het longdrinkglas. Maal wat verse zwarte peper en zeezout bovenop de cocktail en garneer met een limoenpartje.

Mimosa

Ingrediënten: 50 ml vers sinaasappelsap, 100 ml champagne, 10 ml Cointreau
Glas: flûte 
Garnering: sinaasappelzest
Bereiding:  schenk het verse sinaasappelsap in een champagneflûte, top voorzichtig up met champagne zodat het niet overstroomt. Roer de cocktail voorzichtig door. Float de Cointreau bovenop. Garneer de cocktail met een sinaasappelzest.

Het nieuwste boek van Tess Posthumus.
Volledig scherm
Het nieuwste boek van Tess Posthumus. © RV

Het boek Masterclass: Cocktails (160 pagina’s, 16,99 euro) is vanaf nu te koop in de (online) boekhandel en op tessposthumus.com.