Citrus gevulde zeebaars
Het bereiden van hele vissen is een uitdaging. Je moet het vuur flink hoog opstoken en de goed gezouten vis op het rooster of in de pan leggen. Omdraaien doe je pas als de huid mooi krokant geworden is en niet langer plakt. Maak hem af met een gegrilde-citrusvinaigrette en eet met je handen, dan weet je zeker dat je geen graten meepakt en geniet je dubbel.
Ingrediënten (4 personen):
- 4 hele zeebaarzen, schoongemaakt en geschubd (laat je visboer dit alvast doen)
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 citroen, in dunne plakken gesneden
- 1 limoen, in dunne plakken gesneden
- 1 sinaasappel, in dunne plakken gesneden
- 4 takjes tijm
- 4 takjes rozemarijn
- 3 el grof zeezout
Gegrilde-citrusvinaigrette:
- 2 citroenen, gehalveerd
- 20 ml witte wijnazijn
- 2 el fijne mosterd
- 100 ml olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Benodigdheden:
- Barbecue voor direct grillen of een grote grillpan
- Keukentouw
- Gietijzeren grillrooster (optioneel)
Bereidingswijze (voorbereiding ½ uur, bereiding circa ½ uur):
Voorbereiding:
- Spoel de vissen af onder koud water en dep droog.
- Vouw de buikholte open en bestrooi deze met zout en versgemalen zwarte peper.
- Vul de buikholte vervolgens met plakjes citrusfruit en verse kruiden.
- Omwikkel elke vis met keukentouw zodat de vulling tijdens het grillen blijft zitten.
- Bereid een barbecue met gietijzeren rooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt of verhit een grote grillpan.
- Heb je een dikke vis? Zorg dan voor een bereiding op wat lagere temperatuur, zodat de vis rustig kan door garen zonder dat de huid verbrandt.
- Leg voor de gegrilde-citrusvinaigrette de citroenen met de snijkant op het rooster en gril tot het vruchtvlees licht geblakerd is.
- Knijp de citroenen uit in een kom, voeg de witte wijnazijn en mosterd toe en roer goed.
- Voeg vervolgens de olijfolie druppelsgewijs al roerend toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Vet het gietijzeren rooster van de barbecue of de grillpan goed in met olie.
- Bestrooi beide zijden van de gevulde vissen royaal met grof zeezout en leg de vissen op het rooster.
Bereiding:
- Gril ze circa 5 minuten met gesloten deksel tot de huid mooi bruin en krokant is geworden en makkelijk loskomt van het rooster. Draai de vis om en gril nogmaals circa 5 minuten.
- De vis is klaar als het visvlees stevig aanvoelt als je het indrukt. Haal de vissen van de barbecue of uit de grillpan, knip het keukentouw los en besprenkel royaal met de gegrilde-citrusvinaigrette.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren. -
Getest: Dit is de beste inbouwvaatwasser
Wat is de beste inbouwvaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Wat Eten We Vandaag: No-bake cheesecake ontbijttaartjes met passievrucht
Deze ontbijttaartjes hebben een zachte dadelbodem en zijn gevuld met roomkaas en kwark. Door de vulling te combineren met kokosyoghurt zijn de taartjes zeer geschikt als voedzaam ontbijt. Ideaal om een dag van te voren klaar te maken, zodat er ’s ochtends een heerlijke verrassing op je te wachten staat. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven.