Cider is een feestelijk, licht alcoholisch drankje
Het was een uitzonderlijk goed appeljaar. Zo goed dat Arianne Hoogstrate uit Kloetinge allerlei mogelijkheden ging onderzoeken om haar appels van diverse rassen te verwerken. Naast de verkoop in haar boerderijwinkel natuurlijk.
,,Na een brainstorm met Franka de Winter van Leuk Zeeuws kwamen we tot de conclusie dat een Zeeuwse Appelwien oftewel een cider wel eens een goed idee zou kunnen zijn. En zo gezegd, zo gedaan”, lacht Hoogstrate.
Cider is een goede dorstlesser en je kunt er mee koken. Het wordt gemaakt van gefermenteerde appelen. Het is vooral in Engeland, Frankrijk, maar ook in Spanje, Canada en zelfs tot in Japan erg populair. ,,Hier wordt het ook steeds hipper”, weet Hoogstrate. ,,Wellicht omdat er minder alcohol in zit. In onze Appelwien zit bijvoorbeeld maar 7,5 procent alcohol We maakten deze cider van rembrandtappelen. Niet alleen zijn deze precies goed tussen zoet en zuur, ze zijn ook lekker hard waardoor je minder bezinksel krijgt in de cider. Door het bubbeltje erin is het een feestelijk drankje, zeker met het oog op de decembermaand.” Het gaat hier om ambachtelijk gemaakte cider wat een positief effect kan hebben op het suiker- en cholesterolgehalte in het bloed door de plantaardige oxidanten.
Cider is heel geschikt om mee te koken. Bijvoorbeeld met mosselen. Bak een sjalot met 2 knoflooktenen aan in boter. Voeg 80 ml. kookroom en 80 ml. cider toe. Roer er een rood pepertje door met wat fijn gesneden prei. Doe er 4 kg. mosselen bij en laat ze twee keer koken. Bestrooi met peterselie en serveer met zuurdesembrood. De rest van de cider drink je hier natuurlijk lekker bij op.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Wat Eten We Vandaag: quiche met sardine en venkel
Deze quiche heeft een zoetzure smaak dankzij de vulling van ui, venkel en sardines. We gebruiken zelfgemaakt deeg. Geen zin of tijd om je eigen deeg te mixen? Koop dan bevroren bladerdeeg. -
Wat Eten We Vandaag: Karameltaart
Karamel: wat kunnen we daar van genieten, zeker in een taart. Door de suikers is karamel niet altijd een gezonde optie. Ben jij op zoek naar een gezondere variant van dit zoete, gouden goedje? In dit recept voegen we geen geraffineerde suikers toe en maken we ‘karamel’ van dadels en amandelpasta. -
PREMIUMmet video
Het ruikt en smaakt als vlees, maar dit patatje zuurvlees van Vera komt uit de 3D-printer
Een frietje met wat? Zuurvlees uit de 3D-printer? Jazeker, Rotterdam heeft er sinds vandaag een bijzonder patatje mèt bij. De klassieke combinatie met zuurvlees, maar dan ‘koe-loos’. Bij de Frietboutique, de bedenker, is deze vegan en prijswinnende snack vanaf nu verkrijgbaar. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta ‘Alfredo’ met kip en gedroogd eigeel
Pasta Alfredo is het pastagerecht met boter en Parmezaanse kaas en is vernoemd naar zijn bedenker: Alfredo di Lelio. De Italiaan maakte het recept meer dan honderd jaar geleden in zijn restaurant in Rome. Nog steeds smullen we van dit romige gerecht waar je instant een goed gevoel van krijgt. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.