Chocolademerk wijst op ‘gevaar’ voor gezondheid bij eigen product
Tony’s Chocolonely, bekend van de populaire chocoladerepen, is voorstander van een suikertaks, zo maakte het bedrijf bekend. Daar ging wel een langdurige discussie aan vooraf, vertelt chocolade-topman Henk Jan Beltman.
Het bedrijf achter de populaire repen van Tony’s Chocolonely is een voorstander van een suikertaks. Gezondheid is belangrijker dan ooit, zo is de redenering, en zoals de makers schrijven: ‘Laten we eerlijk zijn, onze chocolade dankt een groot deel van zijn kraak en smaak aan suiker. Tussen de 27 en 54,5 procent, afhankelijk van de reep.’
Het is verplicht voor tabaksfabrikanten om een waarschuwing op de verpakking te zetten, maar in kringen van snoepproducenten is het niet gebruikelijk om op de gevaren van suiker te wijzen. En zeker niet om eerlijk toe te geven dat het eten van je product schadelijk is voor je gezondheid.
,,Vooral een marketingtruc lijkt me?” is de eerste reactie van Elif Stepman, campaigner bij Foodwatch. ,,Ook wel gemakkelijk om te lobbyen voor een suikertaks nádat de overheid in het regeerakkoord heeft aangekondigd dat er een taks komt.” Stepman heeft dubbele gevoelens over de openheid. ,,,Aan de ene kant doen niet veel bedrijven dit. Aan de andere kant zien we dat steeds meer bedrijven meeliften op duurzame en gezondheidstrends.”
‘Meelopen’
Retailexpert Paul Moers spreekt van een ‘krankzinnige en volledig mislukte actie’. ,,Dit is iets heel anders dan sigaretten. Elke sigaret die je rookt is schadelijk, terwijl dat bij suiker alleen zo is als je er te veel van eet.” De timing om juist nu met zo’n statement te komen, vindt Mors ‘meelopen’. ,,Waarom niet twee jaar geleden? Dat zou sterker zijn geweest. Ik durf wel te wedden dat een bedrijf als Mars er alles aan doet om dit tegen te houden.” Op de repen heeft Moers verder niets aan te merken. ,,Het is uitstekende chocolade.”
‘Wij zijn onderdeel van het suikerprobleem’, schrijft Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely onomwonden op zijn LinkedIn. In een telefonische toelichting legt hij uit dat de beslissing om dit pleidooi te houden niet zonder voorgeschiedenis is. ,,Wij willen illegale arbeid uit de cacaowereld halen. Daarbij kunnen we niet ontkennen dat er in de chocolade suiker zit die calorieën leveren aan veel consumenten die die calorieën niet nodig hebben. We hebben er intern veel discussie over gehad.”
Vrachtwagens vloeibare suiker
Beltman maakt de vergelijking met champagne. ,,Is die minder feestelijk als er accijnzen op worden geheven?” De timing - waarom nu en niet eerder - hangt samen met de extra belasting die het nieuwe kabinet wil gaan heffen op suikerhoudende dranken. Nu is het moment juist voor een pleidooi voor een suikertaks, aldus Beltman.. ,,We hebben misschien niet de meest vooruitziende blik, maar als je wordt wakker geschud moet je gaan nadenken.” Hij wijst er verder op dat juist de afgelopen tijd in de Covid-pandemie duidelijk is geworden dat overgewicht voor extra druk op de gezondheidszorg zorgt. In het coalitieakkoord staat dat op termijn wordt gekeken of de taks breder wordt getrokken, maar het mag best wat sneller van Tony's.
,,We zijn een rare organisatie”, zegt Beltman. ,,Een beetje een vreemde eend in de bijt in onze branche. Het gaat ons niet om omzet maar om impact.” Dat het bedrijf qua omzet moet groeien om die impact te maken, wringt soms, erkent hij. Hij vindt dat ‘je wroeging mag voelen als je zoveel suiker de samenleving instuurt’. ,,Als je ziet hoeveel vrachtwagens vloeibare suiker wij gebruiken… Het is helaas een illusie om te denken dat je dezelfde smaak met suikervervangers kunt maken.”
In kleinere verpakkingen gelooft Beltman niet zo. ,,Dan mag je ze wel verkopen op middelbare scholen”, zegt hij, wetende wat er dan gebeurt: dan kopen leerlingen er gewoon twee. ,,Dat zie ik ook bij mijn eigen kinderen.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Tips en trucs voor in de keuken vind je in de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Video
Je blender schoonmaken is een klusje van niks met deze truc
Vind je de blender schoonmaken een lastige klus? In deze video uit de serie Keukenheks zie je hoe je het apparaat voor jou het werk laat doen. -
Vriezer ontdooien? 4 tips om de dikke ijslaag in je vriezer te verwijderen
Zit er een grote, dikke ijslaag tegen de wanden van je vriezer? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien! In aanloop naar de feestdagen maak je zo meteen extra ruimte voor lekkers. Hieronder vind je een stappenplan én tips voor de beste vriezers van dit moment. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
Blokker experimenteert met brood en chips dankzij samenwerking met Chinese robotsupermarkt
Bij Blokker kunnen klanten vanaf morgen ook brood, chips en andere voedingsmiddelen afhalen. Dat is mogelijk door een samenwerking met de Chinese robotwinkel Ochama, een kruising tussen een afhaalsupermarkt en een warenhuis. -
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei
Deze ovenschotel zit boordevol groenten en ziet er ook nog eens geweldig uit. De bovenkant bestaat uit toefjes zelfgemaakte aardappelpuree. Onder de laag romige puree zitten verrukkelijke ingrediënten zoals saucijzen, erwten en prei verstopt. -
Koken & Eten
Waarom je supermarkthummus moet laten staan en het beter zelf kunt maken
Het is morgen Internationale Hummus Dag. Hoogste tijd om de kikkererwtenspread onder de loep te nemen, want het is in de afgelopen tien jaar in rap tempo populair geworden. In iedere supermarkt zijn minstens vijf smaken te vinden.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer