Volledig scherm
Het probleem zit in hun brein. © Shutterstock

Brein obese kinderen werkt hen tegen bij verleidingen

Koken & EtenKinderen met een te hoge BMI hebben een dunnere prefrontale contex. Dat blijkt een nieuwe studie van de universiteit van Vermont. Daardoor zouden ze het moeilijker hebben om gezonde keuzes te maken dan kinderen met een normaal gewicht.

Om tot die vaststelling te komen bekeken wetenschappers van de universiteit van Vermont de hersenscans van 3000 9- en 10-jarige kinderen die een te hoge Body Mass Index (BMI), verhouding tussen gewicht en lengte, hebben. 

Op die scans zagen ze dat de obese kinderen een dunnere prefrontale cortex hadden, zo blijkt uit de publicatie in Jama Pediatrics, een maandelijks medisch tijdschrift van de American Medical Association. 

De prefrontale context maakt deel uit van de buitenste laag van de hersenen en speelt een belangrijke rol in het vermogen om je gedrag te beheersen. Dat die kleiner is bij zwaarlijvige kinderen, kan er volgens de onderzoekers voor zorgen dat deze kinderen minder geneigd zijn om gezonde keuzes te maken. De wetenschappers konden echter niet aantonen of het nou de obesitas is die de dunnere cortex veroorzaakt of omgekeerd. 

Volledig scherm
Het is moeilijk om van het lekkers af te blijven. © Shutterstock

Het onderzoeksteam vergeleek de scans met die van leeftijdsgenootjes zonder overgewicht. Daaruit bleek dat álle regio’s van de cortex, inclusief de prefrontale cortex, dunner waren bij kinderen met een te hoge BMI.

De jongeren werd ook gevraagd om vier taken uit te voeren waarbij de prefrontale cortex een belangrijke rol speelt zoals het sorteren van kaartjes en het ordenen van een lijst met woorden. Daaruit bleek dat de zwaarlijvige kinderen op drie van de vier tests slechter scoorden dan hun leeftijdsgenoten met een normaal gewicht. 

Besluitvorming

Onderzoekers denken dat die mindere resultaten te wijten zijn aan hun dunnere prefrontale cortex omdat ze daardoor minder goed zijn in besluitvorming, al kunnen ze het bewijs niet hard maken. ,,De resultaten suggereren dat een hogere BMI kan gelinkt worden aan een andere vorming van de prefrontale cortex en verminderde uitvoerende functies zoals besluitvorming.”

Slechte besluitvorming

Ze voegden eraan toe dat die slechte besluitvorming óók hun slechte keuzes qua voeding kan verklaren. ,,We weten niet in welke richting deze relatie gaat, noch dat we suggereren dat mensen met obesitas niet zo slim zijn als mensen met een gezond gewicht", zei professor Eliana Perrin van de Duke University tegen de Los Angeles Times. Zij is een van de auteurs die een toelichting op het onderzoek schreef.

Concreet bewijs dat obesitas de ontwikkeling van de hersenen beïnvloedt of omgekeerd is schaars. Er zijn veel kleinere studies gedaan die gemengde resultaten opleveren.

Er moet dus nog veel meer onderzoek gedaan worden om het verband volledig te begrijpen. Er zijn immers nog andere factoren die ervoor zorgen dat kinderen te zwaar zijn zoals onder andere hun sociaal-economische afkomst.

Hoe houd je je lichaam honderd jaar jong? Daarover gaat het college in deze video van verouderingsonderzoeker dr. Peter de Keizer (UMC Utrecht):