Bier zonder alcohol is vaak lekker, wijn meestal niet en dat komt door 'het gat’
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: waarom is alcoholvrij bier best aardig en valt alcoholvrije wijn vaak zo tegen?
Nog niet zo lang geleden was de hoeveelheid alcohol in wijn een teken van kwaliteit. Maar de vraag naar minder alcohol neemt toe. Wijnschrijver Harold Hamersma merkt het als hij proeverijen geeft. ,,Wat is het alcoholpercentage, meneer Hamersma?” Op de website van De Grote Hamersma is ‘alcoholvrij’ de meest gebruikte zoekterm en de verkoop van wijn zonder alcohol nam het afgelopen jaar met de helft toe.
Waar vraag is komt aanbod. ,,Enige tijd terug proefde ik voor het AD 85 verschillende alcoholvrije wijnen”, zegt Hamersma. ,,Daarvan bleken er uiteindelijk maar acht geschikt voor menselijke consumptie. En net heb ik flink wat nieuwe labels van Gall & Gall geproefd. Daar trof ik er weer een paar, maar het hield nog niet over. Met name met rood is het behelpen.”
Enthousiaster is het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid: Stap. Dat is minder logisch dan het wellicht lijkt. Stap, maar ook verslavingsdeskundigen, zijn bepaald niet enthousiast over alcoholvrij bier. Zoals een e-sigaret de drempel verlaagt om sigaretten te gaan roken, verlaagt alcoholvrij bier de drempel om bier met alcohol te gaan drinken, is de redenering.
,,Met het promoten van alcoholvrij bier worden jongeren onder de 18 vertrouwd gemaakt met biermerken”, zegt Stap-directeur Wim van Dalen. ,,Dat maakt de stap van alcoholvrij bier naar bier met alcohol kleiner. Wij raden ouders dan ook nadrukkelijk af om jongeren onder de 18 alcoholvrij bier te laten drinken.”
Anders is dat bij wijn, zegt Van Dalen. ,,De promotie van het merk speelt een minder belangrijke rol dan bij bier. Er zijn simpelweg te veel wijnmerken.” Hoewel dat nog niet is bewezen, denkt Van Dalen dat de promotie van alcoholvrije wijn minder negatieve bijwerkingen heeft dan de promotie van alcoholvrije biermerken. Voor volwassenen kan het een goed alternatief zijn.
Tijn Elferink vertelt in deze aflevering van de podcast Koken&Weten hoe het zit met wijn en bier:
Soort van lekker
De enige hobbel is dan nog de smaak. Hoe kan het dat alcoholvrij bier beter is dan alcoholvrije wijn? Bier wordt gemaakt van gerst en wijn van druiven. Ook zijn de regels voor wijn strenger; om een drank alcoholvrije wijn te mogen noemen, moet het eerst wijn zijn geweest. De beste alcoholvrije wijn die Hamersma ooit dronk, was geen wijn. ,,Het was een soort van lekker, iets dat je voor je plezier drinkt.”
Maar het belangrijkste verschil tussen alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn is wat Hamersma ‘het gat’ noemt. ,,Bier gaat van zo’n 5 procent alcohol naar 0 en wijn van 13 à 14 naar 0. Dat is moeilijker en dat proef je. Daarom zijn er wijnen waar de alcohol gedeeltelijk wordt verwijderd. Dan blijft er zo’n 8,5 procent achter, maar de kwaliteit houdt niet over. Het blijft leeg of gekunsteld smaken.”
Er zijn volgens Hamersma ook wijnen die van nature minder alcohol bevatten. ,,Het zijn meestal witte wijnen uit het Portugese noorden, Muscadet uit de Franse Loire en Duitse Rieslings.” Voor deze wijnen worden andere gisten gebruikt en de druiven worden onrijper geplukt. ,,Minder rijp, betekent minder suiker en dat betekent minder alcohol.” Wijnen met een natuurlijk laag alcoholpercentage bevatten zo’n 10,5 tot 11 procent alcohol. Een verschil van 3 procent klinkt misschien niet veel, maar het is een slok op een borrel. Een wijn met 13,5 procent alcohol bevat bijna 30 procent meer alcohol dan een wijn van 10,5 procent.
Minder alcohol is volgens Stap goed, maar geen alcohol is beter. Hamersma gelooft het meest in minderen. ,,Drink niet die hele fles leeg. Drink een glas en drink dan een goed glas.” Wie toch voor alcoholvrij wil, kan volgens de wijnschrijver het best kiezen voor een witte, mousserende wijn en die koud serveren. ,,De kou en de belletjes verdoven je smaakpapillen waardoor je minder goed proeft.”
Het oordeel
Bier bevat van nature zo’n 5 procent alcohol, wijn zo’n 13. Het gat van 5 naar 0 is kleiner en dus makkelijker. Zeker alcoholvrije rode wijn blijft behelpen. Ben je aangewezen op alcoholvrije wijn? Kies dan een witte, mousserende wijn en drink die koud.
Tips, trucs en inspiratie over eten vind je in de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vriezer ontdooien? 4 tips om de dikke ijslaag in je vriezer te verwijderen
Zit er een grote, dikke ijslaag tegen de wanden van je vriezer? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien! In aanloop naar de feestdagen maak je zo meteen extra ruimte voor lekkers. Hieronder vind je een stappenplan én tips voor de beste vriezers van dit moment. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Foodtrucks steeds populairder, aantal in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, zo blijkt uit cijfers van het KVK Handelsregister. Het gaat om een toename van 110 procent. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta.
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Video
Je blender schoonmaken is een klusje van niks met deze truc
Vind je de blender schoonmaken een lastige klus? In deze video uit de serie Keukenheks zie je hoe je het apparaat voor jou het werk laat doen. -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af?