Blokker experimenteert met brood en chips dankzij samenwerking met Chinese robotsupermarkt
Bij Blokker kunnen klanten vanaf morgen ook brood, chips en andere voedingsmiddelen afhalen. Dat is mogelijk door een samenwerking met de Chinese robotwinkel Ochama, een kruising tussen een afhaalsupermarkt en een warenhuis.
Het concept van Ochama gaat zo: klanten bestellen via app of site hun boodschappen, rekenen online af, om de boodschappen vervolgens op een zelfgekozen tijdstip op te halen. Door robots en lopende banden komt er nauwelijks een mens aan te pas.
Ochama heeft nog maar vier winkels in Nederland (Leiden, Diemen, Utrecht en Rotterdam), maar wil zich via de winkels van Blokker op meer plekken vestigen. De winkels van Blokker worden niet direct uitgerust met robots, maar ze krijgen wel oppikpunten. Het eerste wordt morgen geopend in een Blokkerfiliaal in Den Haag, binnenkort volgen Rotterdam, Zoetermeer, Amstelveen en Breda. Beide partijen hopen de samenwerking uit te breiden.
Vers fruit, aardappelen en cola
En daar lijkt het interessant te worden voor Blokker, omdat het vanaf nu gebruik kan maken van Ochama’s assortiment. Dat ziet er anders uit dan het traditionele van het warenhuis, bekend van blenders, stofzuigers en strijkplanken. Ochama verkoopt ook etenswaren, zoals vers fruit, aardappelen en cola.
,,Via Ochama kun je nu alle dagelijkse boodschappen bestellen en bij ons ophalen’’, zegt Jeanine Holscher, bestuursvoorzitter van Blokker. Ze hoopt tegelijkertijd dat klanten worden verleid om Blokker-spullen te kopen om die boodschappen te bereiden. ,,Het is voor ons belangrijk om alle kansen te benutten.’’
Via Ochama kun je nu alle dagelijkse boodschappen bestellen en bij ons ophalen
Of Blokker daarmee een serieuze aanval op de supermarkten opent? Dirk Mulder, retailspecialist bij ING, vermoedt van niet. Hij wijst bijvoorbeeld op Hema, dat ook lange tijd probeerde voeding te verkopen, maar daar nu ook van terugkomt. ,,De Hema gaat het nu proberen met themataarten en dingen voor bij de borrel en bij feesten. Voor veel mensen is het gewoon logischer om naar de supermarkt te gaan voor etenswaren.’’
Mulder omschrijft twee type consumenten. De eerste, wat oudere groep, die aan de hand van een lijstje iedere week boodschappen doet. De tweede, jongere en steeds groter wordende groep die op de avond zelf bepaalt wat er gegeten wordt. ,,Ik zie het concept van Ochama niet bij een van deze type consumenten passen. En ook klanten die boodschappen online bestellen, willen het vermoedelijk liever thuis laten bezorgen.’’
Chinees moederbedrijf
En toch noemt Mulder het een ‘spannend initiatief’, ten eerste omdat het bij Blokker voor meer toeloop kan zorgen. Maar ook omdat Ochama met grootste plannen naar Europa is gekomen. Achter de afhaalwinkel zit namelijk het Chinese moederbrijf JD.com, na Alibaba en Amazon is JD de derde grootste e-retailer ter wereld. Ter vergelijking: met een beurswaarde van 95 miljard euro is het bedrijf ruim drie keer meer waard dan Ahold Delhaize.
Gesteund door die grote speler, probeert Mark den Butter van Ochama vaste voet aan de grond krijgen in Nederland. ,,Wij mikken op klanten die planners zijn. Mensen die vanwege tijdgebrek snel en efficiënt boodschappen willen doen’’, zegt de directeur operatie. Door het aantal oppikpunten via Blokker te vergroten, hoopt Ochama op landelijke dekking en bekendheid. Den Butter mikt op goed bereikbare locaties; liefst bij lokale winkelcentra en kleine stadskernen. ,,Parkeervoorzieningen zijn voor ons essentieel, in de buurt van winkelcentra of kleinere stadskernen. Het is de bedoeling om binnen 3 minuten met spullen weer buiten te staan.’’
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Kip kerrie met rijst
Deze kip kerrie is een simpel gerecht, maar vol van smaak door de kruidige kerrie en de romige crème fraîche. De toevoeging van ananas geeft het gerecht een verfrissende, zoete touch. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Wat Eten We Vandaag: Kokosyoghurtblokjes
Noten en dadels kun je gebruiken als een lekkere bodem voor taarten. Maak dit recept ook eens met een mix van andere noten. Rooster de noten eerst in een droge koekenpan, zo krijgen de noten nog meer smaak en dat proef je in het eindresultaat. -
Wat Eten We Vandaag: Varkenshaas-traybake met spek, champignons en aardappel
Deze overheerlijke traybake bestaat uit varkenshaas in knapperig spek en geroosterde aardappeltjes en groenten. In de tijd dat de schaal in de oven staat, heb je alle tijd om je keuken op te ruimen, zodat je na het eten lekker op de bank kunt ploffen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
PREMIUMKoken & Eten
Restaurants balen van gasten die ‘vergeten’ af te bellen: ‘Ze nemen gewoon niet meer op’
Een gezelschap van dertig man dat niet komt opdagen omdat ze de reservering ‘even waren vergeten’. Dit soort no-shows kosten horecaondernemers bakken met geld. In Utrecht vragen steeds meer zaken daarom om een aanbetaling bij het maken van een reservering. ,,Het theater vergeet je ook niet zomaar, toch?’’ -
Koken & eten
Waarom er van een volle pan aardappelen zo weinig puree overblijft, en waarom dat niet erg is
In Nederland zijn we echte aardappeleters. We eten ze gekookt, gebakken, gefrituurd en gepureerd. Bij het pureren blijft er in de pan echter niet zoveel over van die grote hoeveelheid aardappelen die je had gekocht. Hoe kan dat? En hoe lang en welke aardappel moet je prakken? -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.