Bijna helft wereldbevolking eet zo slecht dat het een bedreiging vormt voor gezondheid
Bijna de helft van de wereldbevolking heeft slechte eetgewoontes, zo blijkt uit het jaarlijkse Global Nutrition Report (GNR). Volgens het rapport eet 48 procent van de bevolking te veel of net te weinig, met als gevolg dat wereldwijd nog te veel mensen aan overgewicht, obesitas of ondergewicht lijden.
Het zojuist verschenen rapport is samengesteld met gegevens van de Verenigde Naties (VN), de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. Met het huidige tempo zal de wereld er niet in slagen om acht van de negen voedingsdoelstellingen van de WHO tegen 2025 te bereiken. Dat is zorgelijk. ‘Onze eetgewoontes zijn de laatste tien jaar niet verbeterd en vormen nu een grote bedreiging voor onze gezondheid en voor de planeet’, melden de samenstellers van het rapport.
Het rapport toont aan dat ongeveer 150 miljoen kinderen niet voldoende groeien en meer dan 45 miljoen te mager zijn voor hun lengte door gebrek aan voedingsstoffen. 40 miljoen kinderen zouden dan weer kampen met overgewicht. Van de volwassen bevolking zou meer dan 40 procent (2,2 miljard mensen) aan overgewicht of obesitas lijden. Die cijfers moeten volgens de WHO dalen.
Slechte voedingsomstandigheden maken nu een kwart van alle overlijdens onder volwassenen uit
Minder gezonde voedingswaren
,,Het aantal vermijdbare overlijdens ten gevolge van slechte eetgewoontes is sinds 2010 met 15 procent gestegen. Slechte voedingsomstandigheden maken nu een kwart van alle overlijdens onder volwassenen uit”, zegt Renata Micha, de voorzitter van de GNR-expertgroep. Mensen consumeren steeds minder gezonde voedingswaren, zoals groenten en fruit, en dat vooral in landen met lagere inkomens.
Vooral in rijke landen komt overgewicht vaak voor, omdat daar te veel ongezond voedsel zoals rood vlees, zuivelproducten en suikerhoudende dranken worden geconsumeerd. Daar moeten de eetgewoontes veranderen, stelt het rapport. Dat zou volgens het GNR ook de CO2-uitstoot ten goede komen. De voedselproductie was in 2018 immers verantwoordelijk voor 35 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Vooral minder vlees en minder zuivelproducten eten kan helpen.
3,55 miljard euro
Het rapport roept op tot dringende financiering om de wereldwijde voedingsomstandigheden te verbeteren, zeker nu de coronapandemie nog volop woedt. Zo wordt geschat dat 155 miljoen mensen door de pandemie in extreme armoede zijn geraakt. Landen waar weinig voedingsstoffen voorhanden zijn, moeten hulp krijgen opdat ook daar groente en fruit beschikbaar zijn. Om de minimale doelen te behalen is minstens 4 miljard dollar (3,55 miljard euro) nodig, stelt het rapport.
Overgewicht in Nederland
Tips en trucs nodig voor in de keuken? Bekijk hieronder video's over koken en eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt: bros van buiten, smeuïg van binnen
De stroopwafel is de populairste koek van Nederland. Niet alleen bij toeristen, ook wijzelf lusten hem graag bij de koffie of thee. Iedere supermarkt heeft zijn eigen merk in het schap. Welke is de lekkerste? -
Wat Eten We Vandaag: Spitskoolstamp met gekarameliseerde ananas
De combinatie spitskool, kerrie en ananas klinkt misschien gek, maar is verrassend lekker. Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden. Wij kiezen voor wokken, want dan blijft veel van de smaak behouden. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Koken & eten
Mediterrane keuken gebruikt niet voor niets veel kruiden: supergezond door antioxidanten
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: groentes en kruiden. -
Wat Eten We Vandaag: Romige kip Marsala
Kip Marsala of ‘pollo al Marsala’ is een Italiaans kipgerecht met romige saus. De saus wordt gemaakt met volle slagroom, champignons en Marsala wijn. Die laatste wordt geproduceerd op Sicilië.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.