Picnic heeft de bezorgdienst van de Albert Heijn ingehaald.
Volledig scherm
Picnic heeft de bezorgdienst van de Albert Heijn ingehaald.

Bezorgdienst Picnic haalt Albert Heijn razendsnel in

Boodschappenbezorgdienst Picnic streeft de bezorgdienst van Albert Heijn razendsnel voorbij. Overal waar Picnic een jaar of langer actief is, heeft de bezorgdienst de helft van de onlinemarkt veroverd, blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Distrifood.

De elektrische wagentjes van Picnic worden steeds vaker en op meer plaatsen ingezet om online bestelde boodschappen huis aan huis af te leveren. GfK onderzocht de 29 plaatsen waar Picnic al meer dan een jaar actief is.

Daar was het marktaandeel in het eerste kwartaal van 2018 nog 33 procent. Toen was Albert Heijn met 44 procent nog marktleider. Nu gaat Picnic aan kop met 52,7 procent en laat het Albert Heijn ver achter zich: aan het eind van 2018 was het marktaandeel van Albert Heijn teruggelopen tot ongeveer 30 procent. Overige supermarktketens als Jumbo bezetten in die gebieden samen ruim 16 procent van de markt.

Verwachting niet bereikt

Hoewel het indrukwekkende cijfers zijn, tippen ze niet aan de verwachtingen die Picnic-topman Michiel Muller eerder uitsprak. Hij verwachtte dat het marktaandeel van Picnic in de gebieden waar het actief is binnen een jaar 80 procent zou zijn. Een kritische noot bij het onderzoek van GfK: het laat buiten beschouwing dat Albert Heijn in een veel groter gebied actief is en Picnic nog lang niet in heel Nederland bezorgt.

Joop Holla, research director van GfK, legt in een interview met Distrifood uit dat de verschuivingen in het marktaandeel niet direct betekenen dat de onlineomzet van Albert Heijn daalt. ,,De hele markt voor online groeit hard. Landelijk is het 4,5 procent, maar in de 29 onderzochte marktgebieden was het begin 2018 6 procent en nu al 8 procent.’’